1) Parintii care refuza vaccinarea ar putea fi sanctionati, conform proiectului noii legi a vacinarii
Proiectul noii legi a vaccinarii prevede sanctiuni atat pentru parintii care refuza in mod repetat vaccinarea copiilor, dar si pentru personalul medical care se manifesta contra vaccinarii, potrivit declaratiei prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Consilier al Ministrului Sanatatii si presedinte al Societatii Romane de Microbiologie, unul dintre specialistii care au lucrat la proiectul de lege.
„Sigur, exista, niste sanctiuni de natura administrativa – inca sunt discutii asupra tipurilor sanctiunilor. Sanctiunile o sa fie, pe de-o parte pentru parinti, daca ei refuza in mod repetat vaccinarea sau refuza accesul copilului la vaccinare. Dar nu acesta este lucrul care ne preocupa cel mai mult. Ne preocupa atitudinea personalului medical. Personalul medical trebuie sa incurajeze vaccinarea, personalul medical trebuie sa fie pro-vaccinare, iar cei care se manifesta fatis contra vaccinarii, ne punem problema impreuna cu organismele profesionale – Colegiul Medicilor si Ordinul Asistentilor Medicali sa discutam despre exercitarea dreptului de libera practica a acestora”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.
Obligativitatea vaccinarii copiilor care va fi impusa de noua lege va permite anumite exceptii, in cazul copiilor care au recomandari medicale in acest sens.
„Exista o anumita obligativitate, iar cei care au recomandari medicale de a nu fi vaccinati, copiii trebuie sa beneficieze de acest drept”, a adaugat consilierul Ministrului Sanatatii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2) Workshop cu jurnalisti si medici despre comunicare in cadrul programelor de imunizare si sanatate publica
Jurnalisti care activeaza in sectorul de sanatate sau medical si medici deopotriva au participat la workshopul „Imbunatatirea comunicarii dedicate programelor de imunizari si sanatatii publice” organizat de catre Societatea Romana de Microbiologie.
Coordonat de catre prof. univ. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si de catre dr. Val Valcu, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Domeniul Medical, workshopul a abordat problematica comunicarii in ceea ce priveste programele de imunizare si sanatate publica din punctul de vedere al procesului comunicational pe traiectoria medic-jurnalist-public larg.
Dezbaterile au fost concentrate pe strategiile de comunicare ce ar trebui implementate in situatia raspandirii unor informatii false referitoare la vaccinare, precum si in cazul unor crize ale vaccinurilor cauzate de catre autoritati.
Comunicarea in campaniile de vaccinare a fost un alt punct dezbatut cu prilejul workshopului, analizandu-se impactul pe care actiunile de comunicare il pot avea in cadrul campaniilor de vaccinare din programul de imunizare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Admitere la Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila – sesiunea de toamna
La Scoala Postliceala Sanitara “Carol Davila” din Bucuresti se fac inscrieri pana joi, 10 septembrie 2015, admiterea realizandu-se in baza dosarului si a sustinerii unui interviu vocational.
Inca mai sunt 90 locuri libere la toate cele 3 calificari:Asistent Medical Generalist, Asistent Medical de Farmacie si Asistent Medical de Balneofiziokinetoterapie si Recuperare.
Pregatirea pentru profesia de asistent medical, care este una foarte complexa, le ofera elevilor dupa absolvire mult mai multe sanse de a practica o profesie nobila si foarte cautata la ora actuala pe plan european.
In plus fata de aceste avantaje, elevii scolilor postliceale au sansa de a participa la fel ca si studentii la proiecte de mobilitate cu fonduri europene ERASMUS +.
Scoala Postliceala Sanitara “Carol Davila”, cu o experienta in educatie de 26 de ani, este implicata de mai bine de 3 ani in proiecte derulate cu fonduri europene, iar in urmatorii 2 ani scolari 2015-2017 un numar de 60 de elevi vor participa la un nou proiect Erasmus+.
Cele mai vechi parteneriate ale scolii isi afla radacinile in programul European Nursing Module (ENM), un alt fel de Erasmus+, dar incheiat intre 34 scoli si universitati de nursing, strict pe calificarea asistent medical generalist.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Riscul instalarii bolii Alzheimer, stabilit printr-un test de sange
Un nou test sangvin este capabil sa calculeze ritmul in care imbatraneste organismul si, implicit, riscul de aparitie a dementei, potrivit unui studiu realizat recent in Marea Britanie, informeaza Mediafax.
Testul calculeaza “varsta biologica” a pacientului si o compara cu varsta reala a acestuia. De aceea, noul test ar putea fi utilizat pentru a afla daca o persoana prezinta riscul de dementa, cu multi ani inainte de declansarea acestei boli.
Persoanele care sunt mai “batrane” din punct de vedere biologic decat varsta lor reala prezinta un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer, cea mai cunoscuta forma de dementa, afirma cercetatorii britanici.
Testul ofera pacientului un “scor al varstei”, bazat pe o serie de markeri genetici aflati in sangele acestuia. Studiul, desfasurat pe durata a 20 de ani, a vizat obtinerea unei “semnaturi genetice” a ARN-ul voluntarilor.
Atunci cand 700 de voluntari in varsta de 70 de ani si cu o stare de sanatate buna au fost testati, medicii au constatat ca varstele lor biologice au diferit intre ele, de la mai putin de 60 de ani si pana la peste 80 de ani.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Examene pentru medici specialisti, dentisti si farmacisti specialisti
Ministerul Sanatatii va organiza incepand cu data de 20 octombrie sesiune de examen pentru obtinerea titlului de specialist, pentru medicii, medicii dentisti si farmacistii care finalizeaza pregatirea in specialitate pana la data de 31 decembrie 2015, potrivit site-ului Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti.
Exceptie de la data de incepere a sesiunii de examen va face specialitatea Anestezie si terapie intensiva, pentru care examenul se organizeaza la data de 19 septembrie.
La acest examen se pot prezenta medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti, inclusiv cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala, confirmate in rezidentiat, care la data de 31 decembrie 2015 incheie stagiul de pregatire (inclusiv audierea cursurilor-conferinta), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate, medicii, medicii dentisti si farmacistii rezidenti, inclusiv cadrele didactice si de cercetare stiintifica medicala, confirmate in rezidentiat, care au incheiat stagiul de pregatire si nu au sustinut acest examen sau nu l-au promovat in sesiunile anterioare.
De asemenea, la concurs mai pot participa medicii, medicii dentisti si farmacistii specialisti sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sanatatii pregatire in vederea obtinerii celei de-a doua specialitati si care, la data de 31 decembrie 2015, incheie stagiul de pregatire in noua specialitate.
Prin derogare de vechime vor mai putea participa si candidatii care incheie stagiul de pregatire in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2016 si pana la 20 aprilie 2016, inclusiv.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) Aspirina folosita in tratamentele pentru cancer
Administrarea de aspirina pacientilor diagnosticati cu cancer ar putea creste eficienta noilor medicamente – de obicei scumpe – care ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva tumorilor, au aratat o serie de experimente realizate recent pe soareci,anunta Mediafax.
Imunoterapia are potentialul de a revolutiona tratamentele anticancer, oferind pacientilor o reactie autoimunitara mai buna si mai indelungata, cu mai putine efecte adverse decat tratamentele conventionale, insa noile medicamente nu genereaza in toate cazurile aceleasi efecte pozitive.
Unul dintre motive consta in faptul ca tumorile canceroase produc cantitati mari dintr-o molecula, prostaglandin E2 (PGE2), care opreste reactia normala a sistemului imunitar, ce vizeaza atacarea celulelor tumorale, potrivit cercetatorilor de la Francis Crick Institute din Londra, autorii acestui studiu.
Aspirina blocheaza productia de PGE2, iar savantii britanici au descoperit ca, atunci cand este administrata in combinatie cu un medicament folosit in cadrul imunoterapiei, denumit anti-PD-1, se obtine o incetinire substantiala a cresterii cancerului intestinal si a melanomului, in cazul soarecilor, in comparatie cu tratamentele ce constau doar in imunoterapie.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

7) Computer tomograf de ultima generatie la Clinica de Neurochirurgie din Cluj
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a inaugurat, sambata, un computer tomograf de ultima generatie, dat in folosinta la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, printr-o investitie de aproape 800.000 de euro facuta de minister, anuntaAgerpres.
”Sper ca tot ceea ce incepe sa se intample bun in sistemul sanitar sa fie practic un principal motiv pentru personalul medical sa ramana in tara si sa nu mai plece in afara. Acesta este si motivul prezentei mele aici—un pic de incredere sa dam oamenilor din sistem in primul rand si, bineinteles, si celor care beneficiaza de sistem, pacientii. (…) Tin sa-l felicit pe prof. Stefan Florian pentru tot ceea ce face, inclusiv pe plan extern. Vreau in special sa-l felicit pentru cele 880 de operatii facute anul trecut’, a declarat, intr-o conferinta de presa, Nicolae Banicioiu.
La randul sau, seful Clinicii de Neurochirurgie, Stefan Florian, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca noul aparat va deservi pacienti din toata tara, nu numai in ce priveste domeniile neurologiei si neurochirurgiei, ci si pentru alte specialitati medicale.
”Acest aparat e cel mai modern din Cluj, cel mai bine echipat si el asigura nu numai examinarea pentru specificul neurologiei, neurochirurgiei, ci el poate efectua si examinari cardiologice, poate face si endoscopie digestiva, putem sa-l folosim pentru intregul organism’, a mentionat prof. dr. Stefan Florian.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

8) Dr. Dana Jianu, noul presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Estetica
Dr. Dana Jianu a fost aleasa noul presedinte al Societatii Romane de Chirurgie Estetica, in cadrul Adunarii generale a Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania, informeaza AGERPRES.
Potrivit sursei citate, in Adunarea Generala a Asociatiei Chirurgilor Plastici ( ACPR) s-a adoptat un nou statut, adaptat cerintelor legislative moderne si, mai ales, la interesele chirurgilor plasticieni.
Asociatia Chirurgilor Plastici din Romania a organizat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Murighiol, pentru prima data, o scoala de vara pentru chirurgii rezidenti care au putut beneficia de prezentarile unor medici chirurgi plasticieni de renume, precum dr. Julian J. Pribaz, profesor de chirurgie plastica la Harvard, si prof. Luiz S. Toledo, profesor al Societatii Internationale de Chirurgie Estetica si presedintele stiintific al Societatii de Chirurgie Plastica din Emiratele Arabe Unite.
”Ani de zile, chirurgia plastica a fost vazuta ca un lucru frivol, fiind cel mai adesea asociata doar cu imaginea, de cele mai multe ori nu foarte potrivita, a unor personaje publice. Scopul ACPR este de a arata adevaratele beneficii pe care chirurgia plastica le poate aduce calitatii vietii pacientilor, dar si de a asigura viitorul acestei specialitati. Ne bucuram ca, in cadrul conferintei de la Murighiol, chirurgii rezidenti au luat contact in premiera cu spiritul de excelenta al manifestarilor de acest gen. Sa poti comunica direct cu oameni ca profesorii Pribaz sau Toledo este o ocazie speciala”, a spus presedintele ACPR, Dragos Zamfirescu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

9) Studiu: Un nou test sangvin calculeaza ritmul de imbatranire a organismului si riscul de dementa
Un nou test sangvin este capabil sa calculeze ritmul in care imbatraneste organismul si, implicit, riscul de aparitie a dementei, potrivit unui studiu realizat recent in Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.
Testul calculeaza “varsta biologica” a pacientului si o compara cu varsta reala a acestuia. De aceea, noul test ar putea fi utilizat pentru a afla daca o persoana prezinta riscul de dementa, cu multi ani inainte de declansarea acestei boli.
Persoanele care sunt mai “batrane” din punct de vedere biologic decat varsta lor reala prezinta un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer, cea mai cunoscuta forma de dementa, afirma cercetatorii britanici.
Testul ofera pacientului un “scor al varstei”, bazat pe o serie de markeri genetici aflati in sangele acestuia. Studiul, desfasurat pe durata a 20 de ani, a vizat obtinerea unei “semnaturi genetice” a ARN-ul voluntarilor.
Atunci cand 700 de voluntari in varsta de 70 de ani si cu o stare de sanatate buna au fost testati, medicii au constatat ca varstele lor biologice au diferit intre ele cu o marja de peste 20 de ani – de la mai putin de 60 de ani si pana la peste 80 de ani.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro