1. Consultatii gratuite in luna martie, in Bucuresti, pentru pacientele diagnosticate cu fibrom uterin
Pacientele diagnosticate cu fibrom uterin sau suspecte de aceasta afectiune pot beneficia de consultatii gratuite in toata luna martie, in cadrul campaniei „Ramai femeie! Spune NU histerectomiei”, potrivit unui comunicat transmis www.SanatateaTV.ro.
„Din pacate, incidenta fibroamelor uterine a crescut, tot mai multe femei fiind diagnosticate cu aceasta afectiune inca din tinerete. De aceea, campania nationala „Ramai femeie! Spune NU histerectomiei”continua si in luna martie. In aceasta luna speciala, ne dorim sa fim si mai aproape de pacientele care au nevoie de indrumari si informatii cat mai clare si corecte, astfel incat sa aleaga cel mai bun tratament disponibil, minim invaziv. Unul dintre aceste tratamente este embolizarea uterina. Mai exact, procedura de embolizare reprezinta alternativa celei chirurgicale, interventia durand doar 30 de minute, iar pacienta este spitalizata o singura noapte. Embolizarea uterina ofera garantie pe viata ca fibromul nu reapare”, explica dr. Rares Nechifor, medic primar radiolog supraspecializat in proceduri de radiologie interventionala si terapie endovasculara la Centrele ARES, unde se desfasoara campania.
Doar un sfert dintre paciente prezinta fibrom simptomatic, depistat in urma investigatiilor medicale. Sangerarile abundente, dureri in zona pelvisului, infertilitate sunt semne care pot indica prezenta fibromului uterin.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2. Institutul National de Endocrinologie „C.I. Parhon” a inaugurat un laborator de cercetare ultramodern
Institutul National de Endocrinologie „C.I. Parhon” are din martie 2016 un laborator ultramodern de cercetari de endocrinologie moleculara, celulara si structurala.
Acolo se vor desfasura cercetari complexe de biologie celulara si moleculara, imunologie si genetica in endocrinologie, dar si in ariile medicale conexe, potrivit conf. dr. Diana Loreta Paun, Consilier de Stat in Departamentul de Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale si unul dintre directorii proiectului.
Prin lansarea laboratorului de cercetare in endocrinologie se doreste si dezvoltarea capacitatii educationale prin deschiderea unor noi usi pentru tineri, catre zona de cercetare, a mai precizat conf. dr. Diana Loreta Paun.
In cadrul proiectului, patru laboratoare au fost modernizate, iar alte cinci au fost nou create.Toate sunt dotate cu echipamente moderne,in valoare de peste 100 de mii de euro. Astfel, echipa de cercetare a Institutului „C.I. Parhon” va avea la dispozitie laboratoare modernizate pentrustudiul aminelor biogene, de genetica, de biologie moleculara sau de culturi celulare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3. Ziua Mondiala a Auzului este marcata in fiecare an pe 3 Martie
Ziua Mondiala a Auzului este marcata in fiecare an, la nivel mondial, in data de 3 martie. In acest an, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pune accentul pe pierderea auzului la copii. Cu acest prilej se desfasoara si campania „Actionam acum, iata cum!”.
Potrivit Raportului OMS intitulat „Pierderea auzului in copilarie: Actionam acum, iata cum!”, in toata lumea traiesc aproximativ 32 de milioane de copii cu deficit de auz. De altfel, OMS atentioneaza ca 60% din cazurile de deficit de auz pot fi prevenite. O masura in acest sens o reprezinta vaccinarea copiilor impotrivaafectiunilor infectioase.
Pierderea auzului in copilarie poate fi pusa pe seama mai multor factori. Astfel, se estimeaza ca 40% din cazurile de pierdere a auzului pot fi atribuite unor cauze genetice si 31% infectiilor, cum ar fi pojarul, oreionul, rubeola sau meningita. De asemenea, 17% din cazurile pediatrice de pierdere de auz pot fi cauzate de complicatiile de la nastere, inclusiv prematuritatea, greutatea mica la nastere sau icterului neonatal.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4. Un studiu demonstreaza in premiera existenta unei legaturi intre Zika si sindromul Guillain-Barré
Virusul Zika, suspectat de faptul ca provoaca unele malformatii bebelusilor nascuti de mame infectate, poate de asemenea sa declanseze o tulburare neurologica grava, si anume sindromul Guillain-Barré (SGB), potrivit unor cercetatori, relateaza AFP in pagina electronica.
Este vorba despre “prima demonstrare a (existentei) unei legaturi intre virusul Zika si sindromul Guillain-Barré”, subliniaza profesorul Arnaud Fontanet, conducatorul Unitatii pentru Epidemiologia bolilor emergente din cadrul Institutului Pasteur de la Paris, care a coordonat acest studiu, publicat in editia de marti a revistei medicale The Lancet.
Studiul a fost realizat pe baza unor date culese in Polinezia franceza, unde epidemia Zika a afectat doua treimi din populatie in perioada octombrie 2013-aprilie 2014.
Maladia provoaca – in 20 pana la 30% din cazuri – o deficienta respiratorie, iar in tarile bogate o rata a deceselor de pana la 5%. Acest sindrom neurologic rar apare in urma altor infectii virale (gripa, febra Dengue, infectare cu virusul Nilului de Vest), dar si – in mod deloc neglijabil – in urma unei infectii bacteriene (Campylobacter).
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5. O femeie oarba si-a recapatat vederea dupa un controversat tratament cu celule stem
Vanna Belton din Baltimore, oarba de mai bine de cinci ani, si-a recapatat o parte din vedere dupa ce a fost supusa unei interventii chirurgicale prin care i-au fost extrase celule stem din maduva osoasa si injectate in retina ochiului, potrivit Descopera.
“Cand am realizat ca pot vedea placutele de inmatriculare, am inceput sa merg prin tot cartierul sa le citesc”, a marturisit Vanna Belton.
A fost pentru prima data, din 2009, cand femeia a fost capabila sa mearga fara ajutorul bastonului.
Medicul care a efectuat tratamentul cu celule stem, oftalmologul Jeffrey N. Weiss, a lansat un tratament inovator pentru Belton, dar si pentru alti 277 de pacienti care au ajuns la operatie, dar nici macar el nu poate explica precis ce se intampla.
“Weiss nu urmeaza etapele obisnuite ale studiilor clinice. Printre altele, el nu a testat teoriile sale de tratament pe animalele de laborator sau folosind modele computerizate. El nici nu a testat procedura de siguranta pe un grup mic inainte de a trece la un proces mai mare”, a afirmat Meredith Cohn, jurnalist la Batimoresun.com.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro