1) Studiu: Un nou test sangvin calculeaza ritmul de imbatranire a organismului si riscul de dementa
Un nou test sangvin este capabil sa calculeze ritmul in care imbatraneste organismul si, implicit, riscul de aparitie a dementei, potrivit unui studiu realizat recent in Marea Britanie, informeaza dailymail.co.uk.
Testul calculeaza “varsta biologica” a pacientului si o compara cu varsta reala a acestuia. De aceea, noul test ar putea fi utilizat pentru a afla daca o persoana prezinta riscul de dementa, cu multi ani inainte de declansarea acestei boli.
Persoanele care sunt mai “batrane” din punct de vedere biologic decat varsta lor reala prezinta un risc mai mare de a dezvolta maladia Alzheimer, cea mai cunoscuta forma de dementa, afirma cercetatorii britanici.
Testul ofera pacientului un “scor al varstei”, bazat pe o serie de markeri genetici aflati in sangele acestuia. Studiul, desfasurat pe durata a 20 de ani, a vizat obtinerea unei “semnaturi genetice” a ARN-ul voluntarilor.
Atunci cand 700 de voluntari in varsta de 70 de ani si cu o stare de sanatate buna au fost testati, medicii au constatat ca varstele lor biologice au diferit intre ele cu o marja de peste 20 de ani – de la mai putin de 60 de ani si pana la peste 80 de ani.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

2) Motociclete SMURD in Bucuresti
SMURD intentioneaza sa introduca o escadrila de motociclete pentru prima interventie.
“Noi am introdus doua motociclete SMURD in Bucuresti. Acum urmeaza sa facem chiar o escadrila cu un numar mult mai mare de motociclete tocmai pentru prima interventie ca sa poata sa se strecoare prin trafic si sa ajunga foarte rapid. Modelul este luat de la britanici, din Londra, un oras foarte aglomerat si care are astfel de echipaje de medici de interventie pe motociclete. Noi l-am testat si urmeaza, sper, in foarte scurt timp sa implementam proiectul. (…) E imposibil sa ajungi in 6-8 minute la orice caz, in nicio tara nu se poate face asta. Nu te poti teleporta ca in Star Trek. (…) in Sofia, echipele ajung la interventii de cod rosu si cu o ora intarziere. Bucurestiul a evoluat foarte mult, dar continuam sa ne adaptam”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat ijn MAI – conform Agerpress.
Potrivit secretarului de stat in MAI, Bucuresti este un oras “extrem de complex”, cu multe riscuri, inclusiv riscul de cutremur.
“Niciodata nu vom face fata singuri, Romania trebuie sa faca fata la un cutremur, Bucurestiul este parte dintr-o tara care are un concept de interventie. (…)
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Mortalitatea infantila s-a injumatatit in ultimii 25 de ani in intreaga lume
Mortalitatea infantila in intreaga lume s-a injumatatit in ultimii 25 de ani, insa obiectivul stabilit in anul 2000 de reducere cu doua treimi a indicatorului nu a fost atins, potrivit datelor ONU publicate miercuri,anunta Agerpres.
Doar 62 din 195 de tari au atins obiectivele fixate in acest domeniu de catre Organizatia Natiunilor Unite.
”Mortalitatea globala a copiilor cu varste de sub cinci ani s-a redus cu 53% in ultimii 25 de ani”, dar pentru numeroase tari tintele fixate in cadrul Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (OMD) nu au fost realizate, potrivit studiului ONU, publicat miercuri de revista britanica The Lancet.
Conform estimarilor ONU, mortalitatea infantila in intreaga lume a trecut de la 12,7 milioane in anul 1990 la 5,9 milioane in 2015.
De asemenea, in ultimii 15 ani au fost salvate vietile a 48 de milioane de copii din intreaga lume.
Tarile ar trebui sa-si reduca rata mortalitatii infantile la cel mult 25 la mie pana in anul 2030, ceea ce s-ar traduce prin salvarea vietilor a inca 38 de milioane de copii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Un nou tip de virus urias, descoperit in permafrostul din Siberia
Un nou tip de virus urias, datand din preistorie, a fost descoperit recent in permafrostul din Siberia, informeaza site-ul lexpress.fr.
“Mollivirus sibericum” a fost denumit astfel pentru ca este “moale” si a fost descoperit in aceasta regiune a Federatiei Ruse. Vechi de 30.000 de ani, noul virus a fost gasit in solul inghetat in permanenta (permafrost sau pergelisol) din Siberia.
Descoperirea, realizata de o echipa franco-rusa, demonstreaza faptul ca virusurile uriase “nu sunt rare si sunt foarte diversificate”, a declarat Jean-Michel Claverie, unul dintre coordonatorii studiului, publicat luni in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
In 2014, aceeasi echipa, din care face parte si Chantal Abergel de la Centre National de Recherches Scientifiques (CNRS) din Franta, a reusit sa readuca la viata un alt tip de virus urias, Pithovirus, conservat in acelasi esantion de permafrost. Primul tip de virus urias a fost descoperit in 2003. Inainte de acea descoperire, oamenii de stiinta credeau ca virusurile erau in mod obligatoriu foarte mici si erau compuse doar din cateva gene. Odata cu descoperirea lui Mollivirus sibericum, numarul virusurilor uriase identificate in aceasta familie a ajuns la patru. Doua dintre acestea au fost gasite in permafrost.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Ziua mondiala pentru prevenirea suicidului marcata pe 10 septembrie
La 10 septembrie este marcata, in fiecare an, Ziua mondiala pentru prevenirea suicidului, cu scopul de a informa si de a constientiza populatia la nivel global cu privire la posibilitatea de a preveni actul suicidal, considerat in prezent cea mai mare problema de sanatate publica.
Initiata de catre Asociatia Internationala pentru Prevenirea Sinuciderii (AIPS) si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in 2003, pe parcursul anilor au fost cooptati si alti parteneri, pentru a sustine financiar actiuni pentru prevenirea comportamentului suicidar, prin facilitarea accesului la tratamente adecvate si monitorizarea persoanelor care au incercat sa se sinucida.
Tema anului 2015 – “Prevenirea suicidului: actionand din exterior salvam vieti” – subliniaza importanta actiunilor desfasurate de persoane fizice si organizatii pentru a preveni sinuciderea. Tema incurajeaza si subliniaza rolul pe care il poate avea fiecare individ din cadrul unei comunitati prin implicarea in combaterea acestui fenomen complex.
in ultimii ani, au fost organizate peste 500 de activitati in 70 de tari, potrivit IASP, care au inclus evenimente educationale si comemorative, conferinte de presa, reuniuni
Potrivit primului raport al OMS destinat preventiei suicidului, publicat in septembrie 2014, anual, la nivel mondial, peste 800.000 de oameni mor din aceasta cauza, ceea ce echivaleaza cu o sinucidere la fiecare 40 de secunde. In timp ce o persoana reuseste finalizarea acestui proces, alte 20 incearca.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro