1) ONU: Pana in 2030, se doreste eradicarea SIDA
Lumea a atins cel de-al saselea Obiectiv al Mileniului 2015, cel de a fi redus propagarea maladiei SIDA si isi va fixa pentru urmatorii 15 ani un obiectiv mai ambitios: eradicarea virusului HIV in 2030, relateaza Agerpres.
Potrivit raportului agentiei Natiunilor Unite impotriva SIDA (ONUSIDA) intitulat: ‘Cum SIDA a schimbat totul’, ce compileaza succesele inregistrate si stabileste prioritatile pentru lupta impotriva virusului VIH pentru urmatoarele decenii, ‘epidemia s-a oprit si a devenit reversibila’.
In 2014, un numar de 83 de tari, reprezentand 83 % din intreaga populatie infectata cu HIV (37 de milioane la nivel mondial), au stopat avansul epidemiei, inclusiv cateva dintre tarile cele mai afectate precum India, Kenya, Mozambic, Africa de Sud si Zimbabwe.
‘Un nou obiectiv se afla acum in fata noastra: sa punem capat epidemiei SIDA in 2030′, a declarat seful Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, care prezinta, la Addis Abeba, bilantul provocarilor in lupta mondiala impotriva acestei maladii.
Incidenta SIDA in randul tinerilor a scazut cu 37 %, in timp ce 73 % dintre femeile seropozitive insarcinate primesc tratament pentru a nu-si infecta copiii, lant de transmisie care a fost prima data intrerupt de Cuba.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) “Clonarea terapeutica”, folosita cu succes de cercetatori pentru repararea genelor mitocondriale
Cercetatorii americani au folosit o tehnica de clonare controversata pentru a obtine celule susa noi, sanatoase si perfect compatibile cu organismele pacientilor, pornind de la mici mostre recoltate din pielea unor persoane diagnosticate cu boli mitocondriale, informeaza Reuters.
Reusita oamenilor de stiinta americani reprezinta un prim pas in dezvoltarea unor tratamente eficiente impotriva acestor boli incurabile si cu potential letal.
Studiul care a prezentat noua tehnica, publicat in revista Nature, a evidentiat felul in care cercetatorii americani au utilizat o metoda de transferare a nucleelor celulelor somatice pentru a produce celule susa specifice pacientilor, care au potentialul de a trata maladiile genetice.
“Acest studiu permite obtinerea unei generatii intregi de provizii – nelimitate si lipsite de mutatii genetice – de celule de schimb, cu rol de inlocuire, pentru pacientii diagnosticati cu boli mitocondriale”, a explicat medicul Robert Lanza, specialist la Advanced Cell Technology, care nu a participat insa la aceasta cercetare stiintifica.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3) Fluorura de sodiu ar putea prezice riscul de infarct si accident cerebral
Fluorura de sodiu, ingredient ce se gaseste in pasta de dinti, poate ajuta la detectarea zonelor periculoase din artere unde, la un moment dat, s-ar putea forma cheaguri de sange, ce pot provoca infarct si accident cerebral, scrieMediafax.
Cercetatorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au dezvoltat o metoda prin care aceasta substanta este injectata pacientilor, impreuna cu un compus radioactiv, in concentratie foarte mica. Substanta se ataseaza calciului instabil prezent in artere, acest mineral fiind un compus cheie din depozitele de grasime, numite placi, responsabile de aparitia aterosclerozei.
Cand aceste depozite devin instabile, acestea provoaca formarea cheagurilor sangvine, care pot cauza accident vascular si infarct.
Cercetatorii au descoperit ca, cu ajutorul fluorurii de sodiu, depozitele cu risc pot fi observate mai bine in timpul tomografiilor, potrivit studiului publicat in Nature Communications.
Specialistii spun ca procedura este putin invaziva si poate ajuta la detectarea in stadii incipiente a acestor depozite de calciu instabile.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Studiu: Ranile cronice, vindecate prin ultrasunete
Sedintele cu ultrasunete ar putea ajuta la tratarea ranilor grave intr-un timp cu o treime mai scurt decat in mod obisnuit, arata un studiu publicat in Journal of Investigative Dermatology, conform BBC.
O echipa de la Universitatile din Sheffield si Bistrol a pus in aplicare procedeul pe soareci cu rani cronice care nu s-au inchis in timp si s-au inflamat.
Cum functioneaza ultrasunetele asupra ranii?
Frecventele inalte ale ultrasunetelor fac celulele din jurul ranii si pe cele din interiorul acesteia sa vibreze. Procedeul „trezeste” celulele pentru a le face sa raspunda mai bine, in asa fel incat rana sa se inchida.
Studiul a aratat ca, in cazul soarecilor diabetici si batrani, vindecarea s-a redus, de la 9 zile, la 6. Cercetatorii studiului sunt de parere ca ultrasunetele activeaza procesul natural al vindecarii, stopand infectia.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Act normativ: Parintii vor avea dreptul la o zi libera in scopul ingrijirii sanatatii copilului
Normele metodologice de aplicarea a prevederilor Legii nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucratoare libere pe an pentru ingrijirea sanatatii copilului au fost aprobate la solicitarea Ministerului Sanatatii a Guvernului prin Hotarare de Guvern, conform unui comunicat de presa.
Potrivit actului normativ, parintii sau reprezentantii legali ai copiilor minori cu varste intre 0 si 18 ani vor beneficia de o zi libera pentru ingrijirea sanatatii copilului.
Ziua libera urmeaza sa se acorde unuia dintre parinti, la alegere, respectiv a reprezentantului legal al copilului, in baza unei cereri depusa cu 15 zile inainte de vizita la medic.
Parintele care solicita ziua libera trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere, conform careia nu s-a mai solicitat o zi libera in acel an si nici nu se va solicita ulterior.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

6) Aparat unic in tara pentru depistarea afectiunilor respiratorii, la Targu Mures
Clinica de Medicina Muncii a Spitalului Clinic Judetean (SCJ) Targu Mures reuseste sa depisteze in faza incipienta o serie de afectiuni respiratorii in urma investigatiilor efectuate cu un performant care foloseste un amestec de monoxid de carbon si metan, ceea ce il face unic in tara, a declarat dr. Horatiu Moldovan, seful clinicii, scrie Agerpres.
Marele avantaj al aparatului este masurarea volumului rezidual a difuziunilor alveolo-capilare si a rezistentei cailor aeriene la flux, ceea ce inseamna ca se pot identifica anumite afectiuni respiratorii in stadiile incipiente, in stadiile subclinice.
‘Bodypletismograful (n.r. aparatul) foloseste un amestec de monoxid de carbon si metan. Metoda cu metan este relativ mai noua si din cate stim noi este singurul aparat existent in Romania (…) In cazul in care o spirometrie poate sa apara sa aiba valori normale, in schimb pacientul are o anumita simptomatologie, noi cu acest aparat putem sa punem in evidenta o afectiune pulmonara in stadiu incipient, care ar putea fi pusa in evidenta de o spirometrie si de un examen clinic general doar in urmatorii cativa ani. Deci acesta este marele avantaj, ca poti sa incepi un tratament in stadiu precoce, unde sansele de reusita sunt mult mai mari si costurile sunt scazute de asemenea’, a aratat dr. Moldovan.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro