1) Studiu romanesc: Tratamentul cu factori neurotrofici, efecte benefice asupra creierului
Tratamentul cu factori neurotrofici, la pacientii cu traumatisme cranio-cerebrale, are efecte pozitive, se arata in cel mai mare studiu retrospectiv din ultimul deceniu, in acest domeniu, realizat in Romania.
Studiul va fi facut cunoscut specialistilor in cadrul programului RoNeuro Brain Days, ce se va desfasura in perioada 1-4 iunie, la Cluj-Napoca.
Conform acestor date, tratamentul imbunatateste semnificativ calitatea vietii pacientilor. La acest amplu studiu, coordonat de prof. Dafin Muresanu, au participat 25 de neurochirurgi si neurologi de top, in cea mai mare parte din Romania care au tratat si monitorizat pe o perioada de 5 ani, un total de 7.769 de pacienti in 10 departamente de neurochirurgie din Romania.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Suplimentele de vitamine pot cauza reactii alergice
Suplimentele de vitamine pot cauza reactii alergice, avertizeaza medicii. O persoana care dezvolta o eruptie cutanata dupa administrarea unui supliment de vitamine nu este alergica la vitamina in sine, ci la alte ingrediente, a precizat un dermatolog german mentionand ca aceasta este valabil in special pentru vitamine liposolubile cum sunt vitaminele A, D si E, informeaza Agerpres.
Suplimentele contin adesea arahide, cocos sau ulei de soia, a explicat Reinhard Mrotzek, membru al asociatiei germane a dermatologilor. El a explicat ca aceste ingrediente ajuta organismul sa absoarba si sa foloseasca vitaminele.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

3) Peste 4.500 de pacienti romani vor putea fi tratati cu interferon free
Pentru inceput, vor fi tratati 4.500 – 5.000 de pacienti cu hepatita C, fibroza hepatica si ciroza, cu tratamentul pe baza de interferon free, dupa semnarea contractelor cost-volum, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.
“Bolnavii de hepatita sunt un grup de bolnavi extrem de important pentru CNAS. Este adevarat, CNAS se ocupa de toti pacientii, dar sunt si boli speciale. Daca ar depinde doar de mine, pentru a semna primul contract probabil ca saptamana aceasta, cum nu depinde doar de mine, sunt multi actori implicati, atunci probabil ca, nu stiu, in doua saptamani, intr-o luna. Ceea ce tine doar de mine facem cat se poate de repede si incercam sa facem si lucrurile bine si transparent. Pentru inceput, dupa evidentele noastre, dupa calculele noastre, probabil undeva intre 4.000-5.000 pacienti si ma refer la pacientii cu F4, deci probabil ca o medie de 4.500 plus sau minus in functie de cati bolnavi se incadreaza in criteriile medicale. Cel care dicteaza este criteriul medical. Vorbim de 4.500-5.000 de pacienti in acest moment si apoi, sigur, exista o continuare anuala, am si spus ca trebuie sa fie un plan multianual pentru ca sunt si alti bolnavi”, a afirmat presedintele CNAS.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Imbatranirea prematura a creierului, prevenita cu 7 ore de somn, lectura si o alimentatie sanatoasa
Imbatranirea prematura a creierului poate fi prevenita daca oamenii dorm sapte ore pe noapte, citesc carti in loc sa se uite la televizor, discuta cu alte persoane si mananca sanatos, sustin specialistii neurologi prezenti la o reuniune in domeniu care a inceput, luni, la Cluj-Napoca.
Presedintele Societatii de Neurologie din Romania, Dafin Muresanu, a declarat, luni, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca preventia imbatranirii creierului e posibila la persoane sanatoase.
“Preventia imbatranirii creierului e posibila la persoane sanatoase. Nu exista un remediu unic care sa ne ofere garantia ca vom imbatrani cu creierul mai tarziu. Complexitatea vietii fiecaruia trebuie ajustata, trebuie sa ne alocam timp pentru a ne odihni, e nevoie de un somn de sapte ore pe noapte, sa avem o viata emotional-cognitiva echilibrata, fara exces de emotii. Sa nu plonjam complet intr-o activitate care nu presupune interactiune umana, daca pe parcursul zilei avem numai activitate pe email, la calculator, fara dialog cu alte persoane, apar probleme. De asemenea, supraexpunerea la tehnologii reprezinta un potential pericol. Apoi, alimentatia e fundamentala, trebuie sa mancam la timp si echilibrat, e nevoie de alimentatia sanatoasa”, a spus Muresanu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Imuno-oncologia – noua paradigma in tratamentul cancerului
Imuno-oncologia poate fi privita ca o noua cale catre tratarea cancerului, prin permiterea sistemului imunitar al bolnavului de a recunoaste si a ataca selectiv celulele tumorale.
Prin intermediul acestei tehnici, sistemul imunitar va avea o memorie lunga, oferind raspunsuri durabile la posibilele recidive ale tumorilor maligne.
Folosind sistemul natural de aparare al organismului, imunoterapia poate aduce o noua perspectiva acelor pacienti cu anumite tipuri de cancer pentru care au fost epuizate alte optiuni terapeutice. Terapiile imuno-oncologice continua sa fie investigate in incercarea de a raspunde nevoilor inca nesolutionate si pentru imbunatatirea perspectivelor clinice in cazul stadiilor avansate de cancer.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) Studiu: Administrarea simultana a doi anticorpi monoclonali poate reduce cu 60% tumorile maligne
O administrare a doi anticorpi monoclonali simultana poate micsora tumori la aproape 60% din persoanele cu tumori maligne, conform Medical News Today.
Un studiu prezentat recent la reuniunea anuala a Societatii Americane pentru Oncologie Clinica a aratat ca o combinatie de doi anticorpi monoclonali reduce dimensiunea tumorii in aproape 60% dintre cazurile avansate cu melanom – forma mai letala de cancer de piele – in comparatie cu administrarea unui singur agent monoclonal, in timp ce un alt studiu a constatat ca un singur anticorp monoclonal reduce riscul de deces prin cancer pulmonar cu mai mult de 40%.
Acest studiu international efectuat pe 945 de pacienti a constat in administrarea simultana a doua medicamente din clasaanticorpilor monoclonali care a oprit evolutia cancerului pentru aproape 58% din cazuri. Acesti pacienti prezentau tumori stabile si o regresie medie a tumorii in 11.5 luni. Cifrele, publicate in New England Journal of Medicine, au aratat ca administrarea unui singur anticorp monoclonal conduce la o regresie tumorala de 19% in 2,5 luni.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

7) Conf. Diana Loreta Paun, noul consilier al Presedintelui in Departamentul Sanatate Publica
Presedintele Klaus Iohannis a numit-o consilier de stat in Departamentul Sanatate Publica pe Diana Loreta Paun, conferentiar la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, din Bucuresti, conform unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.
Conf. dr. Diana Loreta Paun, nascuta in Bucuresti, in 1968, este medic primar endocrinolog si conferentiar universitar la UMF “Carol Davila”. disciplina Endocrinologie. Este doctor in medicina si manager al Institutului National de Endocrinologie “C. I. Parhon”, in perioada 2006 – 2015.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro