1) CNAS ar putea realiza un raport lunar pe baza sistemului cardului de sanatate
Conform presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, autoritatile vor sa realizeze un raport lunar, pe baza noului sistem informatic ce utilizeaza cardul de sanatate.
”Vom face un raport lunar pe care il vom face public dupa ce avem datele pe luna mai pe tipuri de sectiuni: medicina de familie, spitale, ingrijiri la domiciliu etc. Sigur ca nu putem publica numele pacientilor dar putem publica numele furnizorilor. Putem face acest raport pe ore. Vom avea astfel o imagine foarte clara asupra serviciilor furnizate de fiecare unitate. Este adevarat ca nici SIUI nici sistemul cardurilor nu functioneaza perfect. Este normal pentru ca sunt sisteme foarte mari si depind de interfata, de modul in care sunt folosite si de alti factori”, a declarat presedintele CNAS, in cadrul Health Forum, ce a avut loc intre 11 si 12 iunie.
Acesta a mai declarat ca reprezentantii CNAS sunt deschisi pentru dialog cu furnizorii de servicii medicale, pentru ca noul sistem sa functioneze cum trebuie.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Dr. Dan Deleanu: 8 din 1.000 de nou nascuti sufera de malformatii cardiace congenitale
Malformatiile congenitale cardiace se intalnesc la 8 din 1000 de nou-nascuti, potrivit dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog.
“8 din 1.000 de nou-nascuti din Europa se nasc cu o forma de malformatii cardiace congenitale. Lipsa screeningului neonatal obligatoriu ingreuneaza o diagnosticare timpurie a acestei afectiuni. De aceea, Centrele de Excelenta Ares au initiat aceasta campanie pentru a descoperi malformatiile congenitale ale inimii, neidentificate pana in momentul testarii. Unele dintre aceste malformatii congenitale cardiace pot fi diagnosticate printr-un simplu EKG (electrocardiograma). Ce este mai putin cunoscut la noi in tara este faptul ca malformatiile cardiace congenitale pot fi tratate si non-chirurgical, prin interventii minim invazive.”, spune Dr. Dan Deleanu, medic primar cardiolog la Centrele de Excelenta ARES.
In acest context medical, Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES au lansat campania “Nicio zi fara joaca”, prin care ofera electrocardiograme gratuite tuturor copiilor, cu varsta de pana la 12 ani.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3) Coreea de Sud anunta 19 morti din cauza coronavirusului MERS
Coreea de Sud a anuntat marti, 16 mai, trei noi decese provocate de coronavirusul care provoaca Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), ridicand bilantul provizoriu al epidemiei la 19 morti in aceasta tara, scrieAgerpres.
Cu 154 de persoane infectate, intre care 17 declarate vindecate, Coreea de Sud este tara cea mai afectata din lume de epidemia MERS, in afara de Arabia Saudita, zona de origine a maladiei.
Nu mai putin de 5.500 de persoane sunt in prezent in carantina, in centre medicale sau la domiciliu, iar 3.500 sunt pe cale sa-si redobandeasca libertatea de miscare, dupa ce la 20 mai a fost diagnosticat primul pacient cu aceasta maladie la intoarcerea dintr-o calatorie in Arabia Saudita.
Dintre cei 118 pacienti aflati inca sub tratament, 16 sunt in stare grava. Cei mai multi dintre decedati s-au confruntat cu probleme de sanatate inainte de epidemie, au dat asigurari autoritatile sanitare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Studiu: Vitamina D influenteaza proteinuria si progresia bolii cronice de rinichi la copii
Studiul, publicat in Journal of the American Society of Nephrology, si-a propus sa determine daca nivelurile de vitamina D influenteaza proteinuria si progresia bolii cronice de rinichi la copii.
De asemenea, autorii studiului au efectuat o analiza a tensiunii arteriale si terapia prin inhibitori de enzima de conversie ai angiotensinei (iACE) urmarind progresia de boala cronica de rinichi la copii intr-o cohorta de 167 de pacienti pediatrici. Acest efect a fost prezent, dar atenuat atunci cand s-a administrat concomitenta terapia cu inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei (iACE). Au fost masurate nivelurile vitaminei D, al factorului de crestere fibrobastica 23 (FGF-23) sinivelurile proteinei Klotho la momentul initial si dupa o medie de 8 luni de administrare a terapiei iACE.
Copiii au prezentat niveluri inferioare de vitamina D cu raporturi de proteine/creatinina urinara mai mari la momentul initial si la follow-up.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Studiu: Tulburarile de somn, la fel de daunatoare ca fumatul in declansarea crizelor cardiace si AVC
Tulburarile de somn reprezinta un factor de risc major pentru declansarea crizelor cardiace si a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), potrivit unui studiu american realizat in cadrul unui program de cercetare initiat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), informeaza site-ul santelog.com.
Tulburarile de somn ar trebui incluse in aceeasi categorie de factori de risc alaturi de fumat, lipsa activitatilor fizice si alimentatia deficitara, precizeaza autorii acestei cercetari stiintifice. Studiul, prezentat la congresul Euro Heart Care organizat la Dubrovnik, in Croatia, in colaborare cu Asociatia croata a infirmierilor si infirmierelor din domeniul cardiologiei, estimeaza ca riscul de AVC creste de patru ori in cazul persoanelor care sufera de tulburari de somn.
Profesorul Valery Gafarov, de la Lee College Baytown, din statul american Texas, reaminteste rata ridicata a mortalitatii ce a fost asociata cu maladiile cardiovasculare, de aproape 50% in cazul deceselor premature, iar 80% dintre aceste cazuri sunt provocate de infarct miocardic si AVC. Ipoteza cercetatorului american se bazeaza pe o legatura foarte puternica intre tulburarile de somn si dezvoltarea riscului cardiovascular. Profesorul Gafarov considera ca tulburarile de somn ar trebui sa fie considerate un factor de risc evitabil, care tine de stilul de viata.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

6) Chirurgul care vrea sa faca primul transplant de cap din lume cere sprijinul miliardarilor americani
Sergio Canavero, un chirurg italian care vrea sa realizeze primul transplant de cap al unui om din lume, a declarat, vineri, ca “miliardarii precum Bill Gates” ar putea sa finanteze aceasa interventie chirurgicala, pe care planuieste sa o faca in urmatorii ani, in SUA sau in China.
Sergio Canavero, care conduce Turin Advanced Neuromodulation Group din Italia, a anuntat pentru prima data acest proiect ambitios in 2013, precizand la momentul respectiv ca interventia chirurgicala nu va putea fi realizata mai devreme de anul 2016, potrivit dailymail.co.uk.
Vineri, in cadrul unei conferinte anuale organizate de American Academy of Neurological and Orthopedic Surgeons in Annapolis, Maryland, SUA, Sergio Canavero a prezentat pe larg aceasta interventie chirurgicala.
La acest eveniment, Sergio Canavero l-a intalnit si pe primul voluntar care s-a oferit sa suporte aceasta operatie, un barbat rus, in varsta de 30 de ani, Valery Spiridonov, care sufera de sindromul Werdnig-Hoffmann, o boala neuromusculara progresiva, rara, caracterizata prin degenerescenta neuronilor motori. Boala Werdnig-Hoffman este cea mai severa forma de amiotrofie spinala.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

7) Institutul Clinic Fundeni a demarat lucrari de reamenajare si reabilitare pentru mai multe sectii ale corpului A al Institutului
Institutul Clinic Fundeni (ICF) a demarat incepand cu 16.06.2015 lucrari de reamenajare si reabilitare care vizeaza mai multe sectii apartinand cladirii A, caile de acces in Institut, alei si parcari, compartimentul de primire pacienti, prosectura si infiintarea unei sali de asteptare pacienti, potrivit unui comunicat de presa remis de redactia www.sanatateatv.ro .
Circuitele functionale sunt regandite pentru a asigura buna desfasurare a actului medical pentru ca siguranta pacientilor ramane o prioritate pentru conducerea Institutului. In acest sens, se va limita accesul cu autoturismul in incinta ICF pentru vizitatori, studenti, reprezentanti medicali. De asemenea, se interzice traversarea incintei ICF fara scop medical.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

8) Aparat ce diagnosticheaza bolile hematologice, functional la SUUB
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) are, de astazi, un flowcitrometru, in valoare de 200 de mii de euro, necesar in diagnosticaera rapida si corecta a bolilor hematologice, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane impotriva Leucemiei (ARIL), cea care a achizitionat si predat aparatura.
“Fiind o fosta pacienta, ajunsa in faza terminala si salvata, am dorit sa pun experienta mea in slujba bolnavilor de leucemie. Imediat dupa ce am terminat tratamentele, am luat decizia ca nu voi intoarce spatele niciunui pacient si ca ii voi ajuta cu tot ce voi putea, astfel ca pacientii sa aiba o sansa in plus la viata. De aceea, am fondat, in 2006, Asociatia Romana impotriva Leucemiei, alaturi de Iustina Mocanu, in memoria careia dedicam acest proiect, dar si de alti pacienti, apartinatori si persoane care au dorit sa se implice”, a declarat Monica Bunaciu, presedintele ARIL.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

9) Sectia de Oncologie de la Spitalul Elias a fost renovata si utilata
Sectia de Oncologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Elias din Bucuresti a fost renovata si utilata in urma unei investitii in valoare de 150.000 de euro a Asociatiei Daruieste Viata.
Amenajarea a presupus reconstruirea spatiilor existente, inclusiv a saloanelor si holurilor, crearea unui sistem controlat de acces, inlocuirea sistemului de ventilatie si amenajarea teraselor cu masute, scaune si flori.
Inaugurarea sectiei a fost facuta duminica, 14 iunie, printr-un eveniment special: pacientii vindecati de cancer s-au intalnit cu bolnavii internati la Oncologie. Amfitrion al intalnirii, care a avut loc pe terasa amenajata tot din donatii, a fost Pavel Bartos.
Invitatul Pavel Bartos a explicat cat de important este ca firmele sa redirectioneze 20% din impozitul pe profit unor cazuri umanitare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro