1) Veninul de paianjen ar putea detine secretul pentru fabricarea unei noi clase de analgezice
Oamenii de stiinta australieni care au analizat compozitia chimica a veninului de paianjen au anuntat ca au identificat sapte compusi ce blocheaza o etapa esentiala in capacitatea organismului uman de a transmite spre creier semnale asociate cu senzatia de durere.
In acest studiu, care ar putea duce in viitorul apropiat la dezvoltarea unei noi clase de analgezice, cercetatorii australieni s-au concentrat pe 206 specii de paianjeni si au analizat anumite molecule din veninul acestora care blocheaza activitatea nervilor, in special prin intermediul procesului denumit “canalele Nav1.7″.
Expertii afirma ca o persoana din cinci sufera pe plan mondial de dureri cronice, iar tratamentele actuale esueaza adeseori in obiectivul lor de a oferi pacientilor un efect calmant pe termen lung. Costul economic este de asemenea urias, intrucat durerile cronice genereaza cheltuieli medicale estimate la 600 de milioane de dolari doar in Statele Unite ale Americii.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) Studiu: Adultii se imbolnavesc de gripa o data la fiecare cinci ani, copiii – o data pe an
Adultii se imbolnavesc de gripa o data la fiecare cinci ani, iar copiii o data pe an, au calculat oamenii de stiinta, pe baza unui studiu realizat in China.
Desi oamenii simt ca au luat gripa de mai multe ori in acest interval de timp, de vina sunt de cele mai multe ori alte infectii, ale caror simptome seamana cu cele gripale, afirma o echipa internationala de oameni de stiinta, informeaza bbc.com.
Savantii care au realizat studiul au analizat mostre de sange recoltate de la 151 de voluntari cu varste cuprinse intre sapte si 81 de ani, pentru a incerca sa afle frecventa de aparitie a infectiilor gripale.
Un studiu similar va fi realizat in Marea Britanie cu scopul de a verifica daca aceste concluzii sunt valabile si in cazul cetatenilor britanici.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Institutul Fundeni – primul spital accesibilizat pentru persoanele cu deficiente de vedere
Institutul Clinic Fundeni a fost accesibilizat complet si gratuit cu placute de orientare pentru persoanele cu deficente de vedere, printr-un proiect al Asociatiei pentru Protectia Consumatirilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) – InfoCons.
Prin acest proiect, asociatia doreste sa ajute la acordarea accesului persoanelor cu handicap vizual la spatiul public prin eliminarea barierelor si restrictiilor de orice natura si evitarea discriminarii.
„In vederea recunoasterii si respectarii dreptului persoanelor cu dizabilitati de a beneficia de masuri care sa le asigure autonomia, integrarea sociala si profesionala, precum si participarea activa la viata comunitatii, institutiile publice si anumiti operatori privati trebuie sa adapteze cladirile civile si spatiul urban la nevoile individuale si colective ale persoanelor cu deficiente de vedere”, se arata intr-un comunicat al ANPCPPS – InfoCons.
Sursa: Pagina Medicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici