1) Casele de asigurari din Bucuresti si alte 17 judete isi prelungesc programul pentru eliberarea cardurilor de sanatate
Odata cu introducerea de la 1 septembrie a obligativitatii utilizarii cardului de sanatate pentru a beneficia de servicii medicale decontate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) anticipeaza un val de solicitari de eliberare a cardurilor neridicate.
Astfel, potrivit unui comunicat de presa transmis de catre CNAS, casele de asigurari care au un numar mare de carduri care trebuie ridicate vor functiona dupa un program prelungit: de luni pana vineri, in intervalul 08.00-20.00.
„Pentru ca estimam ca in perioada urmatoare va fi un numar mai mare de asigurati care vor solicita cardurile de sanatate, am cerut extinderea programului de lucru cu asiguratii. Vom vedea cum vor evolua lucrurile in prima saptamana, dupa care vom decide unde si daaa este necesara mentinerea acestui program prelungit”, a declarat Vasile Ciurchea, presedintele CNAS, conform comunicatului respectiv.
Program prelungit vor avea case de asigurari din judetele: Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Hunedoara, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Timis si din municipiul Bucuresti.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Festival de prim ajutor organizat de catre Crucea Rosie
Crucea Rosie organizeaza in perioada 11-12 septembrie primul Festival de Prim Ajutor din Romania prin care urmareste constientizarea importantei cunoasterii tehnicilor de prim ajutor in randul romanilor, se anunta intr-un comunicat de presa.
In cadrul festivalului, vor avea loc Competitia Europeana de Prim Ajutor – FACE (First Aid Convention in Europe) si Gala Crucii Rosii Romane. 28 de echipe de prim ajutor din 24 de state din Europa s-au inscris in competitia FACE, competitie care se desfasoara anual intre echipe de prim ajutor din Crucea Rosie, respectiv Semiluna Rosie care se intrec in a-si demonstra abilitatile in acordarea primului ajutor in situatii de urgenta.
Crucea Rosie Romana anunta si lansarea campaniei Face it!, cu ocazia Festivalului de Prim Ajutor prin care atrage atentia asupra „importantei acordarii primului ajutor de catre oricine, oricand”, se mai arata in comunicat.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Se pregatesc primii formatori in domeniul Podiatriei din Romania
Asociatia de Podiatrie alaturi de Scoala Nationala de Sanatate Publica si Management in Domeniul Sanitar desfasoara primul curs de formatori in domeniul Podiatriei din Romania, un pas important in demersul de a crea competenta, specializarea si meseria de podiatru la noi in tara.
Cursul, concentrat pe „Ingrijirea piciorului diabetic”, este organizat cu sprijinul Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management in Domeniul Sanitar si este acredit de catre Federatia Internationala de Diabet (IDF) si de Grupul International de Lucru pe Piciorul Diabetic (IWDGF).
„Cursul de Formatori in domeniul Podiatriei reprezinta un pas deosebit de important in legatura cu obiectivul pe care Asociatia de Podiatrie si l-a stabilit, mai precis, acela de a pune bazele acestei noi specialitati medicale si, implicit, de a crea meseria de podiatru. Pregatirea unor formatori in Podiatrie este conditia esentiala pentru a putea implementa programul de educatie adresat asistentilor medicali in vederea obtinerii competentei in podiatrie sau a specializarii in podiatrie. Acest program de educatie a asistentilor medicali estimam ca il vom demara in primavara anului 2016. Au trecut patru luni de la lansarea Asociatiei de Podiatrie si ne bucuram ca am reusit sa facem pasi concreti pentru Podiatrie in Romania. Acest pas va avea influenta directa in imbunatatirea ingrijirii persoanelor cu diabet zaharat, pentru prevenirea complicatiilor de picior diabetic.”, a declarat Dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Studiu: Veninul unor viespi din Brazilia, o noua optiune pentru lupta impotriva cancerului
Veninul viespilor Polybia paulista, o specie originara din Brazilia, ar putea deveni o “arma” extrem de eficienta in lupta impotriva cancerului, deoarece estecapabil sa distruga tumorile, fara sa afecteze celulele sanatoase, informeazaMediafax.
Potrivit unui studiu publicat in Biophysical Journal, in aceasta saptamana, veninul acestor viespi contine o toxina, denumita MP1, care distruge selectiv tumorile, fara sa afecteze celulele sanatoase.
In testele de laborator, cercetatorii au aratat ca MP1 inhiba cresterea tumorilor la pacientii diagnosticati cu cancer de prostata si de vezica, ca si raspandirea celulelor bolnave in sange la pacientii diagnosticati cu leucemie, care erau anterior rezistente la o serie de medicamente.
Toxina interactioneaza cu lipidele aflate in afara membranelor celulelor canceroase. Apoi, veninul sparge structura membranei protectoare, generand “gauri”, care permit moleculelor ce au un rol critic in supravietuirea celulei canceroase sa se scurga in afara acesteia.
Potrivit coordonatorului studiului, Joao Neto, medic la Universitatea de stat din Sao Paulo, acele gauri din membrana celulei canceroase au nevoie de doar cateva secunde pentru a se forma, sub actiunea veninului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Companii farma, aliate cu gigantul Google pentru imbunatatirea sanatatii mondiale
Sanofi sau Novartis sunt doua companii farmaceutice mari care lucreaza cu gigantul Google pentru imbunatatirea sanatatii la nivel mondial.
Sanofi exceleaza in tratamentul diabetului — fiind unul dintre liderii mondiali—, boala cu un numar de imbolnaviri in crestere. Astazi exista aproape 400 milioane de diabetici in intreaga lume, iar in urmatorii zece ani se va ajunge la 600 de milioane. Aceasta afectiune cu consecinte potential dramatice reprezinta deja 10% din totalul cheltuielilor pentru sanatate din Statele Unite ale Americii. De asemenea, piata economica este uriasa: 60 de miliarde de euro in urmatorii cinci ani.
Sanofi s-a aliat cu Google in principal din doua motive scrieAgerpres. Primul se refera la strategia companiei. In cursa in care s-a angajat pentru o medicina conectata, Sanofi are deja aplicatii care permit pacientilor sa interactioneze cu un telefon inteligent. Este urgent insa sa se avanseze in aceasta directie. Primul laborator mondial, Novartis, are deja un acord cu Google pentru monitorizarea permanenta a glicemiei cu ajutorul lentilelor conectate.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) Examenul pentru obtinerea titlului de ” medic specialist” in ATI are lor pe 19 septembrie
In data de 19 septembrie, are loc examenul pentru obtinerea titlului de medic specialist in specialitatea Anestezie si terapie intensiva, simultan cu European Diploma in Anaesthesiology (EDA).
La acest examen se pot prezenta medicii, inclusiv cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala, confirmati in rezidentiat, care, la data de 31decembrie 2015, incheie stagiul de pregatire, conform curriculelor aprobate. Se mai pot inscrie la examen si medicii care au incheiat stagiul de pregatire si nu au sustinut acest examen sau nu l-au promovat in sesiunile anterioare (in termen de maximum 5 ani de la data incheierii programului de pregatire), dar si medicii care au efectuat cea de-a doua specialitate.
Examenul de medic specialist se va da in toate centrele medicale universitare care asigura pregatirea pentru toate modulele teoretice precum si baremul de manopere, proceduri, tehnici diagnostice si terapeutice din curriculumul de pregatire, cu exceptia specialitatii Medicina de urgenta, pentru care examenul se va desfasura numai in centrele universitare Bucuresti si Targu Mures.
Tematicile au fost publicate in saptamanalul „Viata Medicala” si sunt postate pe pagina web a Ministerului Sanatatii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

7) Rusia a deschis un institut de cercetare, pentru a studia posibilitatea de a clona mamuti
Rusia a inaugurat de curand un institut de cercetari stiintifice in Siberia, cu scopul de a studia ADN-ul unor specii de animale disparute, precum mamutul, pentru a evalua posibilitatea de clonare a acestora, informeaza bbc.com.
Noul laborator din Iakutk – adeseori supranumit “cel mai rece oras din lume” – “va cerceta celule vii in vederea clonarii”, a spus Semen Grigoriev, directorul Muzeului Mamutilor din Universitatea Federala din acest oras aflat in nord-estul Rusiei.
Semen Grigoriev a dezvaluit pentru revista Ogonek ca “prioritatea (institutului) este de a analiza posibilitatea de readucere pe Pamant a mamutilor”, adaugand ca Institutul de Genomica din Beijing si compania sud-coreeana Sooam Biotech – un pionier in clonarea cainilor – vor participa la acest studiu.
La inceputul acestui an, cercetatorii de la Universitatea Harvard au anuntat ca au reusit sa copieze 14 gene de mamut lanos in genomul unui elefant asiatic.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

8) Un medicament revolutionar, considerat o alternativa la statine, pus in vanzare in Marea Britanie
Un medicament revolutionar, considerat o alternativa eficienta la statine, deoarece injumatateste concentratia de colesterol rau din organism fara sa genereze efecte secundare negative, a fost pus in vanzare in Marea Britanie pe 1 septembrie, informeaza dailymail.co.uk.
Considerat un medicament revolutionar in tratarea bolilor cardiovasculare, Repatha este primul tip nou de tratament anticolesterol de dupa anii 1980. Acest medicament, o alternativa viabila pentru pacientii care sufera efecte secundare neplacute cauzate de statine, reduce concentratia de “colesterol rau” (lipoproteine cu densitate scazuta/ LDL) cu pana la 55% in testele clinice.
De asemenea, Repatha poate fi administrat alaturi de statine, iar pacientii care au luat ambele medicamente timp de 12 saptamani au beneficiat de o scadere cu 75% a concentratiei de LDL in comparatie cu pacientii carora le-au fost administrate doar statine.
Repatha a primit aviz favorabil din partea Agentiei europene pentru medicamente, care il considera un tratament sigur si eficient.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro