1. Sperante pentru pacientii cu scleroza multipla: Un tratament anticancer a generat rezultate remarcabile în ameliorarea maladiei incurabile
Medicii britanici din orasul Sheffield au anuntat, luni, ca mai multi pacienti diagnosticati cu scleroza multipla au prezentat o serie de ameliorari remarcabile, dupa ce au primit un tratament care, de obicei, este utilizat împotriva cancerului, informeaza bbc.com.
Scleroza multipla este o maladie care, în prezent, este incurabila. Potrivit independent.co.uk, noul tratament a permis unor pacienti diagnosticati cu aceasta boala sa mearga din nou, prin “restartarea” sistemelor lor imunitare.
În cadrul unui test clinic desfasurat la Spitalul Royal Hallamshire din Sheffield, desfasurat pe un numar de 20 de pacienti, cercetatorii au folosit celule susa în transplanturile de maduva osoasa.
Metoda în cauza, denumita transplant autolog de celule susa hematopoietice (HSCT), are efect prin utilizarea chimioterapiei, pentru a distruge acea parte a sistemului imunitar care cauzeaza scleroza multipla.
Testul clinic a fost prezentat în cadrul unui program de televiziune – BBC Panorama.
Tratamentul a fost atat de eficient în cazul unora dintre pacienti, încat acestia si-au recapatat abilitatea de a merge.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

2. Bucuresti: Consultatii gratuite pentru pacientele diagnosticate sau suspecte de fibrom uterin
Pacientele diagnosticate sau suspecte ca ar avea fibrom uterin pot beneficia de consultatii gratuite din partea dr. Rares Nechifor, medic primar radiolog, în cadrul unu seminar – „Terapia Fibroamelor Uterine”, care are loc în 21 ianuarie, ora 17.00, la Centrele de Excelenta ARES, anunta un comunicat de presa transmis www.SanatateaTV.ro.
Medicul, acreditat în efectuarea trainingului procedurii de embolizare a fibroamelor uterine, va interpreta gratuit ecografiile pacientelor prezenta la seminar si le va oferi informatii despre operatia minim invaziva, fara recidiva, precum si despre cauzele afectiunii, se precizeaza în informare.
„Fibromul uterin reprezinta o afectiune serioasa, care, în prezent, poate fi tratata minim invaziv, procedura de embolizare fiind o optiune alternativa celei chirurgicale si se poate rezolva în doar 30 de minute. Ea consta în astuparea vaselor de sange care alimenteaza fibroamele uterine. În urma procedurii de embolizare, fibroamele intra într-un proces de involutie, de resorbtie, îsi reduc dimensiunile si simptomele dispar. De asemenea, nu exista recidiva.“, explica Dr. Rares Nechifor, potrivit aceluias comunicat.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3. Recomandare: Inceperea screening-ului pentru cancerul de san de la varsta de 50 de ani
Femeile care nu au un risc crescut cunoscut de cancer de san ar trebui sa inceapa dupa varsta de 50 de ani sa faca screening mamografic de doua ori pe an pana la varsta de 74 de ani, potrivit unei recomandari finale emise de un grup de lucru influent din SUA, informeaza Agerpres.
Pentru femeile aflate in deceniul al cincilea al vietii, screening-ul pentru cancer de san la fiecare doi ani poate fi, de asemenea, eficient, dar decizia de a incepe screening-ul ar trebui sa fie una individuala, luand in considerare istoricul sanatatii femeii, preferintele sale si modul in care ea valorizeaza potentialul beneficiilor si al daunelor, a afirmat U.S. Preventive Services Task Force.
Femeile de 40 de ani, care au o mama, sora sau fiica cu cancer de san pot beneficia mai mult decat femeile cu un risc mediu, de inceperea screening-ului inainte de varsta de 50 de ani, a spus el.
“Descoperirile noastre sprijina o serie de optiuni disponibile pentru femei — incepand cu mamografii regulate la varstele de 40 de ani, urmate de screening de la 50 de ani, cand probabilitatea beneficiului este mai mare”, a declarat vicepresedintele Kirsten Bibbins-Domingo. “Femeile merita sa inteleaga ceea ce spune stiinta despre screening-ul mamografic, astfel incat sa poata lua cea mai buna decizie pentru ele insele in parteneriat cu medicul lor”, a adaugat acesta.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4. Evaluarea starii psihice a pacientului oncologic realizata cu ajutorul unei aplicatii
O aplicatie unica in Romania, care poate fi descarcata gratuit pe un telefon mobil sau tableta si care este dedicata sprijinirii pacientilor oncologici, a fost lansata recent si prezentata miercuri la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii ‘Babes-Bolyai’ (UBB) din Cluj-Napoca, informeaza Agerpres.
Aplicatia, denumita APSCO, este disponibila in limbile romana si maghiara si poate fi folosita pentru autoevaluarea starii psihice de catre pacientii care sufera de o forma de cancer. De asemenea, aplicatia contine o serie de informatii care pot fi utile pacientilor in efortul lor de a face fata bolii din punct de vedere psihic.
Degi Csaba, coordonatorul proiectului, a explicat cum functioneaza aplicatia, care utilizeaza asa numitele ‘termometre emotionale’. Acest instrument este deja cunoscut in tarile vestice, mai ales in Marea Britanie, si a fost folosit la crearea aplicatiei APSCO.
“Am lansat aplicatia APSCO, care este unica, in limbile romana si maghiara, si care poate fi descarcata gratuit pe tablete sau telefoane mobile din Google Play. Aplicatia este primul instrument computerizat de screening automatizat al distresului oncologic, care este un fel de stres generat de boala, pentru pacientii cu cancer, apartinatori si medici. Are un modul de autoevaluare, iar bolnavul isi poate monitoriza nivelul de distres astfel incat sa vada daca acesta este sau nu critic. Aplicatia te ajuta sa stii unde este limita in suferinta psihologica, nivel de la care ai nevoie de resurse de ajutor in plus”, a spus Degi Csaba.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5. Ce trebuie sa stim despre infectia cu virusul Zika: simptome, diagnostic, tratament
Febra, eruptii la nivelul pielii, conjuctivita – acestea sunt simptomele generale care apar în urma infectiei cu virusul Zika. Raspandit cu preponderenta în Africa, America de Nord, respectiv de Sud, Asia si zona Pacificului, virusul Zika se transmite prin întepatura tantarului Aedes (tantarul-tigru).
Perioada de incubatie a virusului nu este cunoscuta cu certitudine, însa specialistii estimeaza ca ar dura cateva zile de la infectare pana la aparitia primelor semne. Simptomele infectiei cu virusul Zika constau în: febra, eruptii cutanate, conjunctivita, dureri musculare, dureri ale articulatiilor, stari de rau si dureri de cap. Intensitatea manifestarilor este de obicei moderata si dureaza între 2 si 7 zile, precizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii într-un raport despre virusul Zika.
Diagnosticarea infectiei cu virusul Zika se face printr-o tehnologie biochimica numita reactie de polimerizare în lant, în timp real, si prin izolarea virala din probe sanguine.
Deocamdata nu exista un tratament sau vaccin împotriva infectiei cu virusul Zika, astfel ca unica metoda de preventie o reprezinta protectia contra muscaturilor de tantar.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro