1) Cardul de sanatate: Care sunt reglementarile de care se va tine cont de la 1 mai
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate informeza ca de la 1 mai toate persoanele asigurate cu varsta de peste 18 ani vor avea nevoie de cardul de sanatate la ghiseele farmaciilor, pentru eliberarea retetelor compensate.
Pentru medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, utilizarea cardului national de sanatate se face la momentul ridicarii medicamentelor din farmacie, daca acestea se ridica de catre beneficiarul prescriptiei. In situatia in care ridicarea medicamentelor de la farmacie se face de catre un imputernicit, se utilizeaza cardul national de asigurari sociale de sanatate al imputernicitului sau cartea de identitate/buletinul de identitate/pasaportul, daca imputernicitul nu poate prezenta card.
„Cardul de sanatate este un document personal care nu trebuie instrainat. El nu trebuie sa ramana niciodata la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie sa fie constient de faptul ca fiecare utilizare a cardului de sanatate reprezinta autorizarea efectuarii unei plati din fondul de sanatate pentru un serviciu medical efectuat in numele lui”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) Profesionistii din medicina scolara vor fi obligati sa realizeze stagii de pregatire
Medicul de medicina scolara va avea obligatia de a efectua un stagiu de trei luni, conform unei propuneri legislative adoptate de Senat: cate o luna intr-o sectie de epidemiologie, intr-una de pediatrie si la urgente, informeazaAgerpres.
Conform actului normativ, medicul de medicina scolara este membru al Colegiului Medicilor din Romania si beneficiaza de protectia si facilitatile pe care acesta le pune la dispozitia membrilor sai. Initiatorii au dorit reglementarea domeniului asistentei medicale scolare, asigurate de catre serviciile de medicina scolara in unitatile de invatamant publice si private.
Serviciile de medicina scolara includ serviciile furnizate prin cabinetele medicale si de medicina dentara din unitatile de invatamant preuniversitar si universitar.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Studiu: Varsta reala a unei persoane poate fi determinata prin scanarea chipului acesteia
Cercetatorii de la Academia de stiinte din China au creat un dispozitiv de imagistica 3D care permite determinarea varstei biologice a unei persoane prin simpla scanare a chipului acesteia, se afirma intr-un studiu publicat in revista Nature, informeaza slate.fr.
Potrivit The Guardian, cercetatorii chinezi au analizat fotografii cu chipurile unui numar de 300 de persoane, cu varstele cuprinse intre 17 si 77 de ani, pentru “a construi o harta care dezvaluie felul in care chipul uman se modifica pe parcursul vietii”.
Aceasta analiza a permis cercetatorilor sa observe felul in care corpul unei persoane imbatraneste si i-a ajutat pe savantii chinezi sa inteleaga mai bine cum sa trateze imbatranirea precoce.
“Gura devine mai mare, iar nasul mai mare. Colturile ochilor cad. Chipul isi pierde finetea, devine mai gras, din cauza grasimii subcutanate, iar intregul ansamblu se prabuseste, dupa ce gravitatea incepe sa se manifeste asupra colagenului si a elastinei din piele”, spun autorii studiului.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici