1) Studiu: Cercetatorii au descoperit un mod de a stopa dezvoltarea maladiei Alzheimer
Cercetatorii au descoperit o modalitate de a stopa maladia Alzheimer in stadiile incipiente, iar reusita deschide calea pentru dezvoltarea unui medicament asemanator statinelor, care ar putea fi administrat in cazul a milioane de pacienti pentru a preveni dementa, potrivit Mediafax.
Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au descoperit o molecula ce apare in mod natural si care poate incetini formarea placii amiloide in creier. Placile de amiloid sunt legate de problemele de memorie si alte simptome ale maladiei Alzheimer.
Descoperirea creste sansele dezvoltarii unui tratament care ar putea fi folosit in mod curent in cazul pacientilor de varsta mijlocie pentru a stopa instalarea dementei. Mai mult, ar putea duce la inventarea unei pilule care sa trateze dementa in acelasi mod in care statinele sunt folosite pentru prevenirea bolilor cardiace.
Studiul publicat in revista Nature Structural and Molecular Biology este primul care arata modul in care o molecula specifica poate sa incetineasca formarea placilor de amiloid in creier.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) Studiu: Meditatia practicata pe termen indelungat, asociata cu o degenerare mai mica a creierului
Meditatia practicata pe parcursul mai multor ani este asociata cu o scadere mai mica a volumului creierului, un fenomen asociat cu procesul de imbatranire, se afirma intr-un studiu american.
Persoanele care au practicat meditatia timp de 20 de ani au creiere cu volume mai mari decat cele ale persoanelor obisnuite, spun autorii acestui studiu aparut in publicatia Frontiers in Psychology.
Intrucat se stie de multa vreme ca volumul materiei cenusii din creier scade pe masura ce omul imbatraneste, autorii studiului spun ca se asteptau deja sa descopere mai multa materie cenusie in anumite regiuni ale creierelor persoanelor care au practicat meditatia pe termen indelungat.
“Insa am descoperit ca acel efect era raspandit la nivelul intregului creier”, a declarat Florian Kurth, profesor la Universitatea California din Los Angeles si cercetator la Brain Mapping Center din acelasi oras.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Maternitatile din Covasna si Harghita au fost dotate cu echipamente in valoare 15.500 de euro
Maternitatile din Covasna si Harghita au fost dotate cu echipamente in valoare de 15.500 de euro, in cadrul campaniei „Grija pentru Copii”, derulata de Organizatia Salvati Copiii Romania, potrivit unui comunicat de presa.
Astfel maternitatea din Sfantu Gheorghe a fost dotata cu un incubator de ultima generatie in valoare de 7.500 de euro, iar sectia de neonatologie din cadrul Spitalului de Urgenta din Miercurea-Ciuc a fost echipata cu o lampa fototerapie si un bilirubinometru, cu o valoare de 8.000 euro.
In 2014, in sectia de neonatologie a Spitalului Judetean de Urgenta “Dr. Fogolyán Kristóf” Sfantul Gheorghe s-au nascut 1.002 bebelusi, din care 96 prematur, acestia necesitand ingrijire speciala in sectiile de terapie intensiva neonatala.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici