1) Conf. univ. Achim Patriciu Cadariu – aviz favorabil pentru Ministerul Sanatatii
Dr. Achim Patriciu Cadariu, propus pentru Ministerul Sanatatii a fost audiat ieri in comisiile de specialitate ale Legislativului si a primit aviz favorabil – informeaza Agerpres.
Medicul Andrei Patriciu Achimas Cadariu a aratat ca pacientul a ramas in centrul preocuparilor sale. “Mi-am desfasurat activitatea intr-un sistem de sanatate, nu intr-un mod abstract”, a declarat acesta, la audieri.
In opinia sa, este necesar a fi dezvoltat un program de educatie pentru sanatate si profilaxie. Referindu-se la legea Sanatatii, el a afirmat ca trei paliere sunt foarte importante: medicina scolara, cea comunitara si malpraxisul. “Este nevoie de timp. In acest moment ma abtin de a da un termen, nu poate fi mai repede de a doua jumatate a anului viitor”, a spus acesta.
Precizam ca Dr. Patriciu Achimas-Cadariu este medic primar, supraspecializare ginecologie oncologica si chirurgie oncologica, master in advanced oncology (Universitatea Ulm, Germania), doctor in stiinte medicale are o bogata activitate profesionala, didactica si de cercetare – conform site-ului Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Grefa totala de fata – cea mai completa de pana acum
O echipa de la centrul medical american NYU Langone a realizat o grefa totala de fata, piele cu pilozitate, urechi si canale auditive pe un fost pompier voluntar care a suferit arsuri grave in 2001 – informeaza Agerpres.
Peste 150 de persoane au fost mobilizate mai mult de un an pentru pregatirea interventiei care a durat 36 de ore, realizata la sfarsitul lunii august si prezentata ca cea mai completa grefa de fata de pana acum, arata NYU Langone, centru de cercetari medicale newyorkez.
Patrick Hardison, astazi in varsta de 41 de ani, a fost ars pe fata, gat si spate in cursul unei interventii la o cladire in flacari din Mississippi (sud), in septembrie 2001. El si-a pierdut atunci urechile, buzele, cea mai mare parte a nasului, parul si pleoapele. O fotografie a sa, realizata la trei luni de la interventia chirurgicala din luna august, arata un chip fara cicactrici vizibile, doar ochii si pleoapele avand un aspect tumefiat.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Un plasture care isi schimba culoarea, instrument eficient contra rezistentei la antibiotice
Un plasture medicinal care isi schimba culoarea atunci cand detecteaza o infectie in organismul purtatorului este considerat un instrument eficient impotriva rezistentei la antibiotice, deoarece reduce administrarea de medicamente inutile, informeaza bbc.com.
Noul dispozitiv, creat de cercetatorii de la Universitatea Bath din Marea Britanie, elibereaza un colorant fluorescent din capsule microscopice in momentul aplicarii sale pe piele, atunci cand detecteaza prezenta unor bacterii la marginea plagilor.
Acest mod de semnalizare permite medicilor sa identifice infectiile bacteriene si sa le trateze mult mai rapid, in special in cazul copiilor care au suferit arsuri.
Potrivit creatorilor sai, acest tip de plasture ar putea contribui la salvarea multor vieti.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

4) Secretul dezvoltarii rapide a malariei in organism, descoperit de cercetatori
Un element cheie pentru dezvoltarea rapida a malariei in organismul pacientilor a fost identificat recent de cercetatorii de la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, informeaza bbc.com.
Potrivit cercetatorilor britanici, anumite molecule de proteine, denumite cicline, determina celulele sa se divida cu rapiditate in parazitul malariei. Studiul, realizat de o echipa de la Universitatea Nottingham, ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente contra acestei boli.
Malaria cauzeaza aproape o jumatate de milion de decese in fiecare an.
Ciclinele sunt unele dintre cele mai importante molecule de proteine de care are nevoie procesul de diviziune celulara.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Consumul regulat de iaurt: un obicei ce poate reduce riscul cardiometabolic, arata studiile
Riscul cardiometabolic reprezinta riscul global de aparitie a diabetului zaharat de tip II sau/si a bolilor cardiovasculare. Potrivit Ministerului Sanatatii, printre factorii care premerg riscul cardiometabolic se numara: obezitatea, manifestata prin circumferinta abdominala crescuta(?102cm la barbati si ? 88cm la femei), trigliceride crescute (? 150 mg/dL), HDL-colesterol scazut (<40 mg/dL la barbati si <50 mg/dL la femei), hipertensiunea arteriala si glicemia a jeun crescuta.
„Unul dintre cei mai importanti factori de risc cardiometabolic, in crestere ingrijoratoare la toate categoriile de varsta, este obezitatea, in special obezitatea abdominala, provocata de alimentatia dezechilibrata si de sedentarism. Si alti factori precum fumatul, cresterea LDL-colesterolului, hiperglicemia influenteaza riscul cardiometabolic. Unii factori sunt responsabili pentru aparitia hipertensiunii arteriale si a unor afectiuni grave precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral, dar si pentru aparitia diabetului de tip II. Pentru a evita boala si pentru a tine sub control nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale, populatia ar trebui sa fie foarte atenta la stilul alimentar si de viata pe care il adopta si sa consume alimente hranitoare, fara sare, grasimi sau zahar in exces, asa cum sunt legumele, fructele, iaurtul, carereduc riscul cardiometabolic si influenteaza pozitiv starea generala a organismului”, a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro