1) Guvernul Ciolos vrea o noua lege a sanatatii si incurajarea asigurarilor private
O noua lege a sanatatii, elaborarea unui program national de investitii, evaluarea sistemului de urgenta si asigurarea unor echipaje pentru mediul rural si pentru situatii de criza, dar si incurajarea asigurarilor medicale private se numara printre prioritatile Cabinetului Ciolos.
Potrivit programului de guvernare transmis luni Parlamentului, viitorul guvern isi propune elaborarea, dezbaterea publica si adoptarea unei noi legi a sanatatii care sa vizeze redefinirea statutului personalului medical in societate prin salarizare, traseu de cariera, criterii de evaluare a performantei si integritate, avand ca finalitate cresterea calitatii actului medical, dar si reducerea migratiei in strainatate si acoperirea deficitului de personal din unitatile sanitare, in special din mediul rural prin acordarea de stimulente.
De asemenea, guvernul ar avea in vedere programe nationale de preventie si educatie pentru sanatate, dar si elaborarea unui program multianual de investitii in domeniu, in vederea asigurarii actului medical la standarde comparabile cu cele din statele UE.
Un alt obiectiv ar fi evaluarea sistemului de urgenta la nivel national si realizarea unui necesar de investitii in vederea asigurarii operativitatii echipajelor de interventie in special in mediul rural si in situatii critice sau dezastre.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

2) Patriciu Achimas-Cadariu, ministrul propus la Sanatate
Nominalizarea pentru Ministerul Sanatatii trimisa Parlamentului de catre prim-ministrul desemnat Dacian Ciolos este conferentiarul universitar doctor Patriciu Achimas-Cadariu, in prezent director al Institutului Oncologic Cluj-Napoca, informeaza un comunicat de presa al Guvernului.
Premierul desemnat Dacian Ciolos a retras, duminica seara, propunerea anuntata initial pentru MinisterulSanatatii, Andrei Baciu.
In cadrul unei conferinte de presa premierul a declarat ca a urmarit sa aleaga in echipa guvernamentala oameni “profesionisti, integri, deschisi spre dialog”, precizand ca luni si marti va merge cu acestia in fata Parlamentului pentru a obtine votul de investitura.
Cine este Achimas-Cadariu Patriciu?
Sef lucrari Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, medic primar, supraspecializare ginecologie oncologica si chirurgie oncologica, master in advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania), doctor in stiinte medicale are o bogata activitate profesionala, didactica si de cercetare – conform site-ului Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca.
Activitatea didactica universitara si postuniveristara, cu studenti, medici rezidenti, subspecialisti si doctoranzi, este reprezentata de cursuri, stagii, prezentari de caz clinic, conducere de lucrari de licenta.
Activitatea de cercetare se axeaza, in mare parte, pe chirurgia cancerului ovarian, factori de evolutie si prognostic in cancerul ovarian, evaluarea calitatii vietii in oncologie, cancerul in sarcina, conservarea fertilitatii la pacientele oncologice, tumori rare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Specii noi de bacterii cu proprietati depoluante, izolate de cercetatori din Miercurea Ciuc
Specii noi de bacterii cu proprietati depoluante au fost izolate de cercetatori din Miercurea Ciuc, care le-au testat si spun ca este o premiera mondiala, urmand sa le utilizeze pentru reducerea poluarii mediului, ca alternativa la metodele chimice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Máthé István, conferentiar doctor la Departamentul de Bioinginerie – Facultatea de Stiinte Econmice, Socio-Umane si Ingineresti de la Universitatea Sapientia – filiala din Miercurea Ciuc, a declarat presei, vineri, ca cercetarile au inceput in urma cu doi ani.
”Obiectivele principale ale cercetarilor au fost cultivarea si izolarea de noi tulpini bacteriene, selectarea, identificarea si descrierea noilor specii care ar putea prezenta proprietati metabolice, cum ar fi biodegradarea unor poluanti. Pana in prezent, doar unu la suta dintre bacteriile de pe glob, reprezentand 9.000 de specii, au putut fi cultivate in conditii de laborator (in vitro), restul de 99 la suta fiind bacterii necunoscute din punct de vedere stiintific”, a spus Máthé István.
Conferentiarul a explicat ca s-au facut masuratori pe teren, in medii acvatice naturale – in Tinovul Mohos si la Lacul Sant Ana – si in medii poluate, cum ar fi apele care provin din procese tehnologice. Datele fizico-chimice astfel obtinute, intre care pH-ul, continutul de materii organice sau continutul de saruri ale mediilor studiate, au fost folosite la realizarea unor solutii nutritive care sa permita cultivarea bacteriilor si inmultirea lor in laborator.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro