1) Noi medicamente vor fi compensate. Printre tratamente, si molecule impotriva cancerului
Pacientii cu afectiuni oncologice, cei care sufera de hipertensiune pulmonara, sepsis sever, arterita ideopatica juvenila, tuberculoza si hepatita vor avea la dispozitie 14 molecule si combinatii de substante inovative pentru asigurarea tratamentului necesar, se arata intr-un comunicat al MS.
Astfel, prin actul normativ adoptat de Guvern in aceasta perioada, se introduc noi molecule precum: tratamentul pacientilor inclusi in Programul national de oncologie (Pazopanib, Crizotinibum, Brentuximab Vedotin, Dabrafenibum, Abirateronum); tratamentul asiguratilor cuprinsi in Programul national de diagnostic si tratament pentru boli rare, afectiunea Hipertensiune pulmonara (Macitentanum si Riociguat), tratamentul copiilor care sufera de artrita idiopatica juvenila (Tacilizumabum si Adalimumab), Programul national de boli transmisibile B. Subprogramul de tratament al bolnavilor cu tuberculoza (Bedaquilinum – medicament orfan) sau Combinatii(Ombitasvirum+Paritaprevirum+Ritonavirum), Dasabuvirum.
Acestea se adauga celor 40 de molecule pentru tratarea epilepsiei, cancerului, bolilor endocrine, leucemiei, bolilor neurologice degenerative, afectiunilor cardiovasculare, diabetului zaharat, bolilor inflamatorii reumatice cronice, hepatitei cu virus B, HIV/SIDA, care au fost compensate in urma a doua proceduri de actualizare a listei de medicamente compensate si gratuite.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Tratamentul fara interferon a fost introdus pe lista medicamentelor gratuite
Guvernul a decis introducerea unor noi molecule in lista medicamentelor compensate si gratuite, printre care si cele pentru tratamentul fara interferon al hepatitei cronice virale C si a cirozei hepatice C, care astfel vor putea fi acordate bolnavilor cu stadiu de fibroza F4.
Masura este posibila ca urmare a incheierii contractului cost-volum-rezultat, in data de 1 octombrie, intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si unul dintre Detinatorii Autorizatiei de Punere pe Piata. incepand de saptamana viitoare, pacientii pot incepe investigatiile necesare pentru a fi depuse la dosarul medical, in vederea aprobarii tratamentului fara interferon.
Romania se aliniaza astfel tarilor europene care au introdus noua terapie pentru hepatita C, avand in vedere ca tratamentele inovatoare pentru afectiunile hepatice tip C au fost introduse recent de sistemele de sanatate din Europa.
Tot prin actul normativ adoptat astazi se introduc noi molecule pentru:
– Tratamentul pacientilor inclusi in Programul national de oncologie (Pazopanib, Crizotinibum, Brentuximab Vedotin, Dabrafenibum, Abirateronum);
– Tratamentul asiguratilor cuprinsi in Programul national de diagnostic si tratament pentru boli rare, afectiunea Hipertensiune pulmonara (Macitentanum si Riociguat);
– Tratamentul copiilor care sufera de artrita idiopatica juvenila (Tacilizumabum si Adalimumab.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Proiect privind protejarea si promovarea alaptarii, adoptat de Camera Deputatilor
Romaniainregistreaza una dintre cele mai mari rate ale mortalitatii infantile din Uniunea Europeana (10,4‰). Iar in ceea ce priveste rata alaptarii exclusive, in tara noastra aceasta este de 12,6%, in timp ce media europeana este de 30%. O prima solutie pentru aceasta problema o reprezinta protejarea, promovarea si sustinerea alaptarii, se arata intr-un comunicat de presa remis www.sanatateatv.ro.
Asociatia Hands Across Romania, cu sprijinul Reprezentantei UNICEF in Romania, a sustinut timp de patru ani demersurile de lobby pentru un proiect de lege care reglementeaza politicile de marketing practicate de producatorii substituentilor de lapte matern. Proiectul a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor.
Concret, proiectul adoptat reglementeaza cadrul legal in care se face informarea si educarea publicului in ceea ce priveste nutritia sugarilor si a copiilor mici; interzice publicitatea si promovarea substituentilor de lapte matern; stabileste masuri vizand sistemul de sanatate si personalul din sistemul de sanatate, masuri prin care se limiteaza marketingul substituentilor de lapte matern prin intermediul sistemului de sanatate, precum si masuri prin care este protejata si promovata alaptarea.
Mai mult, proiectul stabileste masuri vizand personalul producatorilor si al distribuitorilor de substituenti de lapte matern, masuri menite sa stopeze promovarea acestor produse, reglementeaza etichetarea substituentilor de lapte matern si instituie norme generale privind calitatea si compozitia subtituentilor de lapte matern.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

4) Constanta: Baiat de 13 ani, salvat prin montarea unui defibrilator modern
Un baiat in varsta de 13 ani, din Techirghiol, cu probleme cardiace, a fost salvat de medicii de la Spitalul Judetean Constanta, care i-au montat un defibrilator de ultima generatie, unic in Romania, costul aparatului cumparat din Belgia, de 8.000 de euro, fiind suportat de unitatea medicala, scrie Mediafax.
Managerul spitalului, Dan Capatana, a declarat intr-o conferinta de presa, ca un baiat cu serioase probleme cardiace a fost salvat de medici care i-au montat un defibrilator modern, achizitionat din Belgia, fara ajutorul caruia copilul si-ar fi pierdut viata. “Este vorba despre un baietel de 13 ani care, din cauza unor probleme cardiace, se pare congenitale, a suferit in ultimul timp doua stopuri cardiorespiratorii. A fost resuscitat, din fericire resuscitarea a reusit. Dupa un consult amanuntit medicii de pe Cardiologie au stabilit ca aceasta afectiune ii pune in pericol viata si duce la tulburari de ritm, respectiv face fibrilatii ventriculare care de regula sunt mortale. Singura modalitate de a iesi din fibrilatie ventriculara este un defibrilator. Solutia moderna care se foloseste peste tot in lume este montarea unui defibrilator in zona cardiaca, aparat care in momentul in care apar modificari de ritm intervine si defibrileaza pe loc inima, astfel incat isi reia ritmul normal. Un astfel de dispozitiv nu a mai fost implantat niciodata in Romania, este un dispozitiv foarte nou si pe plan mondial”, a afirmat Dan Capatana.
El a precizat ca dispozitivul a fost adus din Belgia, iar costul aparatului, de 8.000 de euro, va fi suportat integral de spital.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Medicina predata italienilor in limba romana
Facultatea de Medicina din Galati isi deschide o filiala in Italia, la Universitatea Kuore din Enna, Sicilia. Aici vor veni sa predea mai multi profesori romani.
Inainte de a sustine admiterea la Facultatea de Medicina de la Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati-filiala din Italia, candidatii trebuie sa invete limba romana, in cadrul unor cursuri intensive, sustinute, contra cost, de profesorii veniti de la Galati. Cursurile se vor incheia la sfarsitul anului. Vor costa 220 euro pe luna.
„Cursurile se vor tine doar in limba romana. Asta pentru ca in anii 3, 4, 5 si 6, invatamantul medical presupune interactiunea studentului cu pacientul. De aceea, disciplinele clinice se fac in limba tarii de unde provine universitatea. Studentii acestia vor face stagiile clinice la Spitalul Judetean, deci ei trebuie sa stie limba romana, ca sa se poata intelege cu pacienti.” a declarat intr-o conferinta de presa, prorectorul Adrian Lungu.
Doar cei care iau note mai mari de 7 la testul de Limba Romana vor avea dreptul sa se inscrie la Medicina.
Admiterea se va face pe baza unui test grila cu 90 de intrebari din disciplina Biologie si a mediei de la Bacalaureat, in ponderi egale.
Universitatea “Dunarea de Jos” le pune la dispozitie cate 50 de locuri pentru fiecare dintre cele doua specializari: Medicina si Asistenta Medicala Generala. 40 de profesori universitari vor face naveta pentru a-i pregati pe tineri, iar practica va fi facuta in Romania. Transportul si cazarea cadrelor didactice, precum si spatiile pentru studiu vor fi asigurate de universitatea-partener din Enna, care a facut deja si investitii importante in aparatura medicala.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro