1. ARPIM: Salvarea medicamentelor doar prin metoda noua de calcul a pretului
ARPIM sustine ca articolul 8.1 inclus in metodologia actuala de calcul al pretului la medicamente care presupune referentierea pretului medicamentelor originale la medicamentele generice are consecinte negative majore asupra disponibilitatii medicamentelor pe piata romanesca.
“Articolul 8.1 ne obliga sa coboram pretul medicamentelor originale la 35% sub minimul european, este o masura impusa fara o analiza prealabila de impact care pune multe dintre companiile farmaceutice in situatia de a nu mai putea comercializa anumite medicamente pe piata din Romania. Deja pacientii se confrunta cu disparitia medicamentelor de pe piata, iar mentinerea unei astfel de prevederi creste numarul medicamentelor expuse riscului de a disparea, incalca dreptul pacientilor de a avea acces la medicamente si ingradeste libertatea economica a companiilor farmaceutice.
Conform estimarilor unui studiu realizat de casa de avocatura DLA Piper, 123 de medicamente sunt la risc de a disparea in urma implementarii articolului 8.1.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2. Programul „Mama si Copilul”: Ministerul Sanatatii aloca 33 de milioane de lei pentru achizitionarea a 597 de incubatoare
Ministerul Sanatatii a anuntat lansarea Programului „Mama si Copilul”, prin care se asigura necesarul de 597 de incubatoare in toate unitatile de specialitate, bugetul alocat fiind de 33 de milioane de lei.
Din totalul de 597 de incubatoare, 132 vor acoperi necesarul celor 9 spitale aflate in subordineaMinisterului Sanatatii, iar restul de 465 vor fi destinate celor 114 unitati spitalicesti locale – aflate in subordinea Consiliilor Locale.
Programul „Mama si Copilul” reprezinta o prioritate asumata la nivel strategic, atat din perspectiva dezvoltarii asistentei medicale pentru nou-nascuti, a screening-ului prenatal, cat si a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotriva mamei si copilui, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului. Astfel, se urmareste ca toate unitatile spitalicesti de specialitate din Romania sa fie dotate cu incubatoare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3. Provocarile cancerului la femei, dezbatute la Conferinta „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”, Bucuresti
Cancerul de san are cea mai ridicata incidenta in randul femeilor din Romania, fiind totodata si principala cauza de mortalitate prin cancer la femei. 1 din din 5 femei cu cancer de san din tara noastra descopera boala abia in stadiul II sau III, potrivit studiul OncoMonitor 2014.
Un Raport Cancer Country Profiles al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Romania au fost inregistrate 8981 de cazuri noi de cancer de san, 1850 de cazuri noi de cancer ovarian si 4343 de cancer de col uterin, doar in anul 2014.
In acest context, specialistii cu experienta in oncologie si in arii medicale conexe au dezbatut, la Bucuresti, problematica afectiunilor oncologice la femeile din Romania in cadrul Conferintei-dezbatere „Dialoguri pentru viata: Sanatatea feminina si Oncologia”.
„Daca in 1990 erau 50.000 de cazuri noi de pacienti diagnosticati cu cancer, in 2013, numarul a crescut la 67.300 (cu 14% cresterea). De asemenea, daca in 1990 erau 34.000 de decese, atunci in 2013 s-au inregistrat 41.000 de astfel de decese din cauza cancerului. Deci si numarul deceselor a crescut pentru aceasta patologie. E o crestere a imbolnavirilor prin cancer din cauza mai multor factori: imbatranirea populatiei, obezitate, alimentatie, hipertensiune arteriala etc. (…) Pentru femei, mortalitatea este cauzata de cancerul de san, colorectal, bronhopulmonar si ovarian. Incidenta crescuta se inregistreaza in cancerul de san, de col, colorectal, bronhopulmonar si ovarian. (Cancerul, n.r.) Este o afectiune la care a crescut foarte mult incidenta”, a precizatSef lucr. dr. Dana-Lucia Stanculeanu, Sef Sectie Oncologie Medicala I, Institutul Oncologic Bucuresti.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4. Un nou studiu confirma: Aspirina poate reduce riscul de cancer
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard, consumul regulat de aspirina reduce riscul de a dezvolta toate formele de cancer cu 3%, in special datorita rolului preventiv contra cancerului de colon si a tumorilor gastro-intestinale, scrie CSID.
Studiul, publicat in revista JAMA Oncology, sustine ca aspirina ar putea reduce riscul de cancer de colon cu 19% , iar cel de tumori gastro-intestinale cu 15%, comparativ cu persoanele care nu au obiceiul de a folosi acest medicament in mod constant, potrivit CSID.
Cercetatorii americani de la Spitalul din Massachusetts au analizat dosarele de sanatate a 136.000 de voluntari, femei si barbati, timp de 32 de ani (in intervalele 1908-2010 si 1986-2012).
Studiul analizeaza persoanele care au declarat ca au luat, sistematic, aspirina (doza clasica – 300 mg sau mica – 80 mg) cel putin de doua ori pe saptamana. Potrivit datelor, beneficiile medicamentului au aparut dupa aproximativ 5 ani de administrare sistematica.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5. Virusul Zika poate provoca mielita si poate afecta grav membrele
Virusul Zika, care s-a stabilit deja ca are o legatura cu microcefalia si sindromul neurologic Guillain-Barré, poate declansa, de asemenea, o afectiune grava a membrelor, printr-o mielita acuta, potrivit unui caz din Guadelupa, relateaza AFP online.
“Acesta este primul caz publicat in care se dovedeste o legatura (intre Zika si mielita), din cauza prezentei virusului in lichidul cefalorahidian (al pacientei), la noua zile dupa aparitia semnelor clinice”, a declarat marti pentru AFP Annie Lannuzel, o cercetatoare de la Institutul National francez pentru Sanatate si Cercetare Medicala (Inserm), ale carei lucrari au fost publicate in revista The Lancet.
Mielita, o afectiune rara, poate lasa sechele motrice grave.
Alte virusuri – ca cel al varicelei, zonei zoster, herpesuri, etc. – susceptibile sa provoace mielite au fost indepartate, testele sangvine efectuate dovedindu-se negative, a precizat Lannuzel.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro