1) Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile: Peste 80.000 de persoane cu infectii respiratorii acute, in ultima saptamana
Peste 80.000 de persoane s-au imbolnavit de infectii respiratorii acute in ultima saptamana, la nivel national, cu 2% mai multe decat in acelasi interval din 2014, totodata fiind confirmat si primul caz de gripa, anunta Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).
Potrivit datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, primul caz de gripa a fost confirmat la un pacient din Iasi, analizele indicand drept cauza bolii virusul AH1N1. In sezonul prcedent, primaul caz de gripa a fost produs de virusul AH3N2.
La nivel national, in intervalul 16-22 noiembrie, au fost in total 82.883 de cazui de infectii respiratorii acute (gripa clinica neconfirmata, infectii acute de cai respiratorii superioare (IACRS) si pneumonii, cu doi la suta mai multe comparativ cu cele inregistrate in aceeasi saptamana a sezonului anterior ( 81.244) si cu 0,3 la suta mai multe fata de cele inregistrate in saptamana precedenta (82.649).
Reprezentantii CNSCBT au mai mentionat ca, in perioada 16-22 noiembrie, s-au inregistrat la nivel national 29 de cazuri de gripa clinica, comparativ cu 33 in aceeasi saptamana a sezonului precedent. Tot in acest interval au fost raportate cinci cazuri de infectii respiratorii acute severe (SARI), cu trei mai multe fata de saptamana anterioara si cu doua mai putine fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

2) Studiu: Un medicament antidiabetic comun ar putea fi secretul longevitatii
Un medicament antidiabetic comun, metformina, va fi subiectul unor teste pe subiecti umani, in SUA, dupa ce cercetatorii au descoperit ca ar putea contine elemente cheie pentru prelungirea sperantei de viata, pana la, in medie, 120 de ani, potrivit unui studiu publicat pe telegraph.co.uk.
Cercetatorii cred ca acest medicament ar putea fi eficient in incetinirea procesului de imbatranire, aparitia unor maladii precum Alzheimer si Parkinson putand fi astfel prevenita mai mult timp.
Studii anterioare au demonstrat deja ca metformina, un medicament utilizat in mod obisnuit in tratarea diabetului de tipul II, poate prelungi viata, insa testele au fost realizate doar pe animale.
Agentia pentru reglementarea alimentelor si medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration) si-a dat recent acordul pentru ca acest medicament sa fie testat pe oameni, iar, daca se va dovedi eficient, ar putea oferi persoanelor cu varsta peste 70 de ani sansa de a fi la fel de sanatoase biologic ca acelea de 50 de ani, potrivit cercetatorilor americani.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3) Cursuri de educatie medicala si prim ajutor pentru copiii din Cluj si Sibiu prin proiectul „Sunt Primul Ajutor! SPA Junior”
Mai multi elevi din Cluj si Sibiu incep cursuri de educatie medicala si prim-ajutor cu sprijinul Serviciilor Judetene de Ambulanta, Serviciului Unic 112 si Inspectoratelor Scolare Judetene, in cadrul Proiectului Pilot de Educatie Medicala „Sunt Primul Ajutor! SPA Junior”.
Proiectul a debutat in urma cu doi ani si se desfasoara deja si in 12 scoli din Bucuresti. Elevii implicati in program invata sa aplice si sa execute corect manevre de salvare a vietii, dar si notiuni de igiena si de prevenire a afectiunilor transmisibile.
Mai mult, cursurile presupun insusirea notiunilor de prevenire a accidentelor casnice, scolare, rutiere, constientizarea obiceiurilor cu mare risc (droguri, alcool, tutun), rolul alimentatiei sanatoase, constientizarea importantei donarii voluntare de sange si prevenirea riscurilor situatiilor de urgenta in scoli si in afara lor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Cel mai subtire vas de sange creat de cercetatorii japonezi
Vasul, cu un diametru de 0,6 milimetri, a fost conceput de echipa de cercetatori de la Departamentul de Inginerie Biomedica de la Centrul National Cerebral si Cardiovascular, informeaza Agerpres.
Echipa, in frunte cu profesorul Yasuhide Nakayama, a folosit procedura prin care colagenul acopera un corp strain dupa ce acesta patrunde in organism.
Pentru a obtine microvasul, a fost introdusa o tija de marimea unui fir de par in corpul unui soarece si lasat acolo timp de doua luni. Dupa ce colagenul l-a acoperit, obiectul strain a fost retras dupa formarea unui tub. Dupa sase luni vasul a fost transplantat intr-o artera, care in ziua de azi functioneaza in mod normal, asigura cercetatorii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Obezitatea se afla in creier
Potrivit expertilor, obezitatea se afla in creier, relateaza Agerpres.
Intre 40 si 70 la suta din cazurile de obezitate au o componenta genetica si, desi a fost legata traditional de partea de mijloc a corpului, o mare cantitate din genele acestei boli sunt legate de creier, care ne face sa simtim mai multa sau mai putina foame, sau sa renuntam la mancare.
“Obezitatea este in creier”, a subliniat dr. Ruth Loos, directoarea Programului privind metabolismul si genetica obezitatii al Institutului de Medicina Personalizata Charles R. Bronfman din New York, in cadrul Simpozionului International desfasurat la Madrid. Potrivit ei, un studiu actual se axeaza pe descoperirea de noi gene pentru a intelege mai bine biologia obezitatii, care este “cea care ne face sa devenim obezi”.
In opinia sa, potrivit informatiilor actuale nu este posibil sa se anticipeze in mod precis cine va suferi sau nu de obezitate. De fapt, se poate prezice intre 5 si 20 la suta din genetica asupra obezitatii, a spus experta. Potrivit dr. José María Ordovás, director al laboratorului de Nutritie si Geomatica de la Universitatea Tufts (SUA), obezitatea nu este o problema care raspunde unei gene unice — de fapt se cunosc circa 200 de gene asociate acestei patologii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro