1. Premiera medicala: Terapia revolutionara care a salvat pacienti aflati in faza terminala de cancer
O terapie care reorienteaza sistemul imunitar al organismului sa lupte cu cancerul a provocat emotie, dupa ce mai mult de 90% dintre pacientii in ultima faza de cancer au intrat in remisie, informeaza Descopera.
Globulele albe sunt colectate de la pacienti cu leucemie, modificate in laborator si apoi reintroduse pacientilor. Expertii au spus ca proba a fost incredibila, dar a mai ramas inca “un mic pas” de facut.
Aceasta informatie a luat prin surprindere Asociatia Americana pentru Progresul Stiintei la reuniunea anuala din Washington DC.
Cercetatorul principal, profesorul Stanley Riddell, de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, a declarat ca toate celelalte tratamente au esuat la acesti pacienti si lor le ramanea de trait doar 2-5 luni.
“Datele timpurii sunt fara precedent”, a declarat Stanley Riddell.
In acest studiu, celulele din sistemul imunitar, numite celulele-distrugatoare-T, au fost extrase de la zeci de pacienti. Aceste celule, in mod normal, actioneaza ca niste bombe care distrug tesutul infectat.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

2. Cercetatorii au creat “mini-creiere” care vor ajuta la combaterea bolilor neurologice
Specialistii de la Scoala Bloomberg de Sanatate Publica Johns Hopkins afirma ca au dezvoltat “mini-creierele” compuse din multi neuroni si celule ale creierului uman, relateaza Descopera. Acestea ar putea permite o mai buna cercetare a bolilor si pot reduce testele pe animale.
Oamenii de stiinta considera ca prin crearea acestor “mini-creiere” ar putea schimba modul in care se testeaza eficacitatea si siguranta noilor medicamente. Datorita acestor creiere vor fi salvate sute de mii de animale utilizate in cercetarea stiintifica neurologica in Statele Unite ale Americii.
“95 la suta dintre medicamentele care sunt foarte promitatoare in testele pe modele animale nu reusesc atunci cand ajung sa fie testate la om. Aceste incercari cheltuie multe resurse temporale, dar si financiare. In timp ce utilizarea modelelor de rozatoare au fost utile, oamenii nu sunt sobolani de 68 de kg, iar aceasta metoda ne va permite sa primim informatii mai bune din aceste bile de celule decat de la rozatoare. Noi credem ca viitorul cercetarii creierului va include mai putine animale, folosind mai mult modele umane, pe baza de celule”, a declarat liderul studiului, Thomas Hartung, profesor la Doerenkamp-Zbinden si director la departamentul de evidenta Toxicologica de la Scoala Bloomberg.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3. “Neurostatinele” pot preveni degenerarea celulelor nervoase
Studii preclinice au aratat ca medicamentul bexaroten poate preveni degenerarea celulelor nervoase.
Echipa formata din specialisti din Marea Britanie, Suedia si Olanda au demonstrat in studii preclinice ca medicamentul bexaroten pare sa functioneze ca un “neurostatin”, prevenind degenerarea celulelor nervoase intr-un model de boala Alzheimer (AD) prin prevenirea producerii de agregate neurotoxice de beta-amiloid.
Acestia sugereaza ca, asa cum sunt utilizate statinele in prevenirea bolilor cardiovasculare la persoanele cu nivel ridicat de colesterol, bexarotenul sau compusi inruditi ai acestuia pot fi recomandati in cazul pacientilor cu risc de a dezvolta dementa tip AD.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4. Noua metoda de tratament pentru leucemie
O noua metoda de tratare a cancerului a dat ”rezultate fara precedent” la bolnavi in stadiu terminal, la care toatele celelalte tratamente esuasera si a caror speranta de viata nu mai era decat de doua pana la cel mult cinci luni, transmit BBC si Huffington Post, pe baza unor date prezentate la Washington, in cadrul adunarii anuale a Asociatiei Americane pentru Progres Stiintific (American Association for the Advancement of Science), informeaza Agerpres.
Rezultatele sunt extraordinare, dar reprezinta deocamdata doar “un prim pas”, a subliniat conducatorul echipei care a dezvoltat acest tratament, profesorul Stanley Riddell de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din orasul american Seattle.
Noua metoda consta in prelevarea de celule din sistemul imunitar al pacientului, numite celule T, care, in mod normal, distrug tesuturile infectate. Aceste celulele au fost modificate genetic in asa fel incat, reintroduse in corpul bolnavului, sa recunoasca si sa lupte contra celulelor canceroase.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5. Program de educatie pentru sanatate
Programul educatie pentru sanatate va fi lansat, in prima lui forma, la semnarea protocolului cu Organizatia Mondiala a Sanatatii din 24 februarie, a declarat ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, care a participat la Camera Deputatilor, la “Ora Guvernului”- informeaza Agerpres.
Potrivit acestuia, in 2016 va fi implementat un proiect-pilot pentru cancerul colo-rectal si va fi dezvoltat proiectul-pilot privind cancerul de san.
“Eforturi in sensul initierii unui program de screening se fac din 2009 cu mici pauze, dar a construi o retea de screening nu inseamna a face un simplu test-diagnostic, inseamna a avea o baza, inseamna a avea o retea, inseamna a avea laboratoare de referinta, a avea standardizare si control al calitatii, toate acestea se construiesc in timp. Daca la colul uterin, sa zicem, suntem mai avansati, situatia este foarte complicata in ceea ce priveste cancerul de san unde lipsesc fara doar si poate aparatura si mai ales specialisti. Exista un pilot pe care il vom dezvolta si la cancerul de san, iar la cancerul de col uterin ne propunem extinderea retelei. Tot anul acesta va debuta si un pilot pentru cancerul colo-rectal. Ne intereseaza acest lucru si am afimat-o, nu doar profilaxia secundara, cat si cea primara”, a explicat ministrul.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro