1) Simulari virtuale ale circulatiei sangvine
Cercetatorii au reusit o simulare a modului in care circula sangele in organism realizata cu ajutorul unui supercomputer, care se apropie foarte mult de masuratorile fluxului sangvin real.
Software-ul a utilizat o reprezentare 3D a fiecarei artere de aproximativ 1mm latime, scanata de la o singura persoana.
Precizia masuratorii a trecut un prim test- cheie atunci candfizicienii au comparat fluxul de sange in aorta virtuala cu cea a fluidului in aorta reala, intr- o replica imprimata 3D . Acuratetea s-a pastrat si atunci cand lichidul care imita sangele a trecut prin aorta de plastic, imitand modul in care sangele este pompat de inima.
“Primim rezultate extrem de apropiate, atat in ceea ce priveste fluxul constant, cat si cel pulsatil, ceea ce este foarte interesant” a spus cea care a condus cercetarea, Amanda Randles , de la Universitatea Duke din Durham, Carolina de Nord , pentru BBC.
Ea a prezentat concluziile in aceasta saptamana, la reuniunea American Physical Society din Baltimore.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Zentiva anunta ca medicamentul Distonocalm nu va fi disponibil in perioada urmatoare
Compania Zentiva a anuntat marti ca produsul Distonocalm nu va fi disponibil pe piata in perioada urmatoare, acesta aflandu-se in proces de autorizare la ANMDM intr-o “noua formula”, din combinatia careia a fost exclus derivatul de ergot.
Dosarul pentru noua formula a fost depus spre evaluare in decembrie 2013.
Decizia companiei Zentiva Romania de a inregistra o noua formula Distonocalm vine dupa ce, in 2013, Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agentiei Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat “restrictionarea utilizarii medicamentelor care contin derivati de ergot pentru anumite indicatii terapeutice”, nu si pentru cele ale medicamentului Distonocalm.
Recomandarea CHMP a condus la dificultati de aprovizionare cu derivat de ergot si, in final, la “epuizarea stocurilor de materie prima”, ceea ce face imposibila continuarea productiei in formula actuala.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3) Cresterea calitatii vietii la bolnavii cu Parkinson
Boala Parkinson, maladie de care sufera aproximativ 70.000 de romani nu poate fi momentan vindecata, dar poate fi controlata, astfel incat calitatea vietii pacientilor sa creasca considerabil.
Aceasta este concluzia celui de-al optulea simpozion regional “Abordarea integrata a bolii Parkinson”, eveniment ce a fost organizat la Conisliul Judetean Arad de catre Houston NPA pentru Asociatia de Lupta impotriva Bolii Parkinson.
Tratamentul bolii Parkinson este prin definitie un tip de terapie bazat pe asocieri multiple de medicamente in stadiile mai avansate de evolutie, care necesita de la o etape la alta reevaluare si individualizare”, a declarat medicul neurolog Mihaela Simu, Prof. Dr. la Universitatea de Medicina si Farmacie “Victor Babes” din Timisoara.
In stadiile inaintate ale bolii Parkinson, optiunile de tratament avansat pot oferi ameliorari semnificative ale simptomelor. Tratamentul chirurgical reprezinta una dintre aceste optiuni, insa poate fi efectuat numai in clinici specializate.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) OMS: Consumul ridicat de sodiu si aportul insuficient de potasiu contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale
Un consum ridicat de sodiu mai mare de 2 grame/zi (echivalentul a 5 g sare/zi sau o lingurita de ceai) si un aport insuficient de potasiu (adica mai putin de 3,5 g/zi) contribuie la aparitia hipertensiunii arteriale si la cresterea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral, arata datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Cei mai multi oameni consuma prea multa sare, subliniaza OMS. Mai precis, un om consuma, in medie, 9-12 grame pe zi de sare, adica de doua ori peste nivelul maxim recomandat.
Consumul unei cantitati de sare mai mica de 5 grame pe zi sau consumul de sodiu mai mare de 2 g/ zi pentru adulti ajuta la reducerea tensiunii arteriale si a riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, accidentului vascular cerebral si atac de cord, precizeaza specialistii OMS.
Astfel, aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite in fiecare an, daca la nivel global consumul de sare ar fi redus la nivelul recomandat.
Glutamatul de sodiu, folosit ca un condiment in multe parti ale lumii, contine o cantitate ridicata de sare. OMS mai precizeaza si ca sursele alimentare cu un nivel de sare ridicat pot proveni din alimentele prelucrate, cum ar fi preparatele gata pregatite, carnea procesata cum ar fi baconul, sunca si salamul, branza, gustarile sarate si chiar taiteii din supele instant.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro