1) Se schimba pretul medicamentelor compensate. Cum va arata noul CaNaMed
Ministerul Sanatatii pregateste o noua schimbare in piata farmaceutica: de la 1 aprilie, va intra in vigoare noul Catalog National al medicamentelor (CaNaMed), valabil timp de trei luni, insa in aceasta perioada, se doreste introducerea unui CaNaMed intermediar, care sa aduca la zi preturile medicamentelor calculate la cursul euro.
Astfel, daca pana acum, pretul medicamentelor se calcula la un curs de 4,26 de lei pentru un euro, curs neactualizat din 2012, de luna viitoare, acest curs va ajunge la 4,42 pentru un euro, spun reprezentantii MS.
“Prin acest ordin, vrem (n.r. Ministerul Sanatatii) sa mentinem inghetarea preturilor la un curs de 4,26 de lei,iar ulterior, sa actualizam cursul la 4,42, asa cum este normal, vizavi de pretul la care s-a calculat bugetul”, a explicat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Alin Tucmeanu, in cadrul unei dezbateri pe marginea Ordinului 245 din 16 martie 2012 pentru aprobarea preturilor la medicamentele cuprinse in Catalogul National al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata in Romania.
Acesta a specificat fapul ca noul pret va fi calculat doar pentru medicamentele eliberate pe baza de retata, cele decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) Medicamente retrase din lista de compensate din cauza valorii ridicate a taxei clawback
Un producator de medicamente generice din Romania isi va retrage medicamentele al caror pret este mai mic de 20 de lei din lista de compensate si gratuite, a precizat un reprezentant al firmei, in cadrul unei dezbateri la Ministerul Sanatatii.
Hotararea a venit dupa ce taxa clawback a crescut foarte mult, reprezentand 25,23% din vanzari, conform actorilor din piata farmaceutica, si a devenit nerentabila pentru producator.
„Aceasta este o consecinta a taxei clawback, acel discount de aproape 30% din pretul medicamentului pe care producatorii de medicamente trebuie sa il dea autoritatilor”, a spus directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu.
Sursa: PaginaFarmacistilor.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Pilula care i-ar putea face pe oameni mai buni, testata de cercetatori
Un grup de cercetatori dezvolta o pilula care poate induce in mod artificial sentimente de compasiune, medicamentul functionand prin modificarea echilibrului neurochimic din cortexul prefrontal din creier, responsabil pentru personalitate, comportament social si procesul de luare a deciziilor.
Oamenii de stiinta spun ca noul medicament ar putea fi folosit in viitor pentru tratarea unor boli mintale, precum schizofrenia si dependenta, potrivit dailymail.co.uk.
“Cercetarea noastra arata cum studierea unor intrebari de baza despre natura umana poate, in mod practic, sa furnizeze informatii importante privind diagnosticarea si tratarea disfunctionalitatilor sociale”, a declarat Ming Hsu, cercetator la Universitatea California, Berkeley.
“Speranta noastra este ca medicamentele care tintesc functii sociale ar putea fi folosite in viitor pentru tratarea acestor afectiuni care cauzeaza dizabilitati”, a spus Andrew Kayser, coautor al studiului, de la Universitatea California din San Francisco.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

4) Acoperirea vaccinala in Romania se pastreaza sub nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de peste 95%. Cu toate acestea, Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin. Intr-un context mondial ingrijorator, de reemergenta a unora dintre bolile prevenibile prin vaccinare, este extrem de important ca populatia sa fie informata corect in privinta imunizarii prin vaccinare, din surse credibile si avizate.
Conform datelor Centrului National de Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile (2014) despre acoperirea vaccinalala varsta de 12 luni a copiilor nascuti in iulie 2013, rezulta ca acoperirea vaccinala este sub tinta recomandata de OMS. Astfel, rata medie de acoperire vaccinala este de 69.4% pentru vaccinul DTP4 (4 doze de vaccin impotriva difteriei, tetanosului si pertusis), in timp ce procentul de acoperire pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului este de 75.4%, iar pentruhepatita B este de 91.3%. Fata de copiii nascuti cu un an anterior (iulie 2012), acoperirea vaccinala a scazut cu procente importante, spre exemplu rata a scazut cu 4% in cazul vaccinului impotriva hepatitei B.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici

5) Medic: Parkinson, pana nu demult boala batranetii, afecteaza tot mai multi tineri
Boala Parkinson este cunoscuta in special ca suferinta care afecteaza persoane cu varste de peste 65 de ani, dar, in ultimii ani, varsta la care este depistata maladia a scazut la 40 – 50 de ani, a declarat Dafin Muresanu, presedintele Societatii de Neurologie din Romania (SNR).
Parkinson, a doua boala neurodegenerativa ca frecventa, dupa Alzheimer, afecta, in special persoane cu varste de peste 65 de ani, a spus Muresanu.
“Din nefericire, in ultimii ani, insa, varsta la care este depistata maladia a scazut la 40 – 50 de ani, uneori chiar si la 30 de ani”, a mai spus acesta, cu o zi inainte de inceperea celei de a patra editii a Cursului International despre Boala Parkinson si Afectiunile de Miscare, care va avea loc la Poiana Brasov, in perioada 23 – 25 martie.
El a precizat ca majoritatea cazurilor se inregistreaza la pacienti a caror varsta depaseste 55 de ani, dar unul din 20 de cazuri are debutul inainte de varsta de 40 de ani. Barbatii sunt mai expusi, statisticile aratand ca prevalenta bolii este de 1,5 barbati la o femeie, a mai spus Muresanu.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici