1) Ziua mondiala a sanatatii, marcata pe 7 aprilie
Ziua Mondiala a Sanatatii se celebreaza in fiecare an in data de 7 aprilie, pentru a marca intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in anul 1948. Tema pentru Ziua Mondiala a Sanatatii 2015 este Siguranta Alimentatiei, intrucat bolile transmise prin alimente fac anula doua milioane de victime.
Prin sloganul ales in acest an – “De la ferma pana in farfurie, Mancarea sigura sa fie” – OMS si-a propus sa evidentieze atat provocarile, cat si oportunitatile care decurg din siguranta alimentelor.
Scopul campaniei este de a stimula guvernul sa imbunatateasca siguranta alimentatiei (prin campanii de sensibilizare a publicului si evidentierea actiunilor in curs de desfasurare in acest domeniu), precum si incurajarea consumatorilor pentru a se asigura ca alimentele din farfuria lor sunt sigure (sa puna intrebari, sa verifice etichetele, sa urmeze sfaturile de igiena).
Siguranta alimentatiei este un domeniu de actiune al sanatatii publice care protejeaza consumatorii de riscurile de toxiinfectie alimentara sau alte boli acute sau cronice transmise prin alimente.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) Avertisment OMS: Numarul imbolnavirilor din cauza chimicalelor din alimente trebuie sa fie un semnal de alarma
Numarul persoanelor care se imbolnavesc din cauza chimicalelor din alimente si a microorganismelor, cum ar fi Salmonella, ar trebui sa fie un semnal de alarma, in conditiile in care oamenii au acces mai mare la alimente transportate de pe un continent pe altul, potrivit OMS.
Siguranta alimentatiei este tema din acest an a Zilei Mondiale a Sanatatii, sarbatorita in fiecare an in 7 aprilie, pentru a marca intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in 1948.
OMS estimeaza ca numarul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decat cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lantului alimentar.
Potrivit OMS pentru Europa, lantul alimentar este mai mare si mai complex decat oricand, iar dezvoltarea demografica, culturala, economica si a mediului, respectiv globalizarea comertului, a turismului si migratiei, imbatranirea populatiei, schimbarea tendintelor si obiceiurilor consumatorilor, noile tehnologii, situatiile de urgenta, modificarile climaterice si fenomenele meteo extreme aduc cu ele riscuri din in ce mai mari pentru sanatatea alimentatiei.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Studiu: Persoanele obeze ar putea fi mai sensibile la mirosurile alimentelor
Persoanele obeze sunt mai sensibile la mirosurile alimentelor, detectandu-le mai usor decat persoanele non-obeze, potrivit unui studiu realizat de curand in Marea Britanie.
Acest studiu, publicat in Chemical Senses, sugereaza faptul ca mirosul joaca un rol important in consumul de alimente al unei persoane, intrucat simtul olfactiv este asociat cu centrul senzatiei de foame din creier.
“Intr-o epoca in care obezitatea este in crestere pe plan mondial, avem in continuare nevoie sa invatam mai multe lucruri despre rolul pe care il are simtul olfactiv in comportamentele alimentare”, a spus coordonatorul studiului, Lorenzo Stafford, profesor la Center for Comparative and Evolutionary Psychology din cadrul Universitatii Portsmouth din Marea Britanie.
Studiile anterioare, care au dorit sa afle daca persoanele obeze au un simt al gustului mai puternic sau mai slab decat persoanele non-obeze, au generat rezultate neconcludente si foarte putine studii au incercat sa analizeze pana acum influenta pe care o are simtul olfactiv, a adaugat profesorul Stafford.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

4) Premiera: Prima prelevare de organe de la un copil, la Iasi
Un copil de un an si jumatate, aflat in moarte cerebrala la Spitalul de Pediatrie “Sfanta Maria” din Iasi, a devenit cel mai tanar donator de organe din regiunea estica a Romaniei, scrie Agerpres.
Dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului de Transplant Iasi, a declarat ca o echipa de medici a efectuat o prelevare de organe, donatorul fiind un baiat in varsta de un an si jumatate.
Potrivit sursei citate ficatul copilului aflat in moarte cerebrala a fost prelevat la sectia speciala deschisa in incinta Spitalului de Pediatrie “Sfanta Maria”. Acesta a fost trimis la o clinica din Bucuresti pentru a fi transplantat unui bolnav aflat in stare grava.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici