1. Program de educatie pentru sanatate
Programul educatie pentru sanatate va fi lansat, in prima lui forma, la semnarea protocolului cu Organizatia Mondiala a Sanatatii din 24 februarie, a declarat ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, care a participat la Camera Deputatilor, la “Ora Guvernului”- informeaza Agerpres.
Potrivit acestuia, in 2016 va fi implementat un proiect-pilot pentru cancerul colo-rectal si va fi dezvoltat proiectul-pilot privind cancerul de san.
“Eforturi in sensul initierii unui program de screening se fac din 2009 cu mici pauze, dar a construi o retea de screening nu inseamna a face un simplu test-diagnostic, inseamna a avea o baza, inseamna a avea o retea, inseamna a avea laboratoare de referinta, a avea standardizare si control al calitatii, toate acestea se construiesc in timp. Daca la colul uterin, sa zicem, suntem mai avansati, situatia este foarte complicata in ceea ce priveste cancerul de san unde lipsesc fara doar si poate aparatura si mai ales specialisti. Exista un pilot pe care il vom dezvolta si la cancerul de san, iar la cancerul de col uterin ne propunem extinderea retelei. Tot anul acesta va debuta si un pilot pentru cancerul colo-rectal. Ne intereseaza acest lucru si am afimat-o, nu doar profilaxia secundara, cat si cea primara”, a explicat ministrul.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2. Noul concept Fundeni: respect pentru medici si pacienti
Compartimentul de primire pacienti al Institutului Clinic Fundeni a fost modernizat si inaugurat, informeaza Agerpres.
“Putem inaugura un nou concept — conceptul Fundeni—, care arata respect atat pentru personalul medical, cat si pentru pacienti. Daca anul trecut pe vremea aceasta ne laudam cu Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal care era la nivel european, anul acesta, la moment de bilant, putem sa va spunem ca am finalizat deja tot ce inseamna procectura si laboratoare anatomo-patologice, care sunt deja finisate, terminate la cheie, o sectie de neurologie, pentru prima oara in istoria spitalului avem sectie de recuperare medicala si sectia de pre-transplant medular care este finalizata. Ce inauguram astazi este un concept nou, acela prin care am delimitat foarte clar caile de acces in spital. Internarea de face cu bon de ordine cu afitaj electronic, pacientii stau pe scaun. Toate circuitele sunt separate, astfel incat aratam ca profilaxia infectiilor nosocomiale este un principiu care trebuie respectat atat afara, cat si la noi”, a declarat, la inaugurare, managerul IC Fundeni, Carmen Orban.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3. Conf. dr. Monica Dragomir: Cancerul este prima cauza de mortalitate prin boala la varste de peste 1 an in Uniunea Europeana
Cancerul reprezinta prima cauza de mortalitate prin boala la varste de peste 1 an in U.E. Totusi, unele dintre formele de cancer, cum ar fi limfoamele, retinoblastomul, tumorile renale, au un prognostic bun, cu o sansa de supravietuire la 5 ani > 85%. Altele, in schimb, au un prognostic mai putin bun (tumorile cerebrale, neuroblastomul, sarcoamele osoase sau de tesuturi moi), cu o sansa de supravietuire la 5 ani <50%, a precizat conf. dr. Monica Dragomir, Presedintele Societatii Romane de Hemato-Oncologie Pediatrica, seful sectiei Oncologie Pediatrica de la Institutul Oncologic Bucuresti.
„Cifrele referitoare la accesul la diagnostic si tratament in oncologie, arata ca supravietuirea la 5 ani este cu 10-20% mai mica in tarile foste socialiste, iar in Romania cifrele arata o diferenta de sub 10%. Conform ACCIS, la nivel global, exista o supravietuire de 54% in perioada 1978-1982, iar EUROCARE arata ca pacientul oncologic pediatric a ajuns la 5 ani la o rata de 81%, in perioada 1995-2002. Progresele sunt foarte mari in ultimii 30 de ani, iar eforturile se vad foarte mult. Cu costuri foarte mari.”, a explicat conf. dr. Monica Dragomir in cadrul evenimentului „Asistenta copilului cu cancer in Romania – progrese si provocari” derulat pentru marcarea Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Cancerului la Copil.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4. Dr. Stefan Curescu: Primul pas pentru preventie este o informare corecta in legatura cu ce inseamna cancerul
Informarea corecta in ceea ce priveste cancerul reprezinta o masura elementara in preventia acestei afectiuni. Mai exact, cu cat persoana in cauza este mai bine informata cu atat mai mult va sti sa se fereasca de anumiti factori de risc si se va adresa mai repede medicului in cazul in care considera ca ceva nu este in regula.
Pe informare corecta, preventie, diagnostic precoce, tratament personalizat au pus accentul si specialistii timisoreni in cadrul conferintei-dezbatere cu titlul „Pacient informat si responsabil: Noi putem…sa ne implicam. Eu pot…sa ma informez”, prin care s-a marcat, in 4 februarie, Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului.
„Primul pas pentru preventie este o informare corecta in legatura cu ce inseamna cancerul si cum putem reduce impactul pe care il are atat din punct de vedere al calitatii vietii persoanelor afectate, cat si la nivel social. Desi este o boala specifica varstei a treia, varsta medie la diagnostic s-a redus considerabil, iar numarul de noi cazuri este in crestere. Vestea buna este ca, desi incidenta cancerului a crescut, a crescut si numarul de supravietuitori […]”, a declarat Dr. Stefan Curescu, Medic Primar Oncologie Medicala, Sef sectie Oncologie Medicala, Spitalul Municipal de Urgenta Timisoara.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5. Oamenii de stiinta folosesc masinaria de vata de zahar pentru a crea vase sanguine artificiale
O echipa de cercetare de la Universitatea Vanderbilt foloseste utilajele de vata de zahar pentru a face vase de sange artificiale, relateaza Descopera.
Cercetarea a fost condusa de Leon Bellan, profesor asistent de inginerie mecanica la Universitatea Vanderbilt. Intr-un comunicat de presa, el a explicat ca ideea de a folosi o masina pentru vata de zahar cu scopul de a produce capilare artificiale i-a venit pe vremea cand era student si participa la un curs de inginerie tisulara.
“M-am dus la Target si am cumparat o masina de facut vata de zahar cu aproximativ 40 de dolari si s-a dovedit ca aceasta poate produce fire care au aproximativ o zecime din diametrul unui fir de par uman, ceea ce e aproximativ aceeasi marime cu cea a capilarelor”, a declarat profesorul Bellan.
Cele mai noi cercetari in ingineria tisulara utilizeaza geluri pe baza de apa, cunoscute sub numele de “hidrogeluri”. Dar, desi hidrogelurile functioneaza bine pentru a crea tesuturi artificiale, acestea au avut o problema in combinatia cu mecanismul pentru vata de zahar.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

6. Cea mai noua proteza de genunchi, folosita in premiera intr-un spital de stat din Romania
Cel mai nou model de proteza de genunchi a fost folosit, vineri, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, pentru protezarea totala a genunchiului unei femei de 52 de ani, diagnosticata cu gonartroza.
Potrivit unui comunicat transmis vineri de Biroul de Presa al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, in cadrul Sectiei Clinice Ortopedie – Traumatologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu a avut loc o artroplastie totala de genunchi (protezarea totala a genunchiului), in care a fost utilizat, pentru prima data intr-un spital de stat din Romania, cel mai nou model de proteza necesara in astfel de interventii chirurgicale.
“Tehnica operatorie consta in indepartarea suprafetelor articulare degradate, se realizeaza niste taieturi la nivelul oaselor in asa fel incat proteza practic reface suprafata articulara, fiind atasata perfect la taieturile mentionate. Dupa aceea se echilibreaza ligamentele, astfel incat genunchiul sa nu alunece, sa nu aiba jocuri, se regleaza axul membrului, iar apoi se introduce proteza definitiva alcatuita dintr-o componenta metalica femurala si o componenta metalica tibiala care are si o polietilena speciala rezistenta la uzura”, descrie dr. Radu Sorin Fleaca, medic in cadrul sectiei Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, procedura operatorie.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro