1) Studiu: Comportamentul farmacistilor, preturile mici si proximitatea – factori decisivi in alegerea unei farmacii
Comportamentul farmacistilor, preturile mici si proximitatea sunt factori decisivi in ceea ce priveste alegerea unei farmacii in Romania, se arata intr-un studiu realizat de Exact Cercetare si Consultanta in luna iulie si ale carui rezultate au fost preluate deAGERPRES.
Conform studiului calitativ, medicul specialist reprezinta principala sursa de informare atunci cand vine vorba despre medicamentele destinate tratarii unor afectiuni grave.Iin cazul celor usoare – raceli, migrene, experienta anterioara avuta cu produsul este cea care primeaza.
Farmacistul reprezinta o alta sursa de informare, releva studiul, sfatul acestuia contand atat in situatia unor afectiuni usoare, cat si putin mai grave, ce necesita antibiotic. De multe ori, acestuia ii este ceruta parerea chiar si atunci cand pacientii detin reteta, in incercarea de a gasi alternative mai ieftine,arata cercetarea realizata de Exact Cercetare si Consultanta.
In plus, sfaturile venite din partea persoanelor apropiate (rude, prieteni, cunostinte) sunt de asemenea importante, mai ales pentru afectiunile mai usoare, care necesita o rezolvare rapida.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro

2) Un nou medicament impotriva maladiei Alzheimer
Un medicament capabil sa stopeze maladia Alzheimer, Solanezumab, ar putea fi prezentat in aceasta saptamana cu speranta ca va putea sa incetineasca sau chiar sa opreasca boala daca este administrat pacientilor suficient de devreme, informeaza Agerpres.
Anuntul, asteptat sa aiba loc miercuri la o importantaconferinta din SUA, ar putea fi un moment de reper in tratamentul bolii care afecteaza, de exemplu, numai in Marea Britanie 800.000 de persoane cifra care este de asteptat sa se dubleze intr-o generatie, odata cu imbatranirea populatiei.
Medicamentele existente astazi pe piata se adreseaza pur si simplu simptomelor. Esecul lor in a aborda cauzele care stau la baza maladiei duce la uzura rapida, iar boala ia curand un curs devastator.
In schimb, noul medicament Solanezumab abordeaza beta-amiloidele, acele proteine toxice care blocheaza creierul in boala Alzheimer, distrugand legaturile vitale intre celule.
Medicamentul este produs de gigantul farmaceutic american Eli Lilly, iar oamenii de stiinta au declarat recent la o conferinta ca efectele medicamentului s-au dovedit a fi in concordanta cu un “tratament care schimba patologia care sta la baza bolii Alzheimer”.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Studii: Boala Alzheimer poate fi depistata in saliva
Boala Alzheimer poate fi depistata in saliva, arata o cercetare a unui absolvent de Neurostiinte de la Universitatea Alberta din Canada si a colegilor sai prezentata la Conferinta Internationala a Asociatiei Bolii Alzheimer din 2015 (AAIC), conform revistei Medical News Today.
Pentru studiul lor, echipa de cercetare a folosit cromatografia lichida – spectrometria de masa(LCMS) pentru a analiza probele de saliva a 22 de participanti cu boala Alzheimer, 25 de participanti cu tulburari cognitive usoare (MCI) – un factor de risc pentru Alzheimer, dar si 35 de subiecti cu cognitie normala.
Cercetatorii au identificat compusii care au fost mai evidenti in saliva participantilor cu Alzheimer si la cei cu MCI, care ii diferentiau de subiectii sanatosi.
Aceste constatari au fost validate intr-o alta proba suplimentara, prezenta la 7 participanti cu boala Alzheimer, 10 MCI si 10 participanti cu functie cognitiva normala.
Analizele suplimentare au aratat ca nivelurile mai ridicate a unei anumite substante in saliva participantilor au fost asociate cu functionarea cognitiva mai saraca. De exemplu, un nivel mai mare de un anumit compus in saliva participantilor cu boala Alzheimer a fost legata de o viteza de procesare mai lenta a informatiilor.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) In Romania se nasc aproximativ 400 de copii pe an cu hipoacuzie, in timp ce 15% dintre acestia prezinta surditate severa
In Romania, aproximativ 400 de copii se nasc in fiecare an cu hipoacuzie si 15% dintre ei sufera desurditate severa, conform Rotaract Bucuresti Triumph.
Un copil diagnosticat cu hipoacuzie nu aude decat foarte slab unele sunete din mediul sau ori nu va auzi deloc.
Netratata, hipoacuzia conduce la incapacitatea copilului de a-si dezvolta limbajul verbal. Acesta nu aude sunetele din jurul sau si nu poate nici sa vorbeasca.
Dincolo de efectele medicale, hipoacuzia are consecinte marcante asupra vietii emotionale a copilului, atat la nivelul familiei – copilul nu cunoaste nici sunetul vocii parintilor sai, cat si la nivel social – copilul devine timid si retras, neputand sa isi exprime trairile si sentimentele in mod firesc, fiind captiv intr-o lume a tacerii.
Pentru multi dintre ei, sansele de recuperare sunt foarte mari, insa conditionate de un element esential: purtarea protezei auditive. Chiar si un copil cu surditate severa poate invata sa vorbeasca, daca beneficiaza de proteza auditiva si se afla intr-un mediu favorabil pentru recuperare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5) Conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu: Tinerii medici trebuie sa fie increzatori in fortele lor
Tinerii medici, rezidenti si specialisti, reprezinta viitorul sistemului medical din tara noastra. Tocmai de aceea, accentul trebuie sa cada pe formarea cat mai corecta a acestora, dar si pe insuflarea de catre formatorii cu experienta a dorintei de a se implica neconditionat in specialitatea aleasa.
In cazul specialitatii de diabet, nutritie si boli metabolice, conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, a declarat pentru www.sanatateatv.ro in cadrul Scolii de Vara Neurodiab 2015ce s-a desfasurat in perioada 17-18 iulie 2015 la Sinaia, ca lucrurile nu sunt tocmai simple, dar cu multa implicare si curaj toate greutatile pot fi depasite. Iar tot imboldul trebuie sa vina de la specialistii cu experienta, care ii instruiesc pe tinerii medici.
„Parcurgem un moment deloc simplu, mai ales in ceea ce priveste rezidentiatul in diabet. Din pacate, in jurul specialitatii noastre sunt tot felul de discutii. Si am spus colegilor mei, de generatia mea, ca trebuie sa fim atenti. Daca nu vom reusi sa transmitem tinerilor nostri o siguranta a specialitatii, atunci o sa asistam la o reducere a numarului celor care vor alege si vor activa inspecialitatea de diabet. Eu am incredere in noile generatii de medici si voi fi multumit daca o sa ma trateze generatia aceasta tanara, atunci cand va fi cazul”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

6) Urmatorul pas in transplantul din Romania: Transplantul de mana
Societatea Romana de Chirurgia Mainii sub auspiciile Universitatii de Medicina si Farmacie ”Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal si a Societatii Romane de Microchirurgie Reconstructiva organizeaza la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca in data de 22 iulie 2015, cursul ”Urmatorul pas in transplantul din Romania: Transplantul de mana”.
Acest eveniment este o premiera pentru Cluj-Napoca si Romania, fiind prima etapa pentru demarare procedurilor de acreditare si realizarea a transplantului de mana. La nivel mondial a fost nevoie de mai bine de 34 de ani de la prima incercare, pentru ca transplantul de mana sa se dovedeasca a fi un succes. Centru universitar Cluj-Napoca,
este acum pregatit atat din punct de vedere logistic cat si din punct de vedere al vastei experiente a medicilor, pentru a deschide usile catre acest domeniu si pentru a initia transplantul de mana si in Romania.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

7) Persoanele diagnosticate cu obezitate, sanse mici de a reveni la o greutate normala
Persoanele diagnosticate cu obezitate au sanse mici de a reveni la o greutate considerata normala, potrivit rezultatelor unui studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea King’s College din Londra, informeaza Mediafax.
Sansele de a reveni la o greutate normala dupa ce aceste persoane au devenit obeze sunt de doar 1 la 210 pentru barbati si de 1 la 124 pentru femei, pe parcursul unui an, sugereaza cercetatorii britanici.
In cazul obezitatii severe, sansele de a scapa de kilogramele in exces sunt si mai mici, potrivit aceluiasi studiu.
Cercetatorii britanici spun ca actualele strategii ce vizeaza ajutorarea pacientilor obezi sunt sortite esecului.
Alison Fildes, coordonatoarea studiului, spune ca principalele optiuni de tratament oferite persoanelor obeze din Marea Britanie – programe de controlare a greutatii corporale prin intermediul medicului de familie – nu dau rezultatele scontate in majoritatea cazurilor.
“Strategiile actuale care se bazeaza pe reducerea caloriilor si pe cresterea activitatilor fizice nu functioneaza in cazul celor mai multi dintre pacienti care vor sa slabeasca si sa isi mentina noua greutate. Cea mai mare oportunitate de lupta impotriva epidemiei de obezitate ar putea consta in politici de sanatate publica pentru a preveni inainte de toate aparitia obezitatii in randul populatiei”, a completat cercetatoarea britanica.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

8) Spitalele din Harghita interconectate la un sistem informatic ultramodern
Toate spitalele din judetul Harghita au fost interconectate printr-un sistem informatic ultramodern care da posibilitatea medicilor specialisti sa aiba acces la datele medicale ale pacientilor pe care-i trateaza, dar permite si pacientilor sa-si consulte dosarul medical.
Managerul Spitalului Judetean de Urgenta din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat la evenimentul de inchidere al proiectului, ca toate cele cinci spitale din judet au fost conectat printr-un sistem informatic integrat, unitar, care functioneaza si care permite o evidenta mult mai precisa si un circuit informational mai rapid la datele pacientului. Spitalele conectate la acest sistem sunt cele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Ghrorgheni, Toplita si Tulghes.
Sistemul informatic are inclus si un portal medical care permite pacientului accesarea propriului dosar electronic de sanatate, care contine datele personale, accesibile in mod securizat, istoricul sau medical, rezultatele investigatiilor efectuate, tratamentele pe care le urmeaza sau eventualele intolerante la anumite substante medicale.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

9) Program de consiliere si informare pentru copii cu hemofilie si parintii lor
Peste 80 de copii cu hemofilie si parintii lor au participat la un program de consiliere si informare privind aceasta afectiune,anunta Agerpres.
Asociatia Nationala a Hemofilicilor din Romania (ANHR) a derulat primul program integrat de cunoastere, educare, informare, consiliere medicala si psihologica a copiilor cu hemofilie si a parintilor acestora.
Programul “Academia de Hemofilie” a fost organizat timp de o luna si a adunat peste 80 de copii cu hemofilie si parinti ai acestora.
Copiii au invatat cum sa isi administreze intravenos factorul anti-hemofilic. Auto-administrarea factorului reprezinta un pas esential in directia implementarii tratamentului la domiciliu pentru pacientii cu hemofilie, precizeaza comunicatul ANHR.
“In premiera, ne-am propus sa descoperim nevoile reale ale hemofilicilor. Romania este statul european cu cel mai mic consum de factor, in ciuda cresterilor bugetare din ultimii ani. In acelasi timp, sistemul romanesc de sanatate sufera in privinta asistentei medicale complete pe care o poate asigura pentru pacientii cu hemofilie”, a afirmat Nicolae Oniga, presedintele Asociatiei Nationale a Hemofilicilor din Romania.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro