1) Circa 1.000 de medicamente generice devin nerentabile dupa ieftiniri si pot disparea de pe piata
Producatorii de generice din Romania anunta ca ajustarea preturilor la medicamente, alaturi de taxa clawback, va face ca pentru aproape 1.000 de medicamente generice pretul de vanzare sa scada sub costurile de productie si astfel sa dispara de pe piata.
“Taxa clawback aplicata nediferentiat si ajustarea de preturi in conditiile existentei unei duble referentieri discriminatorii a preturilor medicamentelor generice (respectiv compararea pretului medicamentului generic atat cu cel al produsului inovativ – max 65%, cat si cu cel din cele 12 state de referinta) va face ca pentru circa 1.000 de medicamente cu preturi accesibile, pretul de vanzare sa scada sub costurile de productie. (…) pentru 80% dintre cele mai populare 50 de medicamente generice exista riscul de a disparea de pe piata in urmatorul an”, conform estimarilor APMGR.
Sursa citata arata ca multe dintre medicamentele ieftine care ar putea disparea sunt folosite pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare, digestive, reumatologice si a bolilor infectioase si da ca exemplu metoprolol, enalapril, omeprazol, amoxiciliclna, indapamida, ketoprofen, ibuprofen, diclofenac, atorvastatina, trimetazidina, ranitidina, pentoxifilina, ciprofloxacina sau ampicilina.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) Vaccinarea, argumente pro si contra
Vaccinarea a devenit in ultima vreme un subiect intens dezbatut in mass media si opinia publica atat la nivel national, cat si international. Opiniile pro si contra vaccinare vin intr-un context mondial ingrijorator, de reemergenta a unora dintre bolile prevenibile prin vaccinare.
Pentru a facilita dialogul profesionistilor romani implicati in vaccinare, Societatea Romana de Microbiologie organizeaza Conferinta Nationala Actualitati in Vaccinologie – RoVaccin 2015, in data de 21 martie, la Hotel Pullman (World Trade Center) Bucuresti.
”Anul acesta vaccinarea este cu siguranta pe agenda publica de discutii la nivel international. Am pregatit subiecte extrem de interesante, care sunt sigur ca vor genera dezbateri constructive. Rata de vaccinare in Romaniaeste sub cea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, lucru care poate fi periculos. Drept urmare, trebuie inteles foarte bine rolul imunizarii prin vaccinare acolo unde este necesar.”, a declarat prof.dr. Alexandru Rafila, presedinte Societatea Romana de Microbiologie.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Deficit de doctori de urgenta in mai multe judete, desi posturile nu mai sunt blocate
Exista un deficit de doctori de urgenta in mai multe judete din tara, desi posturile au fost deblocate, iar fondurile de angajare exista, insa managerii de spitale ar trebui sa faca eforturi mai mari in aceasta privinta, a spus secretarul de stat in MAI, dr. Raed Arafat, conform Agerpres.
Intrebat despre situatia de la Dambovita, unde la Spitalul Judetean Targoviste este un deficit de medici de urgenta, Raed Arafat a precizat ca situatia se regaseste in mai multe judete.
”Este o situatie nationala, din pacate. Nu mai este o problema de blocare a posturilor, se pot angaja medicii, exista si fonduri de angajare. Problema este sa gasim medicii. Noi acum in Comitetul tehnic interministerial intre Ministerul de Interne, Ministerul Sanatatii, chiar am discutat aceste aspecte si unitatile de primiri urgente au prioritate impreuna cu serviciile de ambulanta la angajari in limita, bineinteles, a bugetului, care sper sa avem un plan sa crestem bugetul pentru personal sa se poata angaja in plus”, a afirmat Raed Arafat.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici

4) Aplicatii pentru telefoanele mobile, create de Apple pentru a colecta date despre boli grave
Cercetatorii americani au anuntat marti ca au creat o platforma de aplicatii pentru telefoanele mobile lansate de grupul Apple care au capacitatea de a colecta o cantitate impresionanta de date despre o serie de boli importate, monitorizand comportamentele utilizatorilor, informeaza Reuters.
Noua inventie, ResearchKit, care functioneaza ca o platforma media, va permite oamenilor de stiinta sa creeze aplicatii ce folosesc senzorii existenti in telefoanele iPhone, alaturi de date colectate de alte dispozitive mobile, pentru a obtine informatii medicale in timp real. Cercetatorii de la Facultatea de Medicina de la Universitatea Stanford si cei de la Weill Cornell Medical College sunt printre primii care au creat deja aplicatii mobile pentru utilizatorii de iPhone diagnosticati cu diabet si maladii cardiace.
De asemenea, aplicatia GlucoSuccess, creata de medicii de la Massachusetts General Hospital, permite persoanelor diabetice sa participe la un studiu care ofera oamenilor de stiinta un feedback in legatura cu felul in care dietele lor si exercitiile fizice le influenteaza glicemia in fiecare zi. Aceeasi aplicatie ii “intreaba” pe utilizatori daca si-au luat medicamentele si le reaminteste sa isi “inspecteze” picioarele.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici