1) Banicioiu: Anul viitor va creste bugetul alocat pentru medicamente
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat marti, la conferinta “International Health Forum 2015″, ca anul viitor va creste bugetul alocat pentru medicamente, precizarea fiind facuta dupa ce presedintele APMGR, Dragos Damian, a aratat ca este nevoie de o majorare cu cel putin 10%, scrie Mediafax.
Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Dragos Damian, a declarat ca taxa clawback trebuie sa devina predictibila pentru aceasta industrie, amintind ca producatorii de medicamente au fost in situatia de a li se dubla costurile.
“Acesta este principalul lucru pe care ni-l dorim. In 2009 au spus ca taxa clawback va fi o masura temporara. (…) Sustinem ca aceasta taxa sa fie justa, adica producatorii de medicamente sa plateasca pentru veniturile pe care le fac, nu ca acum, si cu adaosurile tertilor. Pentru noi, ca si investitori in economia romaneasca, este important sa transmitem corporatiilor ca putem investi in continuare. Acestea sunt puntele pe care le-am dezbatut cu Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Agentia Nationala a Medicamentului. Cel mai important lucru este ca, pe langa producatori, si statul roman sa investeasca bani in medicamente. S-au gasit bani pentru salariile medicilor, ar trebui sa creasca cel putin cu 10 la suta bugetul alocat pentru medicamente”, a spus Damian, la conferinta organizata de APMGR, cu sprijinul Asociatiei Europene a Medicamentelor Generice si Biosimilare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Un computer inteligent poate pune diagnostice sau determina durata de viata a pacientilor
Cercetatorii din Boston au dezvoltat un tip de computer care poate pune diagnostice rapid sau poate prezice momentul mortii unei persoane, cu o probabilitate de 95%.
Medicii de la Beth Israel Deaconess Medical Center au conectat aparatele pacientilor la computerul „inteligent”, care se presupune ca depisteaza mai bine si rapid unele boli decat doctorii. Pentru rapiditatea in diagnosticare, anterior utilizarii, in computer au fost introduse informatii medicale a peste 250 de mii de peroane, care au trait in ultimii 30 de ani. Diagnosticarea rapida ar putea ajuta in tratarea unor boli la timp, salvand astfel vietile oamenilor.
Aparatul colecteaza informatii de la pacienti o data la trei minute masurand de la nivelul de oxigen din sange, pana la tensiunea arteriala.
Cu toate ca aparatul are toate coordonatele necesare pentru ca medicii sa dispara, intr-un viitor apropiat sau indepartat, nu acesta este scopul crearii sale, conform cercetatorilor initiatori ai proiectului. Aparatul a fost realizat pentru a spori capacitatea medicilor de a avea grija de pacientii lor, arata aceleasi surse.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) In 2014, 7 din 10 romani nu s-au dus la doctor din cauza situatiei materiale
Sapte din zece persoane nu au consultat anul trecut un medic specialist din cauza situatiei materiale, se arata intr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS), scrie Agerpres.
“Dintre categoriile sociale care ar fi avut nevoie de un consult de specialitate, dar nu l-au putut efectua, pensionarii se disting prin frecventa cea mai ridicata, 26,3% dintre ei confruntandu-se cu imposibilitatea de a participa la un consult medical, in ciuda problemelor de sanatate iminente varstei. Ponderi ridicate, de aproximativ 10%, ale celor care nu au ajuns, din diferite motive, la consultul unui medic specialist, provin din cadrul categoriilor de someri si a lucratorilor pe cont propriu (inclusiv patroni)”, se arata in document.
In totalul persoanelor de 16 ani si peste, ponderea celor care anul trecut nu au putut consulta un medic specialist, desi ar fi avut nevoie, a fost de 11,3%. Problema este resimtita mai intens in mediul rural.
La nivelul anului trecut, 70,9% din populatia de 16 ani si peste considera ca detine o stare de sanatate buna sau foarte buna, 20,4% este de parere ca starea de sanatate este satisfacatoare, iar 8,7% crede ca prezinta o stare de sanatate rea sau foarte rea.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Sondaj: Persoanele cu HIV sunt cele mai discriminate la noi in tara
Un sondaj sondaj efectuat la comanda Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) arata ca, in tara noastra, persoanele cu HIV, dependentii de droguri si persoanele cu dizabilitati sunt cele mai discriminate. Pe de alta parte, sondajul a mai aratat ca medicii fac parte din categoria celor care discrimineaza – potrivit a 36% dintre respondenti.
Sondajul, efectuat in luna august, arata ca 87% dintre romani au auzit despre fenomenul de discrimnare, iar 12%, nu, scrie Mediafax.
In opinia respondentilor, cele mai discriminate ar fi persoanele infectate cu HIV/SIDA (64% dintre respondenti spun ca foarte mult si mult), apoi cele dependente de droguri (58%), cele cu dizabilitati psihice (56%) si cele cu dizabilitati fizice (54%).
Totodata, sub jumatate dintre respondenti considera ca sunt discriminati mult si foarte mult persoanele cu o alta orientare sexuala (49%), copiii institutionalizati (48%), varstnicii (38%), tinerii (21%), persoanele fara venituri (31%), imigrantii (24%), minoritatile religioase (19%) si persoanele apartinand minoritatii evreiesti (14%).
Alte date mai arata faptul ca femeile sunt discriminate mult si foarte mult in opinia a 28% dintre respondenti, iar barbatii potrivit unei ponderi de 13%.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Raport OMS-UNICEF: Numarul imbolnavirilor de malarie a scazut, dar aproape jumatate din populatia lumii ramane inca la risc
Rata mortalitatii prin malarie a scazut cu 60% incepand cu anul 2000, ceea ce insumeaza 6,2 milioane de vieti salvate, marea majoritatea fiind copii, se arata intr-un raport comun OMS-UNICEF publicat in data de 17 septembrie 2015.
Mai exact, raportul releva faptul ca obiectivele au fost in mare parte atinse si ca incidenta malariei a scazut pana in 2015, numarul noilor cazuri de boala reducandu-se cu 37% in 15 ani.
De altfel, tinerea sub control a malariei la nivel global este una dintre problemele de sanatate publica realizata cu succes in ultimii 15 ani, fapt care demonstreaza ca strategiile propuse si aplicate si-au atins obiectivele, dupa cum se arata in comunicatul de presa postat pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
In acelasi timp, un numar tot mai mare de tari sunt pe punctul de a elimina malaria. Acest lucru este dovedit de faptul ca in anul 2014 un numar de 14 tari au raportat zero cazuri de boala, iar alte sase au raportat mai putin de 10 cazuri. Cele mai rapide scaderi in ceea ce priveste numarul cazurilor au fost observate in Caucaz si Asia Centrala, statele din aceste regiuni raportand zero cazuri in anul 2014. Acelasi trend descendent a putut fi observat si in Asia de Est.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

6) Statele membre ale Regiunii Europene a OMS se angajeaza sa descurajeze consumul de tutun
Ministri ai Sanatatii din 53 de tari membre ale Regiunii Europene a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS Europa) au aderat la o strategie ce are in vedere reducerea considerabila a consumului de tutun. Strategia a fost prezentata la cea de-a 65-a editie a Comitetului Regional pentru Europa, potrivit unui comunicat de presa postat pe site-ul OMS Europa.
„Noile generatii nu pot intelege ca oamenii obisnuiau sa fumeze in avioane, autobuze, restaurante sau in birouri. Realizarile din ultimii 20 de ani au aratat ca visul Europei de a controla cu succes fumatul nu este de nerealizat. Castigurile, in cazul in care controlul fumatului se va face in mod eficient, vor fi mari. Dar trebuie depuse eforturi mari inainte. Guvernele trebuie sa implementeze integral masurile prevazute in Conventia cadru privind controlul fumatului si sa stabileasca un obiectiv comun: o Europa in care tutunul nu este o norma sociala”, a declarat dr. Zsuzsanna Jakab, director regional pentru Europa.
Strategia adoptata de statele membre in decembrie 2013, in Turkmenistan, cuprinde o serie de actiuni cu un impact ridicat asupra unor domenii specifice. Fiecare domeniu are in vedere descurajarea fumatului prin masuri care implica aplicarea legislatiei in ceea ce priveste consumul de tutun in special in spatiile adresate copiilor, cum ar fi scolile si gradinitele sau alte medii de ingrijire a copiilor, dar si in spatiile private si masinile care transporta copii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

7) Cresterea activitatii fizice, obiectiv comun al celor 53 de state membre ale regiunii Europene a OMS
Sedentarismul in crestere in regiunea europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a determinat cele 53 de state membre sa stabileasca o strategie comuna pentru cresterea activitatii fizice in randul populatiei, se arata intr-un comunicat de presa.
Strategia pentru promovarea activitatii fizice 2016-2025 in regiunea europeana a OMS fost adoptata in cadrul celei de-a 65-a sesiuni a Comitetului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care are loc zilele acestea in Vilnius, Lituania.
Demersul urmareste ca guvernele tarilor membre, dar si alte organizatii implicate sa conlucreze pentru cresterea activitatii fiziceprin actiuni de promovare a miscarii pentru reducerea sedentarismului, prin asigurarea unei infrastructuri in acest sens si amenajarea de spatii dedicate, oferind posibilitatea desfasurarii de activitati fizice tuturor, indiferent de varsta, sex, venituri, educatie, etnie, precum si celor care au diferite dizabilitati, se precizeaza in comunicat.
Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in Europa, 30% din populatia adulta, respectiv 60% dintre adolescentinu fac suficienta miscare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

8) Slovenia a castigat trofeul Competitiei Internationale de Prim Ajutor FACE, de la Bucuresti
Pentru prima data in Romania, Societatea Nationala de Cruce Rosie a organizat Competitia Internationala de Prim Ajutor FACE, un concurs anual ce aduce impreuna echipele de prim ajutor ale Crucii Rosii si Semilunii Rosii din Zona Europa. Comeptitia a fost castigata de Slovenia.
Aflat la cea de-a 28-a editie internationala, evenimentul a reunit la Bucuresti 28 de echipe de prim ajutor din 24 de tari europene.
Timp de 10 ore fara intrerupere si contra cronometru, cele 28 de echipaje de prim ajutor si-au demonstrat abilitatile in acordarea primului ajutor in cele mai dificile scenarii de accidente care se pot intampla oricand in viata reala. Astfel, salvatorii Crucii Rosii au avut de rezolvat 14 tipuri de simulari de accidente: accident aviatic, accident feroviar, accident de masina, accident casnic, incendiu intr-o sala de sport, accident acvatic, accident de munca, simulare de cutremur, accident montan, etc.
Fiecare proba a avut multiple victime in care salvatorii, avand la dispozitie 10 minute, au incercat sa aplice cat mai corect manevrele de prim ajutor. Competitia a fost foarte stransa, diferenta de punctaje intre un echipaj si altul a fost mica. Cu toate acestea, echipajul de prim ajutor al Sloveniei a castigat trofeul FACE 2015. Pe locul doi s-a situat echipajul Crucii Rosii din Serbia, iar pe locul trei, echipajul Crucii Rosii Irlanda – Dublin. Premiile au fost oferite de vicepresedintele Crucii Rosii Romane, secretarul de stat Raed Arafat si directorul general al Crucii Rosii Romane, Ioan Silviu Lefter.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro