1) Banicioiu: De la 1 iulie, Romania trece la cel mai mic pret european al medicamentelor
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat luni ca Romania va trece de la 1 iulie la cel mai mic pret european al medicamentelor, noile preturi fiind deja cunoscute in domeniul sanitar, scrie Agerpres.
“De la 1 iulie, Romania trece practic la cel mai mic pret european, asa cum este normal, tinand cont si de prevederile si reglementarile ordinelor de ministru, asa cum confirma si contextul socio-economic pe care Romania il traverseaza. Preturile aici nu pot fi similare preturilor din tarile cu alte PIB-uri mult mai puternice decat tara noastra. Au fost purtate discutii si cu Comisia Europeana, cu partenerii internationali in totalitate — FMI, CE—, cu asociatiile de producatori, asociatiile de distribuitori, cu lanturile de farmacii, ca sa asiguram distributia si sa nu avem deficiente in aprovizionare si in accesul pacientilor catre medicamente”, a declarat Banicioiu, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria.
Ministrul a explicat ca in prezent toate preturile sunt afisate pesite-ul Ministerului Sanatatii, ca spitalele si Casa de Asigurari sunt instiintate asupra schimbarilor iar toata economia care se va face va ramane tot in bugetul ministerului.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Coreea de Nord sustine ca a inventat un medicament-minune, care vindeca SIDA si Ebola
Coreea de Nord a anuntat realizarea unui medicament-minune, pe baza de ginseng, care poate vindeca mai multe maladii, precum SIDA, Ebola, Sars sau MERS.
Regimul de la Phenian nu a furnizat, totusi, dovezi care sa sustina eficacitatea noului medicament, provocand indoieli in legatura cu veridicitatea anuntului, informeaza Daily Mail.
Informatia a fost furnizata de agentia nord-coreeana de stiri (KCNA), care tine lumea la curent cu evenimentele din aceasta tara, majoritatea legate de vizitele de lucru ale liderului Kim Jong-un.
Agentia sustine ca leacul a fost creat de compania farmaceutica Pugang. Doctorul Jon Sung Hun, directorul companiei, a explicat ca cercetatorii “au introdus minerale critice in ginseng prin intermediul fertilizarii culturilor”. “In interiorul plantei, mineralele critice au interactionat cu zaharidele producand compusii complecsi doriti”, mai spune doctorul. Serul injectabil a fost creat pe baza acestor compusi.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

3) Economii de 100 de milioane de lei in luna mai, dupa introducerea cardului de sanatate
Numarul serviciilor medicale raportate in mai, prima luna de utilizare a cardului national de sanatate, a scazut semnificativ si, implicit, s-au redus cheltuielile cu 100 de milioane de lei, a declarat, luni, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, scrie Mediafax.
“Prima luna de card de sanatate a adus o scadere a numarului de servicii. Astfel daca in aprilie 2015 s-au raportat 15.546.030 servicii, in mai au fost 12.228.000. O scadere semnificativa (3.318.030) a serviciilor decontate si validate. Ne apropiem astfel de ceea ce ne doream, ca numarul de servicii raportate sa fie la fel cu numarul de servicii validate”, a declarat Banicioiu.
El a mai spus ca economiile astfel obtinute, de 100 de milioane de lei, vor ramane in sistemul de sanatate.
“Eu sper sa creasca si dupa aceea vom decide unde ii vom repartiza”, a mai declarat Banicioiu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Ciurchea: Zilnic se elibereaza in jur de o mie de carduri
Cele mai multe carduri nationale de sanatate neeliberate, aproximativ 90.000, sunt in Bucuresti si au inceput sa creasca foarte mult solicitarile pentru cardul european, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, scrie Mediafax.
Presedintele CNAS a prezentat situatia eliberarii cardurilor nationale de sanatate, explicand ca au fost acordate servicii si celor care nu au intrat in posesia cardului, iar in perioada urmatoare va fi incheiat acest mecanism “cu si fara card”.
“Probabil va ramane 1 august (data de la care cardul national de sanatate sa fie unicul sistem de validare si decontare a serviciilor medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, n.r.), dar depinde foarte mult de cardurile pe care mai avem sa le dam”, a spus Vasile Ciurchea, la a IX-a editie a conferintei “Mediafax Talks about Health Reform”.
Dintre carduri neeliberate, cele mai multe sunt la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti.Aproximativ 90.000 de carduri mai sunt de distribuit la CASMB, dintre care pentru 14.000 au fost anuntati asigurati, prin sms, ca pot merge sa le ridice.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Banicioiu: Patru programe pentru pacientul critic vor fi introduse in 2015
Programe pentru pacientul critic, in valoare totala de 235 milioane de lei, vor fi dezvoltate in 2015, acestea vizand hemoragiile digestive superioare, icterul mecanic neoplazic, cancerul esofagian si chirurgia endovasculara periferica, a anuntat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, scrieMediafax.
“Daca in 2014 am lansat cinci programe, respectiv pentru infarct miocardic, trauma, accident vascular cerebral, moarte subita de cauza cardiaca si terapie intensiva, in 2015 introducem alte patru actiuni prioritare dupa modele europene, respectiv pentru hemoragiile digestive superioare, icter mecanic neoplazic, cancer esofagian, chirurgie endovasculara periferica”, a declarat Banicioiu.
El a precizat ca, numai prin programul de infarct miocardic, mortalitatea a scazut de la 13% la sub 5%.
La randul lui, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Dorel Sandesc, a spus ca problema pacientului grav trebuie sa reprezinte o prioritate pentru sistemul sanitar, lucru care s-a intamplat din 2014, cand au fost introduse primele cinci programe, completate acum cu alte patru.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) Alexandru Rafila: Proiectul de lege privind vaccinarea ar putea fi pus in dezbatere, in iulie
Alexandru Rafila, consilierul ministrului Sanatatii si presedinte al Societatii Romane de Microbiologie, a declarat luni ca proiectul de lege privind vaccinarea ar putea fi pus in dezbatere publica, probabil, in luna iulie, scrie Agerpres.
“La nivel national cifrele sunt undeva in jur de 88%, ma refer la acoperirea vaccinala pentru principalele vaccinuri incluse in programul national de imunizari. In unele judete si municipiul Bucuresti valorile sunt ingrijoratoare — undeva la 70%. Cele mai joase valori se inregistreaza la vaccinul diftero-tetanos, care se gaseste in componenta vaccinului hexavalent si vaccinul rubeolo-rujeola-oreion. In ceea ce priveste legea vaccinarii, se lucreaza si s-au facut destul de multi pasi in elaborarea unui document care sa fie pus in dezbatere publica. Probabil ca in cursul acestei veri o sa vedeti un astfel de proiect in dezbatere publica. Probabil ca in luna iulie”, a afirmat Rafila.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

7) Romania coordoneaza un proiect cu membrele NATO ce vizeaza telemedicina
Romania impreuna cu alte tari membre si partenere NATO lucreaza la proiectul de dezvoltare a unei capacitati multinationale de telemedicina, care sa sprijine interventia la dezastre, a declarat marti seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, dr. Raed Arafat.
“Scopul acestui proiect finantat de NATO este asigurarea supravietuirii victimelor aflate in situatii de urgenta, atunci cand accesul la servicii medicale nu este imediat disponibil ca urmare a unui dezastru. Conform proiectului, echipele de interventie vor merge in tarile afectate de dezastre si vor putea sa acceseze, prin solutii de telemedicina, resurse aflate la mii de kilometri distanta. Acestea pot include o a doua opinie medicala sau resurse de diagnostic”, a explicat dr. Raed Arafat, care a mentionat ca Romania este coordonator al acestui proiect.
In proiect sunt inclusi si experti ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

8) Studiu in jud. Arad: 81,3% dintre persoanele participante la studiu sunt supraponderale
O noua campanie de informare medicala pentru publicul larg si un screening pe tema bolilor cardiovasculare s-a incheiat in orasul Sebis, jud. Arad, conform unui comunicat de presa.
Campania s-a adresat persoanelor cu varsta de peste 30 de ani, cu domiciliul in Sebis, Dezna si Ranusa. La actiune au luat parte 493 de persoane, 60% femei si 40% barbati. Peste jumatate (56%) s-au incadrat in grupa de varsta 50-69 de ani si au fost persoane asigurate (93,6%).
Conferinta medicala a fost urmata de screening-ul persoanelor peste 30 de ani, care au completat chestionare, li s-au facut masuratori (tensiune, greutate, inaltime, circumferinta abdominala), li s-au recoltat analize de sange(glicemie, trigliceride, colesterol total, HDL, LDL, uree, creatinina), li s-au efectat un EKG. Toti participantii au beneficiat deconsultatii cardiologice care au fost facute de dr Vesna Turcin si dr Andreea Sfordon.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

9) Cinci bolnavi salvati in urma unor transplanturi de ficat si de rinichi
Viata a cinci bolnavi a fost salvata, la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce au fost supusi unor interventii de transplant de ficat si rinichi, organe care au fost prelevate de la pacienti in moarte cerebrala internati in spitale din Capitala.
“Vorbim despre un transplant de ficat care a fost realizat la Spitalul «Sfanta Maria», patru de rinichi, realizate la Centrul de Uronefrologie si Transplant Renal de la Fundeni, si doua de cornee, la Spitalul Clinic de Urgenta Militar, toate din Capitala. Initial, s-a pus problema prelevarii a inca unui ficat, care urma sa fie impartit in doua si transplantat la doi bolnavi, numai ca, din nefericire, organul nu era intr-o stare buna”, a declarat coordonatorul national de transplant, dr. Victor Zota, pentru Mediafax.
Transplantul de ficat de la Spitalul “Sfanta Maria”a fost realizat de dr. Doina Hrehoret, medic primar chirurgie generala la Institutul Clinic Fundeni. Primitorul este un barbat in varsta de 47 ani, care suferea de ciroza cu virus hepatitic C. El a primit un ficat de la o femeie.
Unul dintre donatori a fost o femeie in varsta de 66 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral, aceasta fiind internata la Spitalul de Urgenta Floreasca.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

10) Cluj: Tomograf de peste un milion de lei inaugurat la Spitalul de Boli Infectioase
La Ambulatoriul Integrat al Spitalul Clinic Judetean de Boli Infectioase Cluj-Napoca a fost dat in folosinta un computer tomograf de ultima generatie, al carui cost depaseste un milion de lei, scrie Agerpres.
“Achizitionarea noului aparat de scanare corporala a fost posibila in urma finantarii investitiei din bugetul judetului Cluj, ca urmare a adoptarii Hotararii Consiliului Judetean Cluj nr. 33 din 12 februarie 2015, forul administrativ al judetului Cluj alocand nu mai putin de 968.000 de lei pentru achizitionarea acestui computer tomograf care intra in dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Clinic Judetean de Boli Infectioase din strada Motilor, nr. 19. Aceasta suma extrem de consistenta s-a adaugat avansului de 100.000 de lei deja alocat de Consiliul Judetean Cluj in cursul anului trecut pentru achizitionarea acestui aparat medical de maxima importanta pentru activitatea spitalului si pentru pacientii clujeni”, se arata intr-o informare a CJ Cluj.
Presedintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, afirma ca investitiile in sanatate reprezinta o prioritate a mandatului sau.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

11) O substanta desemnata alergenul anului 2013, prezenta in continuare in cosmetice
Metilizotiazolinona, un compus desemnat alergenul anului 2013 de specialistii din SUA, este prezenta in continuare in compozitia unor produse cosmetice populare si chiar ale unora destinate copiilor, potrivit unui articol realizat de The Mail on Sunday.
In urma cu doi ani, companiile din domeniu au fost avertizate de specialistii dermatologi ca metilizotiazolinona poate declansa alergii ale pielii atunci cand este adaugata in compozitia unor produse cosmetice care nu necesita clatire, de exemplu a balsamului pentru par.
Publicatia britanica The Mail on Sunday scrie insa ca, in urma unei anchete realizate in magazine de profil, a descoperit ca multe din produsele foarte populare ale unor companii celebre contin in continuare aceasta substanta.
In 2013, consilierii stiintifici de la Comisia Europeana au cerut ca metilizotiazolinona – folosita drept conservant, datorita proprietatilor antifungice si antibacteriene puternice – sa fie eliminata din compozitia tuturor produselor cosmetice care raman pe piele – de tipul cremelor – si a celor care nu necesita clatire – precum balsamul de par si servetelele demachiante.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro