1) Studiu: HIV se raspandeste in organism dupa acelasi tipar urmat de anumiti virusi informatici
HIV, virusul care cauzeaza SIDA, se raspandeste in organism dupa acelasi tipar urmat de virusii informatici care infecteaza computerele, afirma autorii unui studiu recent, potrivit carora depistarea infectiei intr-un stadiu timpuriu reprezinta un element cheie in tratarea acestei boli.
Un nou model teoretic care descrie raspandirea HIV in organism arata faptul ca acest virus se propaga dupa un tipar similar urmat de anumiti virusi informatici, informeaza dailymail.co.uk. Specialistii in HIV si expertii in securitatea informatica de la University College London (UCL) au facut aceasta descoperire dupa ce au creat un model de simulare computerizata.
Ei au creat impreuna un model de “raspandire hibrida”, care a prezis cu un grad ridicat de acuratete evolutia pacientilor de la stadiul de “infectati cu HIV” la stadiul de “bolnavi de SIDA”, in cadrul unui studiu clinic de amploare. Potrivit acestor specialisti, depistarea infectiei intr-un stadiu incipient reprezinta elementul cheie in tratarea bolii.
Cercetatorii au remarcat ca HIV se raspandeste in organism folosind doua metode – prin fluxul sangvin si direct intre celule. Anumiti virusi folosesc aceleasi metode pentru a se raspandi, atat pe internet, cat si in retelele locale, pentru a infecta cat mai multe computere.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) Zece alimente care injumatatesc riscul de instalare a maladiei Alzheimer
Legumele cu frunze verzi, vinul, nucile, pestele si uleiul de masline se numara printre alimentele care injumatatesc riscul de instalare a maladiei Alzheimer, incetinind procesul de degenerare a creierului, informeaza dailymail.co.uk.
O noua dieta creata de specialistii in sanatatea creierului poate scadea cu peste 50% riscul de a dezvolta maladia Alzheimer, potrivit unui nou studiu. Specialistii spun ca aceasta dieta are efecte benefice chiar si daca nu este urmata cu meticulozitate.
Dieta include trei portii de cereale integrale consumate zilnic, alaturi de o salata si o portie de legume, ulei de masline si un pahar cu vin.
Potrivit noului studiu, realizat de cercetatorii de la Rush University Medical Centre din Chicago, persoanele care au urmat strict aceasta dieta au prezentat cu 53% mai putine riscuri de a dezvolta maladia Alzheimer, iar cei care nu au respectat-o in totalitate au prezentat cu 35% mai putine riscuri de a se imbolnavi.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Studiu: Mersul pe jos ajuta persoanele supraponderale sa isi controleze pofta de dulciuri
Mersul pe jos timp de 15 minute ar putea ajuta persoanele supraponderale sa isi controleze – cel putin temporar – pofta de dulciuri, se afirma intr-un studiu realizat de curand in Austria.
“Studiul nostru arata ca mersul vioi poate fi utilizat ca o strategie eficienta pentru a reduce poftele alimentare de moment”, a spus Adrian Meule, profesor de psihologie la Universitatea Rurh din orasul german Bochum, care nu a participat insa la aceasta cercetare.
Exercitiile fizice ar putea genera o anumita stimulare cognitiva care interfereaza cu gandurile despre poftele alimentare. Disciplina unor plimbari regulate, efectuate pentru a infrana pofta dupa un anumit aliment, ar putea ameliora la randul ei capacitatea persoanelor supraponderale de a face alegeri alimentare sanatoase si de a respecta apoi acele alegeri.
Pe plan mondial, aproape 2 miliarde de adulti sunt supraponderali sau obezi, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Greutatea in exces duce la cresterea riscului de deces prematur, afectiuni respiratorii, boli cardiovasculare, diabet, hipertensiune, fracturi osoase si afectiuni mintale.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

4) MS: O noua maternitate reabilitata si complet echipata, inaugurata la Sibiu
Astazi, 6 aprilie, are loc deschiderea maternitatii din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, in care Ministerul Sanatatii (MS) a investit peste sase milioane de euro, in cadrul proiectului finantat de Banca Mondiala.
Unitatea sanitara din Sibiu beneficiaza de sali de operatie cezariene noi, saloane ATI, reanimare, sali de travaliu, saloane pentru copii si pentru tratamente reabilitate si dotate cu echipamente si mobilier moderne necesare. De asemenea, maternitatea beneficiaza de bucatarie, centrala de tratare a aerului, grup electrogen si surse de alimentare continua UPS, se arata intr-un comunicat al MS.
“Maternitatea de la Sibiu este cea de-a 9 –a maternitate complet reabilitata si dotata, inaugurata in ultimul an.Am preluat un proiect inceput acum mai bine de 7 ani si asa cum am promis il finalizam in mai putin de un an”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici