1. Aprilie 2016: lansare plan de control al cancerului
Planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat in prima parte a lunii aprilie, a declarat ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu conform Agerpres.
“In aprilie vom finaliza Planul comprehensiv de control al cancerului, de asta sunt absolut sigur, este si data anuntata. Sunt modele europene, suntem intr-o zona geografica foarte clar definita care functioneaza pe anumite standarde, (…) ne-am dorit sa ajungem in acest grup de tari si intr-acolo ne indreptam. Este o harta a nevoilor si a modului prin care vom ajunge sa le indeplinim. Planul comprehensiv de control al cancerului va fi lansat in 12,13, 14 aprilie. (…) Acest plan prevede profilaxie, diagnostic, tratament, ingrijiri paliative, cercetare. (…) Este cancerul de col uterin, cancerul de san si cancerul colo-rectal.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2. Specialist: Majoritatea cancerelor de san pot fi descoperite in stadii incipiente, vindecabile
Cancerul de san este prima cauza de mortalitate prin cancer, in randul femeilor din Romania, cu o incidenta de aproape 9000 de cazuri anual, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii in legatura cu situatia afectiunilor oncologice in Romania.
Totusi, aceasta forma de cancer are printre cele mai mari rate de supravietuire, conform statisticilor internationale, iar in cazul in care este depistat in stadiul I, rata de supravietuire la 5 ani poate ajunge la 100% arata Societatea Americana de Cancer.
In acest sens, screeningul cancerului de san este esential, rezultatele fiind „spectaculoase”, a explicat dr. Stefan Curescu, medic primar oncologie medicala, Sef sectie Oncologie Medicala, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, intr-un interviu pentru www.SanatateaTV.ro.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

3. MS anunta controale incrucisate in spitale
Controale incrucisate vor fi derulate incepand cu 10 martie in toate spitalele din tara, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu – conform Agerpres.
Potrivit acestuia, controalele ar urma sa fie facute de specialisti din doua judete in al treilea judet. “Pregatim cu mare atentie aceste controale incrucisate, compartimentele de control, integritate sunt alaturi de noi”, a spus ministrul.
El a afirmat ca se gandeste la instituirea unor registre in care sa se marcheze cazurile de boli transmisibile, dar si complicatiile care apar in tratamentul unor pacienti.
“Ne gandim la instituirea unor registre (…). Spitalele sa aiba registre in care sa marcheze aceste cazuri de boli transmisibile, de situatii neobisnuite, precum si complicatiile care apar in tratamentul unor pacienti, astfel incat directorii de DSP sa mearga proactivi saptamanal si sa poata verifica ei insisi aceste registre, dincolo de raportarea care se pune. Gandim acest mod de a merge catre pacientii nostri prin intermediul mecanismelor de inspectie si control pe care le avem”, a precizat Achimas-Cadariu.
Totodata, el a facut public rezultatul celor doua controale derulate anul trecut in spitale.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4. Managementul neuropatiei diabetice presupune un tratament adecvat, doar sub indrumarea medicului
Neuropatia diabetica, o complicatie cronica a diabetului zaharat ce are ca principal factor de risc dezechilibrul metabolic, afecteaza peste 60% dintre persoanele cu diabet, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In Romania, 67% dintre persoanele cu diabet se confrunta cu neuropatie diabetica.
In absenta tratamentului adecvat, cea mai severa si totodata cea mai frecventa complicatie a diabetului zaharat reprezinta un risc pentru sanatatea si calitatea vietii persoanei afectate. Numai printr-un diagnostic timpuriu si un tratament cronic si personalizat, administrat sub indrumarea medicului specialist, persoana cu neuropatie diabetica poate beneficia de o calitate a vietii cat mai buna.
Daca neuropatia diabetica este tinuta sub control, adica este depistata la timp si tratata corespunzator, productivitatea persoanelor cu diabet nu ar mai fi atat de afectata si riscurile complicatiilor severe (cum este piciorul diabetic) ar fi mult diminuate. Intrucat neuropatia diabetica nu este curabila, tratamentul joaca un rol important in stoparea sau incetinirea progresului afectiunii, ameliorarea simptomelor si reducerea risculului de picior diabetic.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

5. Studiu: Consumul crescut de CAFEA poate reduce ciroza generata de bauturile alcoolice
O cantitate mai mare de cafea poate reduce riscul aparitiei cirozei cauzate de consumul de alcool, conform unor studii recente, informeaza CNN in editia online.
Doua cesti in plus de cafea pe zi pot reduce cu pana la 44% riscurile aparitiei bolilor hepatice, potrivit cercetatorilor care au analizat noua alte studii legate de consumul bauturii negre si efectul ei asupra cirozei.
In cadrul acestor cercetari au luat parte mai mult de 430.000 de oameni, pe parcursul a aproximativ 20 de ani, informeaza CNN. In opt din cele noua studii examinate, oamenii de stiinta au descoperit ca doua cesti in plus de cafea pe zi “pot fi asociate cu o reducere semnificativa a riscului de a dezvolta ciroza”, fiind primul studiu la acest nivel ce arata potentialul proprietatilor cafelei.
Dr. Oliver Kennedy, cel care a condus echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Southampton din Marea Britanie, a dclarat pentru CNN ca echipa sa a combinat datele unor studii existente pentru o relatie cat mai precisa intre cafea si boala hepatica.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro