1) Bacterie rezistenta la toate antibioticele prezenta la un pacient danez
O echipa de cercetatori a descoperit in Danemarca o bacterie capabila sa reziste la toate antibioticele. Aceasta ar fi prezenta in tara nordica din anul 2012, informeaza Agerpres, conform unui articol aparut in publicatia The Lancet.
Bacteria, o tulpina de E.coli (sau colibacil), a devenit “invulnerabila” in urma unei mutatii a genei MCR-1, potrivit cercetatorilor de la Universitatea tehnica daneza din Copenhaga. Mutatia o face rezistenta la colistina, antibiotic puternic utilizat la tratarea infectiilor grave.
Conform rezultatelor cercetarilor, bacteria a fost descoperita la un pacient care suferea de o infectie a sangelui. Prezenta sa ar putea fi insa mult mai intinsa, bacterii continand gena MCR-1 fiind depistate in esantioane prelevate din alimente importate in perioada 2012 — 2014.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Medicament ce prelungeste viata, in curand testat pe oameni
Un medicament antidiabetic comun, metformina, va fi testat pe oameni, in SUA, dupa ce cercetatorii au descoperit ca ar putea conduce la prelungirea sperantei de viata pana la 120 de ani, relateaza Adevarul.
Metformina este un medicament utilizat de peste 40 de ani pentru scaderea glicemiei la pacientii cu diabet de tip 2, potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului. Metformina este prescrisa in special pacientilor supraponderali, care nu pot tine sub control nivelul glicemiei doar prin dieta si activitate fizica.
Medicamentele pe baza de metformina pot fi folosite singure sau impreuna cu alte antidiabetice orale sau cu insulina. A fost remarcata o diminuare a incidentei complicatiilor cronice ale diabetului la pacientii supraponderali cu diabet zaharat de tip 2 tratati cu metformina ca terapie de prima intentie.
Cercetatorii cred ca acest medicament ar putea fi eficient in incetinirea procesului de imbatranire, maladii precum Alzheimer si Parkinson putand fi intarziate mai mult timp. Studii anterioare au demonstrat deja ca metformina, un medicament utilizat in mod obisnuit in tratarea diabetului de tipul II, poate prelungi viata, insa testele au fost realizate doar pe animale.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

3) Doua noi optiuni de tratament al pacientilor diagnosticati cu cancer al sangelui
Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agentiei Europene a Medicamentului (EMA) a acordat avize pozitive pentru doua noi tratamente pentru cancerul de sange.
Unul dintre medicamente are ca substanta activa carfilzomib, iar in asociere cu lenalidomida si dexametazona va fi folosit pentru tratamentul pacientilor adulti cu mielom multiplu, care au primit cel putin o terapie anterioara.
Celalat medicament, pe baza de blinatumomabm in regim de aprobare conditionat, a fost acceptat pentru tratamentul adultilor cu leucemie limfoblastica acuta (LLA) cu precursor de celula B, refractara sau recidivata, cu cromozom Philadelphia negativ (Ph-).
Au fost realizate cercetari in urma carora cele doua substante si-au dovedit eficienta.
Despre cererea de autorizare a punerii pe piata (APP) a Kyprolis in Europa.
Studiul a relevat faptul ca la pacientii tratati cu medicamentul ce are ca substanta activa carfilzomib in asociere cu lenalidomida si dexametazona (regim terapeutic denumit KRd) valoarea mediana a duratei pana la progresia bolii (PB) sau deces a crescut cu 8,7 luni comparativ cu pacientii tratati cu lenalidomida si dexametazona (regim denumit Rd) (26,3 luni pentru KRd, in comparatie cu 17,6 luni pentru Rd, cu HR=0,69; Ii de 95%: 0,57-0,83; valoare p unilaterala <0,0001). intreruperea tratamentului din cauza evenimentelor adverse (EA) a fost inregistrata la o proportie de 15% dintre pacienti in bratul cu KRd, comparativ cu 18% in bratul cu Rd.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

4) Semnal de alarma in ceea ce priveste incidenta, riscurile si tratarea tuberculozei in Romania
Specialistii din domeniul medical trag un nou semnal de alarma in ceea ce priveste incidenta, riscurile si tratarea tuberculozei in Romania, care, in ciuda eforturilor depuse, continua sa ramana a sasea tara ca incidenta a tuberculozei in Regiunea Europa a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Mesajul a fost lansat in cadrul conferintei “Conditia pacientului cu tuberculoza in Romania si in spatiul european”, organizata, luni, la Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucuresti, de Asociatia Romana a Bolnavilor de Tuberculoza (ARBTB) in parteneriat cu institutul si Societatea Romana de Pneumologie (SRP).
Organizatorii au aratat ca, oficial, in Romania, sunt tratati anual aproximativ 30.000 de bolnavi cu tuberculoza, dintre care un procent insemnat il reprezinta pacientii cu tuberculoza multimedicamentos-rezistenta (TB MDR) sau tuberculoza extra-rezistenta la medicatie (XDR), al caror numar ramane crescut. In acest context, sistemul sanitar romanesc continua sa se confrunte cu o subfinantare, chiar daca, potrivit Strategiei nationale de sanatate 2015-2020, se prevede cresterea importanta a bugetului dedicat controlului TB. Pentru anul 2015, Strategia nationala estima nevoia asigurarii unui buget de 60 de milioane de euro, suma alocata atat prin fonduri guvernamentale, cat si prin si finantare externa, fiind cu mult mai redusa, au mai aratat sursele citate.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Reforma “imposibila” in Sanatate cu doar 4,2% din PIB
Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical priveste “cu neincredere” alocarea a 4,2% din PIB Sanatatii, fata de 4% cat este in prezent, si considera ca in aceste conditii este “imposibila” realizarea unei reforme “profunde”, care sa duca la solutionarea problemelor pe termen lung atat in ceea ce priveste veniturile personalului medical, reducerea migratiei acestuia, cat si la oferirea unui serviciu medical responsabil si de calitate, conform Agerpres.
“In aceste conditii, dorim sa va informam ca, printre revendicarile noastre, s-a numarat finantarea sistemului cu 6% din PIB, nivel pe care il consideram necesar pentru a remedia deficientele existente dupa o lunga perioada de subfinantare. Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical saluta faptul ca printre obiectivele din programul dumneavoastra de guvernare, la capitolul Sanatate, ati notat redefinirea statutului personalului medical in societate prin salarizare, traseu de cariera, criterii de evaluare a performantei si integritate, avand ca finalitate cresterea calitatii actului medical, dar si reducerea migratiei in strainatate si acoperirea deficitului de personal din unitatile sanitare, in special din mediul rural, precum si elaborarea unui program multianual de investitii in sanatate, in vederea asigurarii actului medical la standarde convergente spre cele din UE. in acest context, solicitam o finantare corespunzatoare a sistemului, astfel incat sa va puteti atinge obiectivele mentionate, pe care noi le sustinem”, afirma Alianta Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) Premiera in Europa: Operatie pe cord inchis
Trei copii au fost operati cu succes pe cord inchis, recent, in Franta, o premiera in Europa, gratie utilizarii “EchoNavigator”, un nou software de vizualizare 3D, a anuntat duminica un responsabil al sectiei pediatrice de la spitalul din Toulouse.
Acest sistem de navigare 3D este deja utilizat intr-un spital din Creteil, in apropiere de Paris, si in cateva spitale europene, dar numai pentru “adulti si pentru alte indicatii”, a declarat pentru AFP Philippe Acar, cardiolog si pediatru, informeaza Agerpres.
Acest sistem are ca scop facilitarea operatiilor pe cale percutanata, trecand printr-o vena si, astfel, evitand operatia pe cord deschis pentru copiii cu malformatii cardiace.
Software-ul, permite afisarea pe acelasi ecran si in 3D a ecografiei inimii copilului si a razelor X in momentul in care medicii introduc sonda pe care o folosesc pentru repararea malformatiilor cardiace, a explicat profesorul Acar, care conduce proiectul de cercetare clinica.
Aceasta noua tehnologie testata la Toulouse se integreaza intr-un proiect european, a precizat cardialogul. Patruzeci de copii ar urma sa beneficieze de o operatie cu ajutorul acestui software in urmatorii doi ani, inainte ca procedeul sa fie extins la toate spitalele.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro