1) Paracetamolul, asociat cu riscul de infarct
Paracetamolul, administrat in doze zilnice, a fost asociat cu un risc sporit de infarct, accident vascular cerebral si moarte subita, se afirma intr-un studiu de amploare realizat recent in Marea Britanie.
Potrivit acestei cercetari stiintifice, pacientii carora le-au fost prescrise doze mari de paracetamol pentru perioade indelungate prezinta un risc cu 63% mai mare de moarte subita.
Riscul de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral era cu 68% mai ridicat, iar aceleasi persoane se confrunta cu un risc cu 50% mai mare de a avea ulcer sau hemoragii stomacale.
Medicii considera ca paracetamolul este un medicament mai sigur decat aspirina, care poate sa provoace hemoragii la nivelul stomacului, si decat ibuprofenul, care a fost anterior asociat cu infarctul si accidentul vascular cerebral.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) Ciurchea: In aproximativ o luna vor fi rezultate concrete in tratamentul modern al hepatitei
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, marti, ca in aproximativ o luna va putea sa prezinte rezultate concrete in tratamentul modern al hepatitei, precizand ca se ia in calcul si interferonul free.
Vasile Ciurchea a precizat ca se ia in calcul nu doar introducerea triplei terapii pentru bolnavii de hepatita, ci si a interferonului free.
“O sa fie o surpriza, o sa fie foarte repede. Ne gandim la modul foarte serios la interferonul free”, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la conferinta “Sanatatea femeii. De la pubertate pana la menopauza”.
Intrebat ce inseamna “foarte repede”, Vasile Ciurchea a spus ca ar putea fi vorba de inca o luna de zile, iar acest lucru ar fi posibil datorita faptului ca scad preturile la medicamente.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Studiu: Jumatate dintre tulpinile de HIV provin de la gorile
Jumatate dintre tulpinile principalului tip de virus al imunodeficientei umane, HIV-1, provin de la gorilele din Camerun si au facut tranzitia spre oameni, infectandu-i prin intermediul consumului de carne de maimuta, au anuntat oamenii de stiinta, luni, vorbind despre modul in care a aparut SIDA.
HIV-1, virusul care declanseaza SIDA, contine patru grupuri de tulpini virale, iar fiecare dintre acestea reprezinta o transmisie separata intre specii a versiunii simiene a virusului, care a trecut de la maimute la oameni, informeaza Reuters.
Studiile anterioare au identificat cimpanzeii din sudul Camerunului drept sursa a grupului M din cadrul HIV-1, un virus care a infectat peste 40 de milioane de oameni pe plan mondial si a declansat pandemia de SIDA. Aceeasi origine o are si grupul N, limitat geografic, identificat la doar aproximativ 20 de persoane.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

4) Conf. univ. dr. Gabriel-Ioan Prada: Bolile degenerative debuteaza cu 20-30 de ani inainte de stabilirea diagnosticului clinic
Bolile degenerative sunt afectiuni care debuteaza cu multi ani inainte ca medicul specialist sa stabileasca un diagnostic clinic clar, potrivit specialistilor. In acest context, metodele de preventie trebuie luate in calcul chiar de la varste tinere.
“Este bine sa se inceapa niste masuri preventive mult inainte de a atinge varsta senectutii pentru cabolile degenerative debuteaza cu 20-30 de ani inainte ca noi specialistii sa le stabilim un diagnostic clinic. Si atunci este mai bine ca sa prevenim astfel de boli. […]”, a declarat conf. univ. dr. Gabriel-Ioan Prada, medic primar medicina interna, geriatrie si gerontologie.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici

5) In Romania, in 2014, au fost inregistrate 2050 de raportari de reactii adverse grave si non-grave la medicamente
In anul 2014, in tara noastra au fost inregistrate 2050 de raportari de reactii adverse grave si non-grave la medicamente, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) primit la redactia www.sanatateatv.ro. Comparativ cu alte state ale Uniunii Europene insa, numarul acestor raportari este inca mic. In tari precum Franta si Marea Britanie, de exemplu, numarul acestor raportari este de aproximativ 40.000 de reactii adverse in decursul unui an.
In acest context, ANMDM incurajeaza pacientii si persoanele care se ocupa de ingrijirea acestora sa raporteze reactiile adverse. Mai exact, pacientii au la dispozitie un formular prin care acestia, rudele sau persoanele care ii ingrijesc pot sesiza reactiile adverse produsein urma administrarii unor medicamente, inclusiv vaccinuri. Formularul este postat pe site-ul ANMDM impreuna cu un set de informatii si clarificari.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici