1) Studiu: Ranile cronice, vindecate prin ultrasunete
Sedintele cu ultrasunete ar putea ajuta la tratarea ranilor grave intr-un timp cu o treime mai scurt decat in mod obisnuit, arata un studiu publicat in Journal of Investigative Dermatology, conform BBC.
O echipa de la Universitatile din Sheffield si Bistrol a pus in aplicare procedeul pe soareci cu rani cronice care nu s-au inchis in timp si s-au inflamat.
Cum functioneaza ultrasunetele asupra ranii?
Frecventele inalte ale ultrasunetelor fac celulele din jurul ranii si pe cele din interiorul acesteia sa vibreze. Procedeul „trezeste” celulele pentru a le face sa raspunda mai bine, in asa fel incat rana sa se inchida.
Studiul a aratat ca, in cazul soarecilor diabetici si batrani, vindecarea s-a redus, de la 9 zile, la 6. Cercetatorii studiului sunt de parere ca ultrasunetele activeaza procesul natural al vindecarii, stopand infectia.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Medicament pe baza de progesteron, eficient impotriva cancerului mamar
Un medicament pe baza de progesteron, ieftin si fara efecte adverse, ar putea trata jumatate din cazurile de cancer mamar, potrivit unui studiu publicat in revista Nature si realizat de cercetatorii de la Universitatea din Adelaide, Australia, si de la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, scrie Mediafax.
Potrivit noului studiu, progesteronul ajuta la transmiterea unor semnale intre moleculele celulare care au ca scop incetinirea dezvoltarii tumorilor.
Multi ani, cercetatorii nu au reusit sa stabileasca motivul pentru care pacientele ale caror tumori canceroase aveau receptori de progesteron prezentau mai multe sanse de vindecare.
Noul studiu arata modul in care receptorul de progesteron “comunica” cu un alt receptor sensibil la estrogen, hormon responsabil de numeroase cazuri de cancer mamar. Aceste semnale transmise blocheaza capacitatea receptorilor de estrogen de a stimula tumorile canceroase.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Institutul National de Cercetare Cantacuzino va putea produce din nou vaccinuri si seruri
Institutul National de Cercetare „Cantacuzino” isi va relua in scurt timp activitatea de productie de vaccinuri si seruri. Acest lucru este posibil dupa ce Guvernul a aprobat, in data de 8 iulie 2015, Hotararea prin care se reglementeaza organizarea si functionareaInstitutului National de Cercetare „Cantacuzino”.
Mai exact, prin aceasta Hotarare se asigura, pentru anul 2015, finantarea necesara functionarii Institutului in conditii normale, productia de vaccinuri si seruri necesitand o finantare de 10 milioane euro, potrivit www.gov.ro.
Institutul Cantacuzino functioneaza ca institutie publica, cu personalitate juridica, in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, si desfasoara activitati de interes strategic in domeniul asigurarii protectiei starii de sanatate a populatiei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Studii: Copiii care au contact cu animalele si cu mai multi agenti microbieni dezvolta mai putine alergii
Teoria igienista afirma “copiii care traiesc in contact cu animalele si, deci, cu mai multi agenti microbieni vor dezvolta mai putine alergii in viata adulta”, conform unor studii publicate recent inrevista Science.
Ce sta la baza teoriei igieniste este faptul ca exista o legatura intre cresterea frecventei bolilor alergice si o scaderea incidentei bolilor infectioase in tarile industrializate.
Potrivit specialistilor exista mai multe tipuri de raspuns imunitar ce ar putea apara organismul. Pentru un raspuns imunitar este nevoie de celulele mobilizate in prezenta microbilor – bacterii sau ciuperci – sau asa-numitele celulele tip 3. Ele se strang pentru a fagocita si a ucide celulele daunatoare. In momentul in care intr-o infectie agentii patogeni au dimensiuni prea mari (paraziti, viermi sau anumiti alergeni), atunci celulele de tip 3 devin celule de tip 2, adica celule imune implicate in expulzarea agentului patogen sau cu rol de a crea o alergie, se mai arata in revista Science.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Studiu: Un ingredient din pasta de dinti poate prezice riscul de infarct si accident cerebral
Un ingredient ieftin care se gaseste in pasta de dinti, fluorura de sodiu, poate ajuta la detectarea zonelor periculoase din artere unde, la un moment dat, s-ar putea forma cheaguri de sange, ce pot provoca infarct si accident cerebral, informeaza dailymail.co.uk.
Cercetatorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au dezvoltat o metoda prin care aceasta substanta este injectata pacientilor, impreuna cu un compus radioactiv, in concentratie foarte mica. Substanta se ataseaza calciului instabil prezent in artere, acest mineral fiind un compus cheie din depozitele de grasime, numite placi, responsabile de aparitia aterosclerozei.
Cand aceste depozite devin instabile, acestea provoaca formarea cheagurilor sangvine, care pot cauza accident vascular si infarct.
Cercetatorii au descoperit ca, cu ajutorul fluorurii de sodiu, depozitele cu risc pot fi observate mai bine in timpul tomografiilor, potrivit unui studiu publicat in Nature Communications.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

6) Diabetul poate provoca aparitia dementei
Persoanele care sufera de diabet de tipul II prezinta riscuri mai mari de a suferi pierderi de memorie si un declin al functiei cognitive, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Scoala de medicina de la Universitatea Harvard, din SUA, si aparut in publicatia Neurology.
Motivul, spun autorii acestui studiu, este acela ca, in cazul persoanelor diabetice, abilitatea de a controla nivelul de zahar din sange scade, fapt care duce la declinul functiilor cognitive, potrivit dailymail.co.uk.
Cercetatorii spun ca declinul functiilor cognitive poate fi remarcat inca din primii doi ani de la declansarea diabetului, o maladie destul de raspandita si insuficient diagnosticata in randul populatiei. Potrivit specialistilor, cresterea cazurilor de diabet de tipul II este strans asociata cu numarul din ce in ce mai mare de persoane obeze si cu sedentarismul.
La noul studiu au participat 40 de voluntari, cu o varsta medie de 66 de ani, monitorizati timp de doi ani.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro