1. Specialisti: Terapia hiperbara este standardul ingrijirii plagilor. Tratamentul ar fi foarte util si in Romania
Patologia plagilor reprezinta o problema atat pentru pacient – in ceea ce priveste calitatea vietii si speranta de viata-, dar si pentru medic – ingrijirea plagilor si evitarea complicatiilor ce le implica. Rezultate foarte bune in tratare a ranilor sunt obtinute printr-o metoda terapeutica moderna care utilizeaza oxigenul hiperbar.
Principalele indicatii terapeutice vizeaza tratarea leziunilor cauzate de complicatii ale diabetului, arsuri sau radioterapie, in cazul bolnavilor de cancer, au explicat specialistii.
„(Terapia hiperbara, n.r. ) este folosita din ce in ce mai mult in lumea medicala. Au fost descoperite noi valente ale acestei terapii hiperbare si anume cresterea vascularizatiei la nivelul tesuturilor care sunt afectate de diverse patologii cum ar fi diabetul, cum ar fi necroza dupa o radiatie, arsurile, plagile cronice datorate bolilor arteriale sau venoase la nivelul membrelor inferioare in special (…) Pe langa alte terapii inovatoare aceasta terapie hiperbara aduce un suflu nou ca sa zic asa in aceasta lupta pentru calitatea vietii si ne ajuta pe noi sa evitam anumite infectii, anumite amputatii – vorbesc pe plagile cronice-, si bineinteles sa avem sperante mai mari in terapia arsilor mari.”, a declarat Dr. Cristian Nitescu, Medic Primar Chirurgie Plastica si Estetica, Director Medical Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri Bucuresti, in cadrul Conferintei Hyperbaric Oxygen Therapy (HBOT) gazduita de Ambasada Statelor Unite in Romania.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2. Romania va elabora si promova o Strategie Nationala pentru Dementa
Romania s-a alaturat noii Actiuni Comune 2016-2019, ce prevede implementarea unor masuri active de sprijinire a persoanelor cu dementa. Actiunea urmeaza sa fie lansata in luna martie 2016 de Consiliul Uniunii Europene. Initiativa a aparut ca urmare a intalnirilor cu experti in domeniul dementei.
In acest proiect, tara noastra este reprezentata de Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog (CNSMLA). Colaborarea cu Societatea Romana Alzheimer are ca scop evaluarea sistemului rezidential de ingrijiri din Romania al persoanelor cu dementa, potrivit mesajului transmis de dr. Ileana Botezat-Antonescu, directorul CNSMLA, in cadrul conferintei de presa prilejuite de cea de-a VI-a editie a Conferintei Nationale Alzheimer.
De altfel, Romania va elabora si promova o Strategie Nationala pentru Dementa care ar trebui sa reuneasca toti factorii implicati in managementul dementei: autoritati, asociatii profesionale, ONG-uri, reprezentantii familiilor persoanelor cu dementa, institutii din domeniul social. Strategia va viza diagnosticul, interventia timpurie, asigurarea de ingrijiri de specialitate, precum si actiuni de informare, programe de instruire pentru profesionistii care lucreaza in domeniul psihogeriatriei si dezvoltarea de servicii in comunitate, dupa cum se arata in mesajul transmis de dr. Ileana Botezat-Antonescu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3. Somnul de peste opt ore pe noapte, asociat unui risc crescut de accident vascular cerebral
Un studiu realizat in New York, SUA, dezvaluie faptul ca un somn indelungat, de minimum opt ore pe noapte, exact perioada de timp recomandata in general de specialisti, poate fi nociv pentru om, intrucat creste riscul de a suferi un accident vascular cerebral, scrie Descopera.
Conform echipei de oameni de stiinta din New York, persoanele care dorm peste opt ore pe noapte sunt supuse unui risc mai mare cu 146% de a suferi un AVC, comparativ cu restul, scrie Descopera.
Oamenii ar putea sa-si scada considerabil riscul de a suferi un accident vascular cerebral (AVC), daca ar dormi mai putin de opt ore pe noapte, indica acelasi studiu.
Anual, in Marea Britanie, circa 100.000 de persoane sunt afectate de AVC. Aceasta este a treia cauza de deces, dupa infarct si cancer.
Expertii americani recomanda un somn de circa 6-7 ore pe noapte si practicarea unor exercitii fizice de 30-60 de minute, de trei pana la sase ori saptamanal, pentru prevenirea accidentului vascular cerebral.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

4. Premiera la Spitalul Colentina: Prelevare de organe de la un donator in moarte cerebrala
Medicii de la Spitalul Colentina din Capitala au anuntat ca au facut, sambata noaptea, prima prelevare de organe de la un donator in moarte cerebrala.
“De la donatorul, in varsta de 58 de ani, s-au prelevat, de catre echipe specializate de la Institutul Clinic Fundeni, ficatul si rinichii”, iar organele au ajuns la pacienti aflati pe lista de asteptare la centrele specializate de la Institutul Clinic Fundeni, se spune intr-un comunicat.
“Spitalul Colentina a reusit sa inregistreze aceasta premiera medicala datorita eforturilor importante depuse in ultimii opt ani. In acesti ani am atras in spital multi medici tineri, precum si medici cu experienta din alte unitati, am instruit personalul pentru aceasta operatiune complexa, am creat o terapie intensiva capabila sa sustina acest tip de pacienti, precum si structurile speciale din neurologie care sa initieze acest demers”, se mai spune intr-un comunicat al spittalului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro