1) Romania participa la a 65-a sesiune a Comitetului Regional al OMS Europa
Sustinerea masurilor pentru asigurarea unei acoperiri vaccinale care sa duca la eliminarea bolilor transmisibile prevenibile din regiunea europeana a reprezentat una din temele dezbatute in deschiderea celei de-a 65-a sesiuni a Comitetului Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) Europa, scrie Agerpres.
“In contextul actual, s-a subliniat sustinerea masurilor pentru asigurarea unei acoperiri vaccinale care sa duca la eliminarea bolilor transmisibile prevenibile din regiunea europeana si implementarea unui program agreat de catre statele membre si care sa se aplice de catre acestea privind procedurile in domeniul sanatatii publice pentru situatia refugiatilor si a migrantilor”, a declarat Razvan Vulcanescu, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, potrivit unui comunicat.
La randul sau, prof. dr. Alexandru Rafila, membru in Comitetului Permanent al Biroului Regional al OMS Europa, a afirmat ca “se doreste” ca statele membre sa aplice politici de sanatate care sa asigure accesul la vaccinare, astfel incat sa fie evitate situatii ca cele aparute in cursul acestui an in regiunea europeana, cand s-au inregistrat decese la copii din cauza rujeolei, difteriei, tetanosului sau complicatii grave datorate poliomielitei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Biroul Regional pentru Europa al OMS estimeaza 860 de decese pe an la copii sub 15 ani, din cauza maltratarilor
Relele tratamente aplicate copilului reprezinta de fapt o forma ascunsa de violenta, Biroul Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) estimand ca 860 de decese in randul copiilor de sub 15 ani sunt cauzate de violenta, se precizeaza intr-un comunicat de presa.
In ceea ce priveste maltratarea copiilor, prevalenta este de 22.9% pentru abuz fizic, 29.1% pentru abuz emotional, respectiv 13.4% pentru abuz sexual la fete, in timp ce procentul in randul baietilor este de 5.7%.
Raportul Global referitor la prevenirea violentei, din anul precedent, a relevat ca desi 4 din 5 tari europene au o politica nationala privind protectia copilului, doar foarte putine dintre acestea se concentreaza pe prevenirea maltratarii copilului, se mai noteaza in comunicat.
In acest context, Comitetul Regional al OMS a adoptat o rezolutie, sprijinita de Ministerele Sanatatii din 53 de state ale regiunii Europene, prin care se urmareste reducerea cu 20% a relelor tratamente aplicate copilului in perioada 2015-2020.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3) International Health Forum se desfasoara astazi, 15 septembrie 2015, la Bucuresti
International Health Forum, editia a II-a, se desfasoara astazi, 15 septembrie 2015, la Bucuresti. Evenimentul are ca tema principala „Schimbarea paradigmei in sanatate: Reducerea costurilor in sanatate prin strategii centrate pe pacient”.
Cea de-a doua editie a manifestarii stiintifice aduce in acelasi cadru de discutii profesionisti in sanatate, autoritati, reprezentanti din domeniul sanatatii publice, pacienti, precum si experti ai industriei farma.
La eveniment si-au anuntat prezenta presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, prim-ministrul Victor Ponta, ministrul Sanatatii, dr. Nicolae Banicioiu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, precum si reprezentanti ai Comitetului pentru Sanatate din Camera Deputatilor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Vasile Cepoi a fost numit presedinte al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate
Fostul ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, a fost numit de catre premierul Victor Ponta in functia de presedinte, cu rang de secretar de stat, al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, potrivit unei decizii publicate vineri in Monitorul Oficial.
Vasile Cepoi a fost ministru al Sanatatii in perioada 7 mai — 3 octombrie 2012 in Guvernul Ponta I.
El a demisionat in contextul unei sesizari pe care Agentia Nationala de Integritate a facut la vremea respectiva catre Directia Nationala Anticoruptie in vederea cercetarii ministrului Cepoi pentru savarsirea infractiunilor de conflict de interese, infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, precum si a celor asimilate infractiunilor de coruptie, in legatura cu derularea unui proiect finantat prin POSDRU, pe vremea cand acesta era director al Directiei de Sanatate Publica Iasi.
Pe 17 martie 2013, Cepoi anunta ca Departamentul pentru Lupta Antifrauda, care a efectuat o ancheta in cazul sau, “nu a gasit nereguli”.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Studiu: Masuri mai stricte pentru scaderea tensiunii arteriale reduc semnificativ riscul de deces
Adoptarea unor masuri mai stricte privind scaderea tensiunii arteriale, in cazul pacientilor in varsta hipertensivi, la un nivel mult mai jos decat este prevazut in recomandarile actuale ale medicilor, poate contribui semnificativ la reducerea riscului de maladii cardiovasculare si deces.
Autoritatile din domeniul sanatatii publice din SUA au decis sa puna capat unui studiu major privind hipertensiunea arteriala in randul pacientilor cu varste de peste 50 de ani, cu un an inainte decat era prevazut (2017), pentru ca informatiile obtinute in timpul cercetarii s-au dovedit a fi relevante in ceea ce priveste o intrebare care ii preocupa pe specialistii cardiologi de multa vreme, respectiv pana la ce nivel poate fi coborata tensiunea arteriala astfel incat sa fie mentinuta o stare buna a sanatatii.
Iar raspunsul oferit de acest studiu, numit SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial), este acela ca acest nivel este mai jos decat cel mentionat in ghidul de practici aplicate in prezent de autoritatile din domeniul sanatatii, potrivit site-ului National Institutes of Health din SUA.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

6) Studiu: Tutunul ar putea fi folosit in vindecarea cancerului
Un ingredient cheie folosit in chimioterapie, care se gaseste in mod natural intr-o planta ce creste in Himalaya, poate fi obtinut cu ajutorul tutunului, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Standford din California, SUA, informeaza dailymail.co.uk.
Etoposidul este un medicament folosit in chimioterapie, in cazul cancerelor pulmonare, ovariene, testiculare, precum si in limfom.
Etoposidul nu poate fi obtinut fara un ingredient cheie, numit podofilotoxina, gasita in mod natural intr-o planta din Himalaya, Sinopodophyllum hexandrum, care insa creste lent si se gaseste destul de greu.
Cercetatorii americani au reusit, cu ajutorul ingineriei genetice, sa modifice planta de tutun – nicotiana benthamiana – pentru a crea un nou extract ce poate fi folosit pentru a obtine etoposidul.
Specialistii s-au concentrat asupra a patru gene din planta de tutun, cunoscute ca fiind implicate in productia de podofilotoxina, apoi au analizat datele plantei pentru a identifica gene similare. Ulterior au manipulat planta de tutun pentru a activa noi gene si au identificat compusii rezultati in tesutul frunzelor. In total, autorii au identificat sase noi gene, care, combinate cu cele patru initiale, au produs un nou ingredient pentru etoposid, desmetil-epipodofilotoxina. Cercetatorii spun ca noul ingredient cheie este mai eficient decat cel obtinut din planta Sinopodophyllum hexandrum.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro