1) Asistent medical: Ar fi o greseala sa se scoata campaniile de vaccinare din cabinetele scolare
Un nou proiect de lege al Ministerului Sanatatii care vizeaza programele nationale de sanatate pentru anii 2015-2016 prevede excluderea vaccinarii elevilor de catre medicii din cabinetele scolare si introducerea prevederii ca responsabilitate a medicilor de familie, contra cost.
In acest sens, presedintele executiv al Federatiei Sindicale Hipocrat si asistent medical in cadrul unui cabinet scolar Silvia Spiridon atrage atentia autoritatilor spunand ca odata cu noul proiect de lege, „tendinta ar fi de desfiintare a cabinetelor scolare”.
„Nu ni se pare corect ca vaccinarile din campania scolara sa fie luate din scoli. Este mult mai usor de vaccinat in campania de vaccinare la o scoala unde copiii sunt in acelasi loc. Va fi foarte greu sa vaccineze medicul de familie si aici ar exista doua posibilitati: fie un medic de familie ar prelua scoala din punctul de vedere al vaccinarilor, cu acest lucru nu vom fi de acord niciodata (…); sau situatia in care vor fi plimbati parintii, fiecare la medicul lui de familie, in masura in care au timp si vor”, a explicat presedintele Federatiei Hipocrat.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) In Romania, in fiecare zi, trei persoane mor din cauza tuberculozei
In Romania, in fiecare zi, 3 persoane mor din cauza tuberculozei. Iar asta in timp ce alte 45 de persoane sunt diagnosticate cu aceasta boala, se arata intr-un comunicat de presa.
Astfel, tara noastra se claseaza pe un loc fruntas in randul tarilor membre Uniunii Europene la acest capitol, cu cele mai multe cazuri noi inregistrate: 1 din 5 europeni diagnosticati cu tuberculoza este din Romania.
Ceea ce este si mai ingrijorator e faptul ca multi pacienti care ar putea fi vindecati intr-o perioada relativ scurta de timp devin greu tratabili intrucat tuberculoza devine rezistenta la medicamente. Cauzele pornesc de la sub-diagnosticare sau diagnosticare tarzie, din cauza lipsei metodelor rapide, pana la lipsa medicamentelor necesare si aderenta redusa a pacientilor la tratament, se mai arata in comunicat.
In ceea ce priveste costurile pentru eradicarea tuberculozei, acestea sunt foarte mari. Si nu doar in Romania. Pe termen lung insa, fondurile alocate luptei impotriva TB reprezinta o investitie mai mult decat necesara.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Dr. Nicolae Banicioiu: Tratamentele de radioterapie vor fi decontate integral atat la stat cat si la privat
Tratamentele de radioterapie vor fi decontate integral atat in unitatile sanitare de stat, cat si in cele private, incepand cu data de 1 mai 2015. Si asta deoarece incepand cu aceasta data pacientii cu afectiuni oncologice vor beneficia de un subprogram de radioterapiedistinct, in cadrul programului national de oncologie.
Tot pana la aceasta data va fi implementat cadrul legislativ care sa permita derularea acestui subprogram.
„Radioterapia este sectorul cel mai vitregit din oncologie. Avem inca pacienti pe listele de asteptare pentru aceste proceduri. Pana anul acesta, Romania nu a dezvoltat un sistem national de radioterapie. Anul acesta am schimbat modul de organizare si implementare a programelor nationale de sanatate si, asa cum am promis la inceputul mandatului meu, am elaborat unsubprogram exclusiv de radioterapie care va beneficia de alocarea unui buget distinct, fapt ce va permite o mai mare predictibilitate si adaptare la nevoile reale ale pacientului oncologic. In cadrul acestuia tratamentele de radioterapie vor fi decontate integral atat in unitatile sanitare de stat, cat si in cele private”, a declarat astazi ministrul Sanatatii, dr. Nicolae Banicioiu.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici

4) Arma contra cancerului: Celule bolnave, transformate in celule ale sistemului imunitar
Cercetatorii americani de la Universitatea Stanford au reusit sa transforme celulele maligne dintr-un anumit tip de cancer foarte agresiv in celule ale sistemului imunitar, o reusita care are sansa de a deveni o arma eficienta in lupta contra acestei maladii.
In incercarile lor de a gasi metode de a preveni moartea celulelor canceroase in timpul experimentelor de laborator, oamenii de stiinta de la Universitatea Stanford au descoperit ca este posibil sa forteze celule canceroase care provoaca leucemie sa se maturizeze si sa se transforme intr-un tip de celule ale sistemului imunitar care pot ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului. Studiul a fost publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informeaza iflscience.com.
Leucemia limfoblastica acuta este o forma de cancer cu dezvoltare rapida si foarte agresiva care afecteaza celulele imature ce ar trebui sa se transforme in globule albe (limfocite). Exista mai multe tipuri de leucemie limfoblastica acuta, clasificate in functie de tipul de limfocite care sunt afectate de cancer (celule B sau celule T) si de stadiul de maturizare al acestora.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici