1) Un test sangvin prenatal, capabil sa detecteze tumorile canceroase in corpul viitoarelor mame
Un nou test genetic care realizeaza o analiza secventiala a sangelui recoltat de la femeile insarcinate, cu scopul de a descoperi eventuale maladii ale bebelusilor lor, precum sindromul Down, este de asemenea capabil sa detecteze cancerul in organismul viitoarelor mame.
In 40 de cazuri, femeile care au facut testul MaterniT21, conceput de compania Sequenom Inc, care analizeaza codul genetic al acestora si al fetusilor lor, au prezentat o serie de anomalii ce semnalizeaza de obicei prezenta cancerului in organismul viitoarelor mame. Pentru cel putin 26 dintre acele femei, testul in cauza s-a dovedit – prin analize ulterioare – a fi corect.
Astfel de teste, precum cel creat de compania Sequenom si alte firme, secventiaza codul genetic din sangele viitoarelor mame, care include atat ADN-ul mamei, cat si ADN-ul fetusului. Detectarea din intamplare a cancerului i-a facut pe cercetatori sa afirme ca anumite tipuri de cancer ar putea fi diagnosticate prin intermediul unor teste non-invazive, intrucat tumorile isi “trimit” ADN-ul in fluxul sangvin.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) OMS: Adultii si copiii trebuie sa reduca consumul de zaharuri libere
Adultii si copiii trebuie sa reduca consumul zilnic de zaharuri libere (monozaharide sidizaharide utilizate in producerea unor alimente si bauturi) la mai putin de 10% din aportul lor total de energie, recomanda un nou ghid al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Mai exact o reducere de aproximativ 25g de zaharuri libere (echivalentul a sase lingurite) pe zi poate aduce beneficii substantiale sanatatii, potrivit www.who.int. Ghidul OMS nu face referire insa la zaharurile din fructe si legume sau la zaharurile prezente in mod natural in lapte deoarece nu au fost raportate studii care sa arate existenta unor efecte adverse ale consumuluizaharurilor din produsele mentionate.
Conform dr. Francesco Branca, director al Departamentului de Nutritie pentru Sanatate si Dezvoltare din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista studii solide care arata ca reducerea consumului de zaharuri libere sub 10% din totalul energetic consumat zilnic contribuie la diminuarea riscului de a dezvolta suprapondere, obezitate si carii dentare.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Pacientii pot sesiza ANMDM in caz de reactii adverse la medicamente
Pacientii au la dispozitie un formular prin care pot sesiza Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM) daca au avut reactii adverse in urma administrarii unor medicamente, inclusiv vaccinuri.
Pe site-ul ANMDM este postat, la dispozitia, pacientilor formularul de raportare a reactiilor adverse suspectate la medicamente, dar si un set de informatii si clarificari.
“Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale incurajeaza pacientii, persoanele care asigura ingrijirea pacientilor, profesionistii din domeniul sanatatii (medici, farmacisti, asistenti) sa raporteze reactiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informatii suplimentare privind siguranta medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. In acest fel, orice persoana poate contribui la protejarea propriei stari de sanatate, dar si a celorlalti. Daca vor exista mai multe raportari de reactii adverse dupa administrarea aceluiasi medicament, de exemplu, se vor face verificari suplimentare, privind siguranta, atat la nivel national, cat si european”, a declarat dr. Marius Savu, presedintele ANMDM.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro
Pentru continuarea articolului click aici