1. Imunizarea copiilor cu vaccinul hexavalent se reia de saptamana viitoare
Imunizarea copiilor cu vaccinul hexavalent, in cadrul Programului National de Imunizare, va fi reluata incepand cu saptamana viitoare anunta Ministerul Sanatatii.
„In urma discutiilor cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, distribuitorul a informat ca a rezolvat problema distribuirii vaccinului hexavalent, iar saptamana viitoare va asigura un necesar de 107.300 de doze, care vor ajunge la directiile de sanatate publica pentru a fi distribuite cabinetelor medicale in vederea continuariiprocesului de imunizare. In conformitate cu acordul cadru existent, pana la sfarsitul acestui an, producatorul trebuie sa mai puna la dispozitia MS un numar de 500.000 de doze de vaccin” se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului.
Dozele de vaccin vor fi folosite pentru recuperarea copiilor nevaccinati, precum si pentru vaccinarea de rutina a nou-nascutilor.
Vaccinul hexavalent este un preparat utilizat pentru prevenirea aparitiei si raspandirii unor boli precum difteria, tetanosul, tusea convulsiva, haemophilus, hepatita B si poliomielita. Administrarea se face gratuit in calendarul national de imunizare al Ministerului Sanatatii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

2. Dr. Stefan Curescu: Accesul limitat la tehnologii moderne si lipsa de centre de recuperare, probleme majore in zona de oncologie
Neadaptarea sistemului de sanatate romanesc la problematica bolii canceroase, accesul limitat la tehnologiile medicale noi, precum silipsa unei infrastructuri in ceea ce inseamna recuperarea pacientilor cu cancer sunt printre problemele majore cu care Romania se confrunta in sfera Oncologiei, spune dr. Stefan Curescu, medic primar Oncologie Medicala, seful sectiei la Clinica de Oncologie Medicala a Spitalului Municipal de Urgenta Timisoara.
„Prima si cea mai mare (n.r. problema) cred ca e asa, o problema de fond – neadaptarea sistemului national romanesc la ceea ce insemana problematica cancerului. Pentru ca este de asteptat ca in viitor numarul de cazuri nou descoperite sa creasca. (…) Sistemul nu este adaptat in Romania, atat prin infrastructura, prin cadre, prin tehnologii sa faca fata la un numar atat de mare. Si am tot spus-o in ultimii ani – numarul va creste an de an, sa nu ne surprinda asta”, a explicat dr. Curescu intr-un interviu acordat www.SanatateaTV.ro
Pe de alta parte, medicul atrage atentia ca ne confruntam cu o insuficienta a tehnologiilor medicale moderne atat pe zona de investigatii, cat si in ceea ce priveste tratamentul cancerului. Mai mult, si cele existente sunt concentrate in marile centre, cum sunt Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi sau Timisoara, iar pentru destui bolnavi accesul la aceste tehnologii este ingreunat.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3. Pe 7 aprilie 2016, Ziua Mondiala a Sanatatii are ca tema principala Diabetul Zaharat
Una dintre cele mai importante manifestari din domeniul diabetologiei romanesti, din ultimii ani, se va desfasura in perioada 5-9 aprilie 2016, la Bucuresti.
Pe durata a cinci zile de program, profesionistii din diabet, autoritatile competente, precum si reprezentantii asociatiilor de pacienti din Romania vor lua parte la o serie de patru manifestari, fiecare avand un specific diferit. Evenimentele se vor derula in contextul Zilei Mondiale a Sanatatii 2016, marcata, in fiecare an, pe 7 aprilie si care, anul acesta, are ca tema generala diabetul zaharat.
„Evenimentele organizate cu aceasta ocazie se vor desfasura sub denumirea generica Problematica diabetului in Romania. Aceasta in conditiile in care, la fel ca si in restul lumii, studii recente efectuate in tara noastra privind prevalenta diabetului si a unor complicatii ale sale (neuropatia, amputatiile) au relevat date care trebuie sa ingrijoreze atat pacientii si medicii, cat si decidentii nostri in politica pentru sanatate. Speram ca fiecare manifestare integrata in cadrul acestor evenimente sa contribuie la definirea celor mai potrivite actiuni de combatere a diabetului si de ingrijire si tratament pentru persoanele cu diabet din Romania. Acestea trebuie sa reprezinte obiective puternice si pe agenda institutiilor de profil din tara noastra” a declarat conf. univ. dr. Ioan A. Veresiu, Presedinte Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, co-organizatorul stiintific al evenimentelor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro