1) MS, de acord cu necesitatea unui organism intermediar pentru absorbtia fondurilor europene
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, s-a intalnit cu reprezentantii Coalitiei Nationale pentru Absorbtia Fondurilor Structurale (CNAFS), stabilind necesitatea crearii unui Organism Intermediar la nivelul Ministerului Sanatatii in scopul finantarii sistemului din fonduri europene.
Organismul Interimar ar putea ajute in asigurarea unor conditii de igiena corespunzatoare in unitatile sanitare, precum si in cresterea numarului centrelor multifunctionale de tratament.
Dialogul a avut loc pe fondul interesului comun privind identificarea celor mai bune masuri pentru optimizarea mecanismelor de absorbtie a fondurilor structurale.
Cu acest prilej, reprezentantii Coalitiei au prezentat setul de masuri agreat deja cu ministrii de resort, respectiv:
– asigurarea unei cofinantari de maximum 2% pentru sectorul non-profit;
– asigurarea unui termen de rambursare la 20 de zile, in conditiile furnizarii tuturor documentelor necesare;
– asigurarea de prefinantare continua, pentru sectorul non-profit, pe intreaga durata a implementarii proiectelor, pentru cheltuielile cu personalul, prin transe trimestriale / prefinantare de 30% la inceputul proiectului;
– introducerea responsabilului de proiect, la nivelul tuturor autoritatilor de management.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Studiu: Programul prelungit de lucru, asociat cu riscul crescut de AVC
Extrem de raspandit in unele tari si medii profesionale, programul de lucru prelungit este asociat cu un risc crescut de afectiuni coronariene si de accident vascular cerebral (AVC), se arata intr-un amplu studiu aparut joi in revista britanica The Lancet, scrie Agerpres.
Analizand datele existente in studii efectuate pe 600.000 de persoane din Europa, Statele Unite si Australia, cercetatorii au descoperit ca peste 55 de ore lucrate pe saptamana sporesc cu 33% riscul de AVC si cu 13% pe cel al unei boli coronariene fata de o saptamana de lucru de 35-40 de ore.
La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta dupa ce au observat sapte-opt ani barbati si femei care nu aveau nicio boala cardiovasculara la inceputul studiului. Evaluarea a fost facuta luandu-se in consideratie si alti factori de risc cardiovascular — fumat, consum de alcool sau sedentarism—, se precizeaza in articolul publicat de revista britanica.
Autorii afirma ca riscul de AVC creste paralel cu durata programului de lucru — cu 10% la persoanele care lucreaza intre 41 si 48 de ore si cu 27% la cele care muncesc la serviciu intre 49 si 54 de ore pe saptamana.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Studiu: Fructele de merisor contribuie la combaterea cancerului de colon
Fructele de merisor ar putea deveni o arma de lupta eficienta impotriva cancerului de colon, deoarece contribuie la diminuarea tumorilor canceroase de la nivelul intestinului, afirma autorii unui studiu realizat recent in Statele Unite ale Americii.
Cercetatorii americani au produs trei tipuri de extract-pudra de merisor – una din fructe integrale, una continand doar substantele chimice active din merisor, care se numesc polifenoli, si una ce include doar ceilalti compusi din fructul de merisor, fara polifenoli, informeaza dailymail.co.uk.
Cele trei tipuri de extract, echivalente cu o lingura de merisoare pe zi, au fost incluse in alimentatia zilnica a soarecilor care sufereau de cancer de colon.
Dupa 20 de saptamani, soarecii din primul grup mai aveau doar jumatate din numarul de tumori identificate. De asemenea, extractul de merisor a determinat o reducere a markerilor specifici inflamatiilor.
Cercetatorii americani spun ca unele dintre aceste beneficii pentru sanatate ar putea sa nu fie generate de sucul de merisor, deoarece acest lichid nu contine anumite substante care se gasesc in coaja fructului. Oamenii de stiinta spera sa identifice in lunile viitoare compusii care sunt responsabili cu stimularea acestor proprietati anticancer.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro