1) Prof. univ. dr. Amorin Popa: S-a creat o confuzie evidenta intre suplimentul alimentar si medicament
Consumul de suplimente alimentare inregistreaza un trend crescator, potrivit specialistilor. Mai exact, se estimeaza ca acest consum va creste cu minim 10% in fiecare an, dupa cum a precizatprof. univ. dr. Amorin Popa, medic primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice in cadrulSpitalului Clinic Judetean de Urgenta Oradea.
Ceea ce este si mai ingrijorator e faptul ca populatia percepe suplimentele alimentare ca pe medicamente, fapt care genereaza, printre altele, prezentarea tarzie a pacientilor la medic.
„S-a creat o confuzie evidenta intre suplimentul alimentar si medicament. De la inceput am atentionat asupra unor astfel de situatii prezente la toata lumea in practica. (…) Prezenta suplimentelor alimentare in farmaciile de spital sau tratamentul unor pacienti la recomandari extramedicale cu suplimente alimentare, care intarzie prezentarea la medicul specialist, este o mare problema. Iar asta in conditiile in care atat legea cat si definitia suplimentului recomanda folosirea lui numai la persoanele sanatoase ca si supliment dietetic la deficitul alimentar posibil intr-unanumit context regional sau familial.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Targu Mures: Proiect pentru un centru al patologiilor cardiovasculare
Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) si Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures colaboreaza la elaborarea unui proiect pentru accesarea de fonduri europene, care vizeaza construirea unui centru de cercetari si de diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare, scrie Agerpres.
Directorul IUBCvT Targu Mures, Klara Brinzaniuc, a precizat ca cererea de finantare va fi depusa anul viitor pentru construirea unui centru nou, intrucat spatiile institutului nu permit extinderea activitatii.
‘Dorim sa depunem anul viitor, impreuna cu UMF Targu Mures, un proiect pe programul operational pentru Competitivitate (POC, fostul POSCCE) unde sa facem un centru de cercetari si de diagnostic al tuturor patologiilor cardiovasculare, in care sa asiguram toate spatiile — pentru ca IUBCvT are problema spatiului, ca sa puna acest angiograf biplan (achizitionat in cadrul altui proiect european, care asigura diagnosticul in cazul copiilor, n.r) ar trebui sa dezafecteze alte spatii. Trebuie sa asiguram spatiile pentru un centru de diagnostic performant in acest domeniu. Este urmatorul pas pe care, impreuna cu UMF, deja l-am identificat’, a precizat Klara Brinzaniuc.
Potrivit acesteia, in cadrul proiectului ‘Dezvoltarea Infrastructurii Publice de Cercetare Dezvoltare si Crearea de Noi Infrastructuri’ al Academiei de Stiinte Medicale, in care IUBCvT Targu Mures este partener, la Targu Mures va ajunge un angiograf biplan, considerat cel mai performant la nivel mondial pentru diagnosticul malformatiilor congenitale la copii.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Premiul Nobel in Medicina, castigat de cercetatorii William C. Campbell, Satoshi Omura si Youyou Tu
Cercetatorii William C. Campbell, Satoshi Omura si Youyou Tu au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel pentru medicina pe 2015, informeaza Mediafax. Laureatii premiului Nobel pentru medicina din acest an au dezvoltat medicamente care au revolutionat tratamentele administrate impotriva unora dintre cele mai devastatoare boli parazitare.
William C. Campbell (Irlanda) si Satoshi Omura (Japonia) au fost recompensati pentru descoperirile privind o noua terapie impotriva infectiilor cauzate de viermi cilindrici, in timp ce Youyou Tu (China) a fost premiata pentru descoperirile ei privind o noua terapie impotriva malariei.
William C. Campbell si Satoshi Omura au creat un nou medicament, Avermectin, ale carui derivate au scazut radical incidenta unor boli precum oncocercoza si elefantiazis si s-au dovedit eficiente impotriva unui numar mare de alte maladii parazitare.
Youyou Tu a creat Artemisinin, un medicament care a redus semnificativ rata de mortalitate a pacientilor diagnosticati cu malarie.
Cele doua descoperiri au oferit omenirii noi instrumente puternice pentru a combate aceste maladii cu efecte devastatoare care afecteaza sute de milioane de persoane in fiecare an. Potrivit Comitetului Nobel, efectele noilor medicamente create de William C. Campbell, Satoshi Omura si Youyou Tu in ceea ce priveste ameliorarea sanatatii umane si reducerea suferintelor la scara planetara sunt incomensurabile.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Ministrul Educatiei: Trebuie analiza atenta asupra situatiei studentilor cu bursa de la Medicina
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a declarat referitor la proiectul potrivit caruia studentii de la Medicina care au burse de studiu ar putea fi obligati sa nu plece in strainatate, ca acest lucru trebuie analizat atent, intrucat trebuie respectata ”libertatea de miscare a oricarui cetatean”, scrie Mediafax.
”In momentul de fata, ce pot sa va spun este ca e o preocupare pentru a putea face in asa fel incat a invata, a studia si lucra in Romania sa constituie o alternativa viabila pentru absolventii de invatamant superior in general, pentru cei ai universitatilor de medicina si farmacie, in special. Este o initiativa intr-un cadru general care raspunde unei nevoi generale si care trebuie atent analizata pentru a indeplini pe de o parte obiectivele pe care le-am precizat si pentru a respecta pe de alta parte si libertatea de miscare a oricarui cetatean, fie el absolvent de invatamant superior sau nu (…)”, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
El a adaugat ca ”este in interesul Romaniei sa poata asigura valorificarea resursei umane inalt pregatite in Romania”.
Studentii care primesc bursa si studiaza la Medicina ar putea fi obligati sa ramana in Romania cativa ani dupa terminarea studiilor
Studentii de la Medicina care primesc burse de studiu ar putea semna un contract prin care se obliga sa nu plece in strainatate pe perioada studiilor de licenta si de rezidentiat, pentru a opri exodul medicilor, conform ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Studiu: Persoane paralizate au reusit sa miste cursorul unui computer prin puterea gandului
Doua persoane suferind de paralizie au reusit, in timpul unor teste clinice, sa miste cursorul unui computer prin puterea gandului, un succes considerat de specialisti fara precedent, informeaza maxisciences.com.
Asigurarea unei anumite autonomii in cazul persoanelor suferind de paralizie este obiectivul echipei BrainGate2, formata din cercetatori de la Brown University, Massachusetts General Hospital, Stanford University si Providence VA Medical Center din Statele Unite ale Americii.
De foarte multi ani, acestia incearca sa creeze o interfata ambitioasa, capabila sa descifreze activitatea cerebrala a bolnavilor pentru ca acestia sa poata controla dispozitive care sa ii ajute la comunicare si miscare.
Cele mai recente teste au avut ca subiecti doua persoane suferind de scleroza laterala amiotrofica (maladia Charcot), care au reusit sa utilizeze aceasta interfata, iar rezultatele lasa sa se intrevada noi perspective in acest domeniu de cercetare.
Pentru a reusi o astfel de performanta, cercetatorii au implantat in cortexul motor al voluntarilor, in varsta de 50 de ani, cate o retea de electrozi. Subiectii au fost apoi rugati sa isi imagineze o miscare prin care sa deplaseze cursorul pe ecranul unui computer pana la o anumita tinta.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

6) Studiu: Unele tratamente contra astmului in primii doi ani de viata limiteaza cresterea in inaltime
Copiii care folosesc inhalatoare cu corticosteroizi impotriva astmului in primii doi ani de viata se vor confrunta cu o limitare a cresterii in inaltime la varsta adulta, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii finlandezi, citat de bbc.com.
La acest studiu au participat 12.000 de copii din Finlanda, iar rezultatele, prezentate saptamana aceasta la o conferinta a European Society for Paediatric Endocrinology, arata ca cei care au folosit pe termen lung inhalatoare cu corticosteroizi, incepand cu primii doi ani de viata, s-au confruntat cu o limitare a cresterii in inaltime.
Acesta nu este primul studiu care indica o asociere intre utilizarea de inhalatoare cu corticosteroizi si limitarea cresterii in inaltime, ci o noua cercetare care vine in sprijinul ideii ca steroizii trebuie utilizati cu masura in cazul copiilor prescolari.
Insa experti britanici de la asociatia Asthma UK spun ca acesti corticosteroizi joaca un rol crucial in controlarea simptomelor astmului si reduc frecventa vizitelor la spital in cazul prescolarilor. In Marea Britanie, 1 din 11 copii sufera de astm, aceasta fiind cel mai frecvent intalnita maladie cronica in randul micutilor.
Corticosteroizii sunt substante puternice folosite in inhalatoare si sunt recomandati adultilor diagnosticati cu astm si copiilor care sufera de respiratie suieratoare recurenta, insa aceste medicamente au efecte secundare semnificative in cazul unor pacienti.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro