1. Cercetatorii au creat un mecanism prin care se pot produce pastile la domiciliu
Cercetatorii de la Institutul Tehnic din Massachusetts (MIT) au proiectat un sistem, de dimensiunea unui frigider mediu, numit Farmacia la Comanda, care poate crea medicamente in 24 de ore, informeaza Descopera.
Mecanismul este usor de transportat, in cazul aparitiei unor focare, si poate suplini deficitul de aprovizionare in cazuri extreme.
Oamenii de stiinta au numit tehnologia Farmacia la Coamanda, deoarece ea poate fabrica pe zi mii de doze de medicament.
Exista numeroase etape in producerea acestor medicamente inainte de trimiterea produsului pe piata, potrivit Descopera.
“Productia farmaceutica utilizeaza, in mod tipic, mai multe etape pentru un lot de medicamente. Dezavantajele acestei abordari includ timpii lungi de productie si potentiale intreruperi in lantul de aprovizionare”, noteaza studiul publicat in revista Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

2. Oamenii de stiinta au inventat un material ce poate ajuta pacientii cu boli ale sistemului nervos
Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii din Oxford au inventat un tesut sintetic ce se comporta asemenea celui nervos uman, in momentul in care asupra sa este propagata lumina, informeaza Descopera.
Echipa care a creat acest material sustine ca acesta ii va ajuta pe cercetatori sa dezvolte biomateriale ce pot fi folosite pentru a trata pacientii care sufera de boli asociate cu disfunctii ale sistemului nervos central.
Tesutul artificial este format din sute de celule sintetice, activabile cu ajutorul genelor si al proteinelor incorporate. Tehnica folosita pentru a produce aceste structuri microscopice este cea a imprimarii 3-D, potrivit Descopera.
Celulele au membrana compusa din lipide, iar in interior au fost incluse secvente ADN, proteine si alte molecule de natura biologica. Mai mult de 1000 de celule sintetice pot fi combinate, pentru a obtine tesuturi cu o lungime de cel mult jumatate de milimetru.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3. Scaderea acoperirii vaccinale in Romania, un risc semnificativ pentru sanatatea populatiei
Scaderea acoperirii vaccinale reprezinta una dintre amenintarile majore pentru sanatatea publica la nivel global, iar Romania se confrunta in ultimii ani cu o situatie ingrijoratoare, rata de vaccinare fiind mult sub nivelul optimal, de 95%,recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Pentru copiii care au implinit un an in iulie 2015, spre exemplu, acoperirea vaccinala la 12 luni era sub 90% pentru bolile transmisibile prevenibile prin vaccinare, precum: difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita, rujeola, oreion, rubeola sau hepatita B, arata datele Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Panta descendenta pe care se afla acoperirea vaccinala in Romania este si o consecinta a scaderii increderii parintilor in beneficiile vaccinarii, ceea ce a dus la refuzul unora dintre acestia de a-si vaccina copiii, fenomenul fiind alimentat de informatii neadevarate vehiculate in spatiul public, provenind din surse necredibile din punct de vedere stiintific si medical.
In aceste conditii, specialistii in domeniul vaccinologiei atrag atentia ca orice decizie a parintilor legata de vaccinarea copiilor trebuie luata cu responsabilitate, iar responsabilitatea inseamna o informare corecta pe aceasta tema, din surse avizate profesional.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4. Saptamana Mondiala a Alergiei 2016: schimbarile climatice agraveaza alergiile la nivel mondial
Alergia la polen, cunoscuta si sub denumirea polinoza, este o afectiune alergica care se manifesta la nivelul mucoasei respiratorii si ochilor.
Rinita alergica la polen, asociata frecvent cu conjunctivita alergica, se caracterizeaza de obicei prin rinoree (scurgeri nazale), congestie nazala (nas infundat), prurit nazal si ocular (mincarime de nas si ochi), lacrimare, si uneori prurit al urechii interne si al palatului (mancarime in ureche si cerul gurii). Aceste simptome sunt cauzate de o hipersensibilitate la polenul din aer precum polenul de arbori, graminee si buruieni.
Persoanele care sufera de alergie la polen pot fi sensibile si la alte alergene din mediul inconjurator. De exemplu, „sindromul alergiei la polen-alimente”, cunoscut si ca „sindromul alergiei orale”, este un tip de alergie alimentara ce se dezvolta la persoane sensibile la polen. Pacientii prezinta prurit/mancarime si/sau iritabilitate si/sau usoara inflamatie la nivelul gurii si gatului imediat dupa ingerarea unor fructe (mere, pere, capsuni, piersici, cirese si anumite tipuri de nuci) sau legume crude. Pe langa aceste alimente, multi pacienti care au alergie la polen pot avea si alergii la mucegaiuri sau fungi.
Alergia la polen diminueaza calitatea vietii, functionarea din punct de vedere fizic, psihic si social. Semnele si simptomele prezente la unii pacienti in sezoanele de polenizare includ oboseala, iritabilitatea, anxietatea, depresia, frustrarea, afectarea increderi in sine, a motivatiei, precum si reducerea energiei, a stari de vigilenta si a puterii de concentrare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5. Salvati Copiii si Ministerul Sanatatii colaboreaza pentru conditii mai bune in maternitati
Modul in care spitalele sunt pregatite sa aduca pe lume si sa isi ingrijeasca nou-nascutii, asigurandu-le supravietuirea, este unul dintre indicatorii majori ai sistemului public de servicii medicale, fapt care creeaza incredere in sistem si, in acest fel, pune fundamentele unei constructii pe termen lung.
Aceste aspecte au fost dezbatute de comunitatea medicala reunita la workshop-ul „Analiza mortalitatii infantile si a situatiei maternitatilor din Romania”, organizat de Salvati Copiii, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii.
“Mama si Copilul reprezinta pentru noi o prioritate, atat din perspectiva dezvoltarii asistentei medicale pentru nou-nascuti, a screening-ului prenatal, cat si a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotriva mamei si copilului. Imi doresc sa abordam in mod coerent si aplicat o serie de masuri de dezvoltare si imbunatatire a Programului Mama si Copilul pornind de la obiectivele strategice guvernamentale, de la nevoile reale ale pacientilor nostri, dar si de la obiectivele identificate de societatea civila implicata in domeniul sanatatii mamei si copilului.” – Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, Ministrul Sanatatii.
In vederea elaborarii unui plan de interventie pentru implementarea Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020, capitolul Sanatatea Mamei si Copilului, Ministerul Sanatatii, prin directia Generala de Asistenta Medicala si Sanatate Publica, in parteneriat cu Organizatia Salvati Copiii, a intocmit si aplicat in maternitatile din tara un chestionar, in scopul evaluarii dotarii cu echipamente si incadrarii cu personal a tuturor unitatilor sanitare ce primesc nou-nascuti ce necesita ingrijiri de terapie intensiva.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

6. Noi provocari in boala Parkinson
Una dintre cele mai reprezentative afectiuni neurologice inregistrate la nivel mondial, a doua ca frecventa dupa maladia Alzeimer, boala Parkinson afecteaza astazi aproximativ 6,3 milioane de persoane in intreaga lume, dintre care 1,5 milioane de europeni; potrivit estimarilor, numarul acestora este posibil sa se dubleze pana in 2030.
In tara noastra, peste 70.000 de pacienti cu aceasta afectiune beneficiaza de tratament medicamentos specific, ale carui costuri lunare individuale se ridica la aproximativ 3.000 lei.
Boala Parkinson a reprezentat si principalul sbiect dezbatut in cadrul cele de-a V-a editie a Cursului International “Movement disorders teaching course”(Curs international dedicat tulburarilor comportamentului motor), care s-a desfasurat in perioada 1-2 aprilie in Poiana Brasov. La eveniment au participat reputati specialisti in domeniu din mai multe tari, dar si aproximativ 250 de medici din tara si din strainatate.
“Varsta de debut a bolii este de obicei dupa 65 de ani, dar in prezent se inregistreaza cazuri care debuteaza sub varsta de 50 de ani, fapt care ar trebui sa ne inrgijoreze tot mai mult”, a precizat prof. dr. Dafin Muresanu la eveniment.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro