1) Studiu: Peste 95% din populatia lumii are probleme de sanatate
Peste 95% din populatia lumii are una sau mai multe probleme de sanatate, existand persoane chiar si cu cinci boli, potrivit Studiului Global Burden of Disease (GBD) realizat in perioada 1990-2013 si publicat de revista britanica “The Lance”‘, scrie Agerpres.
Studiul releva ca procentul de ani de viata sanatoasa pierduti din cauza a diferite boli a crescut de la 21% in 1990 la 31% in 2013. Pe masura ce numarul populatiei creste si in acelasi timp creste si numarul varstnicilor, procentul persoanelor care traiesc in conditii nu tocmai sanatoase ar putea creste in urmatorii ani, noteaza conducatorul studiului, Theo Vos, de la Institutul de Sanatate si Evaluare al Universitatii din Washington.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat in detaliu aspecte ale starii de sanatate a populatiei din intreaga lume, in perioada 1990 si 2013. In ultimii 23 de ani, principalele cauze al deteriorarii sanatatii s-au schimbat considerabil.
In 2013, artritele, durerile de spate, depresia, anxietatea, consumul de alcool si droguri au reprezentat aproape jumatate din problemele de sanatate ale populatiei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Studiu: S-a descoperit o conexiune directa intre creier si sistemul imunitar
Cercetatorii americani in stiinte neuronale au descoperit o conexiune directa, necunoscuta pana acum, intre creier si sistemul imunitar – o legatura care ar putea avea implicatii semnificative pentru tratarea unor maladii neurologice, precum Alezheimer, scleroza multipla sau autismul.
In timp ce cercetarile anterioare au aratat ca nu exista conexiuni directe intre creier si sistemul limfatic, noile rezultate, publicate in revista Nature, prezinta exact contrariul, scrie The Guardian.
Desi nu face parte din sistemul imunitar, sistemul limfatic are in componenta limfa, un fluid cu celule albe ce ajuta la indepartarea toxinelor din organism. Sistemul limfatic este conectat cu toate celelalte sisteme din corp si se credea ca are terminatii la baza craniului.
Oamenii de stiinta au remarcat insa ceva neobisnuit atunci cand au analizat la microscop pelicule pe care erau expuse membrane extrase de la soareci. Ei au descoperit astfel o serie de vase limfatice, care nu au mai fost niciodata observate anterior, aflate mai sus de baza craniului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Studiu: Antibioticele ar face sa creasca riscul de diabet
Prescrierea prea frecventa a antibioticelor ar duce la cresterea riscului de aparitie a diabetului de tip 2 (DT2), conform unui studiu american, relateaza Agerpres.
Aceasta asociere a fost stabilita pe baza analizarii datelor medicale a circa un milion de adulti de varsta medie, dintre care 20% cu diabet. Cercetatori de la Universitatea Pennsylvania (Statele Unite) au calculat consumul de antibiotice pe o perioada medie de cinci ani (inainte ca diabeticii sa primeasca diagnosticul) si au analizat datele luand in considerare factori ca indicele de masa corporala (IMC), fumatul, excesul de colesterol, frecventa infectiilor sau existenta vreunei tulburari cardiovasculare. Scopul a fost identificarea impactului antibioticelor curente (peniciline, cefalosporine, etc.).
Rezultatele arata ca o singura prescriere de antibiotice (intr-o perioada medie de cinci ani) nu influenteaza riscul de diabet.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

4) MS a repartizat 30 de ambulante prespitalicesti in tara
Ministerul Sanatatii a repartizat, la Cluj-Napoca, 30 ambulante de tip B 4×4 catre serviciile de ambulanta din tara, scrie Agerpres.
Repartizarea ambulantelor a fost realizata in urma analizei situatiei parcului auto si a activitatii fiecarui serviciu de ambulanta de catre Comisia de Medicina de Urgenta si Dezastre a Ministerului Sanatatii.
Au fost luate in considerare numarul de kilometri efectuati de fiecare ambulanta de tip B 4X4 din dotarea serviciilor de ambulanta. Au fost propuse pentru echipare judetele care au in dotare cele mai multe ambulante cu peste 500.000 km parcursi.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Copiii cu autism, tratati in premiera in “camera viselor”, de luni, la Spitalul Gorgos din Capitala
Copiii cu autism vor putea fi tratati, incepand de luni, in premiera in Romania, in camera Snoezelen sau “camera viselor”, deschisa la Spitalul de Psihiatrie Titan “Gorgos”, dupa ce specialistii unitatii au fost instruiti in aceasta terapie timp de mai multe zile, de un profesor din Germania.
Spitalul de Psihiatrie “Constantin Gorgos” din Capitala este prima unitate sanitara din tara care beneficiaza de un astfel de spatiu, a declarat agentiei MEDIAFAX dr. Luminita Mihai, seful Centrului de ingrijire pentru copii cu tulburari de spectru autist din unitate.
Terapia Snoezelen, denumita si terapie multisenzoriala, este folosita in special pentru tratarea copiilor cu dizabilitati mintale, dar si a altor suferinte, a explicat prof. univ. dr. Krista Mertens din Germania, care a venit in Romania la Spitalul Titan pentru a pregati prima echipa de specialisti ce va lucra in terapia Snoezelen.
Terapia are loc intr-o camera special echipata, in care sunt folosite lumina, sunetul, mirosurile, texturile, imaginile si muzica, pentru a induce stimulari senzoriale copiilor cu autism. Copiii declanseaza ei insisi imaginile sau sunetele respective, ceea ce le capteaza interesul, le activeaza memoria, le stimuleaza coordonarea ocul-motorie, ii ajuta sa faca legatura cauza – efect si le creeaza impresia ca au control asupra mediului alaturi de o senzatie de relaxare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro