1) Savu (ANMDM): O parte din noile molecule ar putea fi prescrise de luni, 9 martie
Din cele 23 de molecule introduse in lista de compensate in luna noiembrie 2014, pentru sase nu au fost definitivate protocoalele de prescriere, pe care comisiile de specialitate ar fi trebuit sa le aprobe. Insa, autoritatile spun ca celelalte 17 medicamente vor putea fi prescrise de medici chiar de pe 9 martie.
Criza existenta la nivelul comisiilor de specialitate persista inca de la sfarsitul anului trecut, cand, in urma Ordinului Ministerul Sanatatii nr. 1406, din 2014, 200 de membri ai acestor comisii si-au dat demisia din cauza incompatibilitatii in functie. Ei nu pot detine functii in cadrul producatorilor de medicamente si al detinatorilor de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor, al distribuitorilor de medicamente, asociatiilor, fundatiilor sau al altor organizatii neguvernamentale reprezentative ale acestora, precum si in cadrul societatilor comerciale cu profil farmaceutic.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) Ingrijorari in SUA, in urma eliberarii unei bacterii letale de la un laborator de inalta securitate
Autoritatile americane investigheaza cum a fost posibila eliberarea unei bacterii letale dintr-un laborator de inalta securitate din cadrul unui centru pentru primate din Tulane, in Louisiana, iar oficiali au anuntat ca nu exista niciun risc pentru public, relateaza USA Today in pagina electronica.
Potrivit ziarului, un tip de bacterie periculoasa, in unele cazuri letala, care traieste in sol si apa, a fost eliberata dintr-un laborator de inalta securitate de la Centrul national pentru cercetarea primatelor. Cauza eliberarii si amploarea contaminarii raman necunoscute, in pofida eforturilor depuse de mai multe saptamani de catre multiple agentii federale si de la nivelul statului, scrie publicatia.
Incidentul a provocat ingrijorari cu privire la o posibila contaminare cu bacteria respectiva a terenului din vecinatatea instalatiei, iar in pofida faptului ca teste initiale, limitate, nu au detectat-o, unii oficiali exercitau presiuni, din culise, pentru o actiune mai puternica, potrivit unor informatii citate de ziar.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Unul din cinci romani ia antibiotice fara reteta. Practica periculoasa care creeaza superbacteriile ce nu mai pot fi tratate
Unul din doi romani urmeaza anual un tratament cu antibiotice, uneori fara motive bine intemeiate. Raceala, gripa si toxiinfectiile alimentare sunt printre bolile care nu ar trebui tratate cu antibiotice, dar acest lucru se intampla frecvent. Uneori pentru ca o parte din medici prescriu aceste medicamente cu prea mare usurinta. Alteori pentru ca pacientii se trateaza dupa ureche, iar unii farmacisti sunt de acord sa le vanda aceste pastile fara reteta.
Datele ultimului raport al Comisiei Europene arata ca 18% dintre romani obisnuiesc sa ia antibiotice fara a avea o reteta de la un medic, asta in timp ce media europeana la acest capitol este de doar 3%. Expertii din domeniul sanatatii avertizeaza ca abuzul de antibiotice poate duce la sfarsitul medicinei moderne.
Infectiile ar putea redeveni principala cauza de mortalitate in urmatorii ani. Avertismentul vine din partea medicilor, care se declara ingrijorati de consumul excesiv si abuziv de antibiotice.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici