1) Medic: Glaucomul, boala fara simptome, este a doua cauza de orbire si impune controale toata viata
Glaucomul, o boala fara simptome, este a doua cauza de orbire, la nivel mondial, dupa cataracta, si necesita tratament individualizat si controale pentru toata viata, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, medicul militar Ovidiu Musat, cu ocazia Saptamanii Mondiale a Glaucomului.
Spitalul Militar din Capitala a inaugurat recent Centrul de excelenta in glaucom, realizat cu sprijinul Ministerului Sanatatii si cu finantare integrala de la bugetul Ministerului Apararii Nationale.
Locotenent colonel Ovidiu Musat, medic primar in Sectia de oftalmologie a spitalului, a declarat, pentru Mediafax, ca nu este cunoscuta o cauza exacta a producerii glaucomului, dar boala este asociata, in majoritatea cazurilor, cu presiunea crescuta la nivelul ochiului si reprezinta doua cauza a orbirii, la nivel mondial, dupa cataracta.
Din datele cumulate de la medicii oftalmologi se presupune ca sunt aproximativ 140.000 de pacienti diagnosticati cu glaucom, iar acestia beneficiaza de tratamente din patru clase de medicamente, in totalitate compensate.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) Prof. dr. Doina Azoicai: Testarea privind predispozitia ereditara la cancer ar trebui inclusa in Programul National al MS
Testele care indica predispozitia ereditara la o forma de cancer ar trebui sa fie incluse inProgramul National al Ministerului Sanatatii, este de parere prof. univ. dr. Doina Azoicai, seful Departamentului de Oncogenetica al UMF “Gr.T. Popa” Iasi.
“Pana in prezent, am sustinut costurile acestor teste pentru 100 de persoane din fonduri proprii, insa pentru a avea mai multe persoane acces la ele, ne dorim sa fie incluse in Programul National al Ministerului Sanatatii. In acest fel, putem dezvolta preventia. Fara aceasta finantare, initiativa noastra nu va putea supravietui, iar romanii vor cauta in continuare solutii pentru rezolvarea problemelor lor de sanatate in strainatate”, a declarat prof. univ. dr. Doina Azoicai.
Includerea intr-o strategie nationala de preventie a cancerului a testele oncogenetice este sustinuta si de secretarul Comisiei pentru Sanatate Publica a Senatului Romaniei, prof. univ. dr. Florian Bodog.
De altfel, nici reprezentantii pacientilor nu s-au aratat a fi impotriva.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Medicii de familie trebuie implicati intr-un program de depistarea bolii cronice de rinichi
Boala cronica de rinichi este subdiagnosticata la noi in tara si din acest motiv, realizarea unui program de preventie cu screening si implicarea medicilor de familie in depistarea acestei afectiuni, poate incetini foarte mult dezvoltarea ei, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, consilierul ministrului Sanatatii.
„Aceasta afectiune este o afectiune plurifactoriala, nu este vorba doar de o afectare a rinichiului din senin, este legata de stilul de viata, de modul de alimentatie, inclusiv probabil factori genetici sunt implicati in aparitia acestor afectiuni si boala cronica de rinichi cu siguranta ar beneficia, pentru a putea fi depistata precoce si pentru a putea sa facem screeningul, apropo de grupele la risc, trebuie sa avem un program de preventie care sa faca parte din activitatea curenta a medicului de familie, pe baza unui algoritm.Exista si alte afectiuni au astfel de algoritm de detectie precoce si cred ca si boala cronica de rinichi poate sa beneficieze de o astfel de activitate. Aceasta balansare a serviciilor medicale prestate de catre medicii de familie din zona serviciilor curative catre serviciile medicale preventive trebuie sa inceapa sa devina o obisnuinta si nu doar pentru medici, ci si pentru populatie care trebuie sa se prezinte regulat la medic, ca sa poata sa isi evalueaze starea de sanatate”, a spus prof. Rafila.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici

4) Conferinta Mediafax: Dieta saraca si obezitatea prezinta cel mai mare risc de boli, peste alcool, tutun si sedentarism la un loc
Dieta saraca si obezitatea prezinta cel mai mare risc pentru bolile netransmisibile, mai mult decat tutunul, alcoolul si lipsa activitatii fizice combinate, a spus Alexandr Parlesak, profesor la Universitatea Metopolitana din Copenhaga, miercuri, la conferinta Mediafax.
Alexandr Parlesak a prezentat, la conferinta Mediafax studiul “Cosuri alimentare sanatoase, durabile, accesibile si cultural acceptabile pentru Romania”.
Potrivit acestuia, lipsa hranei sau alimentatia nesanatoasa se reflecta in Romania in numeroasele cazuri de anemie.
Conform unui raport din din 2005 al UNICEF, 50% dintre copiii mai mici de un an din Romania au deficit de fier iar 7,3 la suta dintre copiii mai mici de 2 ani si 8,5 la suta dintre cei cu varste intre 2 si 5 ani au greutate mai mica decat cea normala, ceea ce are efecte negative asupra dezvoltarii cognitive.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

5) Conferinta Mediafax: Expert – Greutatea mica la nastere si cresterea in inaltime, influentate de alimentatia din sarcina
O conduita alimentara gresita in sarcina duce la o greutate mica la nastere, dar si la cresterea insuficienta in inaltime, problema cu care Romania deja se confrunta, avand in vedere ca 30 la suta din populatie nu ajunge la inaltimea normala, a declarat, miercuri, profesorul danez, Aileen Robertson.
Aileen Robertson, profesor la Metropolitan University Copenhagen, a vorbit miercuri la conferinta MEDIAFAX, in care au fost prezentate rezultatele studiului “Cosul National de Alimentatie Sanatoasa”, referitoare la importanta alimentatiei in timpul sarcinii.
Ea a precizat ca nutritia in sarcina este un element cheie in Romania.
“Greutatea mica la nastere este cauzata de alimentatia din sarcina. In ceea ce priveste ramanerea la o inaltime mica, aceasta e o problema foarte mare in Romania pentru ca 30 la suta din populatie nu ajunge la inaltimea normala. Daca pana la doi ani nu ai ajuns la inaltimea potrivita, exista un risc mai mare sa dezvolti diabet, boli cardiovaculare, obezitate”, a spus expertul danez.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici