1) Romania, printre primele tari europene in privinta incidentei tuberculozei
Romania ocupa pozitia a sasea in regiunea OMS Europa in privinta numarului de bolnavi de tuberculoza, numai in anul 2014 fiind tratati peste 15.300 de pacienti, peste 500 dintre acestia fiind cazuri noi de tuberculoza multidrog rezistenta (TB MDR).
Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, in parteneriat cu Fundatia Romanian Angel Appeal, Fundatia Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate si Fundatia LHL International Tuberculosis din Norvegia, implementeaza proiectul “Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din Romania, prin cresterea controlului tuberculozei”, in cadrul caruia identifica cazuri noi in randul grupurilor sarace si vulnerabile (oamenii strazii sau consumatori de droguri) si asigura tratament gratuit.
Coordonatorul Programului National de Control al Tuberculozei, dr. Gilda Popescu, a declarat joi, in cadrul unei conferinte, ca Romania, a 12-a tara ca marime din Europa, ocupa locul al VI-lea in Regiunea OMS-Europa in ceea ce priveste incidenta globala a tuberculozei de la aderarea in UE din 2007 si pana in prezent.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) Organizatia Mondiala a Sanatatii: 50 de milioane de oameni din intreaga lume au epilepsie
Peste 50 de milioane de oameni din intreaga lume sufera de epilepsie. Astfel pentru a combate aceasta situatie Organizatia Mondiala a Sanatatii a pus bazele unui program de reducere a decalajului privind accesul la tratament al pacientilor.
Prin acest program se urmareste consolidarea sistemelor de sanatate, imbunatatirea disponibilitatii medicamentelor antiepileptice si cresterea gradului de constientizare cu privire la epilepsie. In momentul de fata programul este implementat in patru tari, Ghana, Mozambic, Myanmar si Vietnam.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in tarile in curs de dezvoltare, trei sferturi dintre cei afectati de epilepsie nu beneficiaza de tratament. Mai mult decat atat, in anumite tari, rata celor care nu beneficiaza de tratament se ridica la 90%. Aceasta situatie este determinata de indisponibilitatea medicamentelor epileptice, slaba pregatire a cadrelor medicale care nu pot recunoaste, diagnostica si trata epilepsia, de saracie, precum si de stigmatizarea si discriminarea atat a persoanelor cu epilepsie cat si a familiilor lor.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Dezbatere despre neuropatia diabetica, pe 19 februarie, la Cluj-Napoca
Joi, 19 februarie, are loc o dezbatere ce vizeaza neuropatia diabetica, la Universitaea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, eveniment la care sunt asteptati neurologi si diabetologi straini, printre care si prof. dr. Andrew Boulton, presedintele Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului.
Dezbaterea va reuni neurologi si diabetologi din Marea Britanie, Austria, Germania si Ungaria, alaturi de specialisti romani, avand ca subiect central reprecusiunile pe care diabetul zaharat le are asupra sistemului nervos central si periferic, in principal neuropatia diabetica. La eveniment va veni si fondatorul European Stroke Organisation, prof. dr. Michael Brainin.
Principalele teme ale evenimentului vizeaza diabetul zaharat si accidentele vasculare cerebrale, rolul insulinei la nivelul creierului, impactul durerii neuropate asupra neuroplasticitatii sistemului nervos central, durerea neuropata si implicatiile sale asupra sindromului de picior diabetic, microscopia confocala a corneei, tratamentul polineuropatiei diabetice simptomatice, precum si strategii terapeutice de restabilire a microcirculatiei la persoanele in varsta.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici