1) Studiu: Procesul cerebral de formare a amintirilor a fost descoperit
Procesul cerebral de formare a amintirilor a fost descoperit de cercetatorii americani de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), prin intermediul unui studiu recent, ale carui rezultate au fost publicate in revista Neuron, scrieMediafax.
Cu ajutorul unor fotografii cu actori celebri, precum Clint Eastwood, Halle Berry si Josh Brolin, savantii americani au inteles mai bine felul in care amintirile legate de evenimentele zilnice se formeaza in creier.
Autorii studiului au dezvaluit ca aceasta cercetare stiintifica, realizata pe voluntari carora medicii le-au implantat serii de electrozi in creier, a demonstrat faptul ca neuronii individuali dintr-o regiune cerebrala denumita “lobul temporal medial” joaca un rol central in formarea acestor amintiri.
Studiul a fost efectuat pe un esantion de 14 persoane diagnosticate cu epilepsie severa. Voluntarii aveau implantati mai multi electrozi in creier care aveau scopul de a identifica regiunile din creier asociate cu producerea crizelor. Acele dispozitive au permis de asemenea oamenilor de stiinta sa depisteze neuronii individuali care codau amintirile.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Studiu: 20% din populatia adulta a Romaniei sufera de obezitate
21,3% dintre romanii cu varsta peste 18 ani sufera de obezitate, arata rezultatele Studiului epidemiologic ORO de prevalenta a obezitatii si a factorilor de risc ai obezitatii in populatia adulta din Romania.
Conform analizei, rata obezitatii creste odata cu varsta, astfel ca in timp ce la adultii de pana in 39 de ani obezitatea este prezenta la 9,9% dintre acestia, procentul creste la 30,1% la grupa de varsta 40-59 ani si ajunge la 41,6%, la persoanele peste 60 ani.
Rezultatele Studiului ORO confirma datele obtinute din studii anterioare.
„Demersul nostru este mai mult decat unul statistic, pentru ca, pe langa identificarea prevalentei obezitatii, studiul a analizat si factorii de risc care duc la obezitate, evaluand comportamente alimentare sau elemente ale stilului de viata care duc la obezitate. Conform datelor studiului, se asociaza cu obezitatea:
• consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ;
• mesele consistente dupa ora 21:00;
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Un medicament nou impotriva cancerului pulmonar, administrat gratuit in Marea Britanie
Un nou medicament revolutionar impotriva cancerului pulmonar, Nivolumab, care invata organismul pacientilor sa depisteze si sa distruga celulele canceroase, dubland sansele de supravietuire ale bolnavilor, este administrat gratuit, incepand de marti, in Marea Britanie, scrieMediafax.
Medicamentul a devenit disponibil gratie unei politici adoptate de guvernul britanic ce permite autorizarea in regim de urgenta a substantelor care au potentialul de a salva vieti omenesti, evitand astfel procesul obisnuit de licentiere a noilor tratamente medicale, care dureaza de obicei mai multi ani.
Administrat sub forma unui vaccin la fiecare doua saptamani, medicamentul Nivolumab invata sistemul imunitar din organismul pacientului sa identifice si sa atace celulele canceroase.
Rezultatele studiilor preliminare au aratat ca efectele benefice continua timp de mai multi ani dupa incheierea tratamentului. Expertii in domeniu afirma ca o astfel de imunoterapie a deschis o “era noua” in lupta impotriva cancerului. Testele preliminare au sugerat faptul ca noul medicament dubleaza sansele de supravietuire ale pacientilor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Liberia confirma un nou caz de Ebola
Autoritatile liberiene au confirmat miercuri ca s-a inregistrat un nou caz de Ebola in Liberia, dupa ce, la 9 mai, aceasta tara fusese declarata oficial ‘libera’ de Ebola, relateazaAgerpres.
Potrivit ministrului adjunct al sanatatii, Tolbert Nyenswah, pacientul se afla internat intr-un centru specializat. El locuia in Margibi, unde Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a confirmat marti decesul unui tanar de 17 ani afectat de Ebola.
Autoritatile sanitare liberiene au declansat o ancheta, dar au cerut populatiei sa-si pastreze calmul pentru ca situatia este ‘sub control’.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Circa 11.000 de australieni ar putea fi infectati cu HIV dupa ce au efectuat controale stomatologice
Aproximativ 11.000 de cetateni australieni care au fost la controale stomatologice sunt indemnati sa-si faca analize pentru a verifica daca nu au contractat virusul HIV sau al hepatitei, din cauza conditiilor precare de igiena din clinici stomatologice din Sydney, anunta site-ul agentiei AFP.
Ministerul Sanatatii (NSW) a anuntat ca 12 medici stomatologi din diferite clinici au fost acuzati de incalcarea regulilor de igiena – echipamentele medicale erau nesterilizate corespunzator, iar conditiile de igiena erau precare -, recomandand pacientilor, ca masura de precautie, sa-si faca teste de sange pentru a verifica daca au fost infestati cu virusul HIV sau daca au contractat vreo forma de hepatita (A,B,C).
In timp ce directorul pentru Protectia Sanatatii din cadrul NSW, Jeremy McAnulty, declara ca, in prezent, nu s-au inregistrat cazuri de imbolnavire din aceasta cauza, iar riscul de transmitere a bolilor este scazut, exista totusi ingrijorari legate de persoanele care au realizat astfel de proceduri medicale invazive.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro