1. Manualul si atlasul de podiatrie va fi publicat pentru prima data in Romania de catre Asociatia de Podiatrie
„Manualul si atlasul de podiatrie” va aparea pentru prima data si in Romania. In toamna acestui an, a IV-a editie a lucrarii, revizuita, va fi tradusa si editata in premiera in tara noastra de catre Asociatia de Podiatrie.
Tratatul cuprinde 20 de capitole, 776 de pagini, 1959 de fotografii si peste 40 de tabele si desene utile specialistilor si include aspecte ce tin de de la introducere in ingrijirea medicala a piciorului si aspecte legate de ingrijirea piciorului, pana la terapia plagilor si bolile transmisibile, sistemul sanguin si cardiovascular, aspecte de baza ale diagnosticarii afectiunilor unghiilor.
Manualul este Dr. Norbert Scholz din Germania, iar referentii lucrarii sunt: Conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, Dr. Bogdan Florea, Sef lucr. dr. Raluca Popescu, Sef lucr. dr. Eduard Catrina, Dr. Paula Pavel si Asist. univ. dr. Georgeta Inceu.
„Ca si misiune, Asociatia de Podiatrie si-a propus promovarea si dezvoltarea specializarii medicale de ingrijire a piciorului/podiatrie in randul personalului medical, a culturii de ingrijire a picioarelor la persoanele cu diabet zaharat precum si in randul populatiei. Prin toate actiunile pe care le realizam ne urmarim sustinerea si promovarea activitatilor de instruire medicala, de educatie, cercetare si dezvoltare pentru preventia si managementul piciorului diabetic […]”,a declarat Dr. Norina A. Gavan, Presedinte al Asociatiei de Podiatrie.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2. Persoanele varstnice din Bucuresti si 3 judete din Romania vor beneficia de un sistem unic de teleasistenta numit Butonul Rosu
Persoanele varstnice vulnerabile si cu posibilitati materiale reduse din Bucuresti si Judetele Ilfov, Buzau si Constanta vor beneficia de unsistem unic de teleasistenta, numit Butonul Rosu, conform unui comunicat de presa.
Butonul Rosu reprezinta un serviciu de teleasistenta complementar celui de urgenta si este special conceput pentru varstnicii care sufera de diferite probleme de sanatate – cum ar fi anxietate, boli cronice, accidente vasculare cerebrale, etc.
Prin intermediul unei bratari tip ceas, din silicon medical, dotata cu un buton rosu de panica, rezistenta la apa si conectata wireless la un telefon cu taste mari, ce este conectat la o retea de telefonie mobila sau fixa varstnicii pot semnala o situatie de urgenta prin apasarea butonului rosu.
Acest semnal este transmis automat catre un Dispecerat, iar un dispecer va procesa informatiile primite prin dispozitivul mobil.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3. Mariuca Ivan: Din 20% din populatia varstnica ce necesita ingrijire la domiciliu, numai 0.23% beneficiaza de aceasta
Din totalul persoanelor varstnice din Romania, un numar destul de mic beneficiaza de ingrijire la domiciliu, potrivit Fundatiei Crucea Alb Galbena. Mai exact, 0,23% dintr-un procent de 20%. Pentru a veni in sprijinul acestora, reprezentantii Fundatiei au lansat un sistem unic deteleasistenta.
„Peste 20% din populatia varstnica a Romaniei are nevoie de ingrijire la domiciliu, dar numai 0.23% beneficiaza concret de aceasta, in contextul in care in ultimii ani a fost constatata o scadere a suportului financiar public pentru serviciile sociale. Prin intermediul proiectului Butonul Rosu, ne propunem sa cream un model de buna practica la nivel national in teleasistenta si telemonitorizare a serviciilor integrate adresate varstnicilor din Romania si totodata sa dam speranta unei vieti mai bune bunicilor si parintilor nostri”, a declaratMariuca Ivan, Director general, Fundatia Crucea Alb Galbena Romania cu ocazia lansarii Butonului Rosu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4. Grupul farmaceutic Sanofi Pasteur a initiat cercetari pentru un vaccin contra virusului Zika
Grupul farmaceutic Sanofi Pasteur a lansat un proiect pentru dezvoltarea unui vaccin menit sa contracareze virusul Zika, catalogat de OMS drept urgenta medicala globala, informeaza site-ul agentiei DPA.
“Am lansat investigatii pentru evaluarea riscurilor complicatiilor congenitale asociate virusului Zika si pentru stabilirea cauzalitatii privind tulburari neurologice”, a declarat Nikolaus Jackson, seful Sectiei Cercetare a companiei Sanofi Pasteur.
In prezent, nu exista niciun vaccin impotriva virusului Zika si nici vreun tratament specific.
Virusul Zika reprezinta o urgenta privind sanatatea publica la nivel global care necesita o reactie rapida, a stabilit luni Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5. Numarul copiilor afectati de microcefalie in Brazilia a crescut in mod alarmant in ultima saptamana
Numarul cazurilor de microcefalie confirmate in Brazilia a crescut in mod semnificativ in cursul ultimei saptamani, relateaza site-ul agentiei DPA.
Ministerul Sanatatii din Brazilia a anuntat ca au fost confirmate 404 cazuri de microcefalie, de la 270, cat au fost inregistrate in urma cu o saptamana. In 17 dintre aceste cazuri a fost posibil sa se demonstreze faptul ca femeile au fost infectate anterior cu virusul Zika.
Autoritatile examineaza 3.670 de cazuri suspectate de microcefalie. In total, 72 de bebelusi au murit din aceasta cauza.
Virusul Zika, care este transmis femeilor insarcinate prin muscatura tantarilor Aedes, este considerat responsabil pentru o serie de malformatii congenitale. Bebelusii infectati mor deseori sau raman cu dizabilitati mintale.
Acest virus reprezinta o urgenta privind sanatatea publica la nivel global care necesita o reactie rapida, a anuntat, luni, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro