1) Ministerul Sanatatii: Preturile la medicamentele de uz uman trebuie actualizate pana pe 10 martie 2015
Ministerul Sanatatii solicita tuturor Detinatorilor de Autorizatie de Punere pe Piata sau reprezentantilor acestora sa isi actualizeze, pana la data de 10 martie 2015, toate preturile la medicamentele de uz uman, in conformitate cu Ordinul Ministrului Sanatatii 75/2009.
„Aceasta intrare in normalitate a preturilor medicamentelor inseamna de fapt o schimbare in beneficiul sistemului de sanatate, astfel incat majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire in scadere a preturilor. Asta va insemna o economie substantiala la bugetul de stat, care se va regasi in tratamente si medicamente inovatoare pentru pacienti”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) In Romania, din aproximativ 275.000 de persoane cu dementa Alzheimer, doar 35.000 sunt diagnosticate
Romania se confrunta cu o serie de probleme in ceea ce priveste dementa Alzheimer. Potrivit Societatii Romane Alzheimer, in tara noastra, din aproximativ 275.000 de persoane cu dementa Alzheimer, doar 35.000 sunt diagnosticate. Mai mult, foarte multe cazuri sunt diagnosticate tarziu in evolutia bolii.
Totodata, lipsa unor servicii adecvate cum ar fi centrele de zi, sprijinul social pentru familia sau ingrijitorii persoanei cu dementa, serviciile de ingrijire la domiciliu, lipsa personalului specializat pentru ingrijiri la domiciliu, serviciile de ingrijire paliativa ingreuneaza si mai mult diagnosticarea si ingrijirea persoanelor cu dementa Alzheimer.
In acest context, Societatea Romana Alzheimer organizeaza in perioada 25 – 28 februarie 2015, la Institutul National de Statistica din Bucuresti, Conferinta Nationala Alzheimer 2015, eveniment la care se vor desfasura, in premiera, sesiuni plenare si workshop-uri dedicate publicului larg.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) O pastila care ar putea contribui la depistarea cancerului, creata de cercetatorii americani
O pastila care ar putea contribui la identificarea cancerului in stadii incipiente in organism a fost creata de cercetatorii de la Universitatea Stanford din statul american California.
Cercetatorii americani lucreaza de multi ani la dezvoltarea unei pastile care ar putea sa determine celulele canceroase sa elibereze anumite proteine in fluxul sangvin, informeaza dailymail.co.uk.
In teorie, acele proteine ar putea fi detectate apoi cu ajutorul unui test sangvin rapid si usor de efectuat. Savantii americani spera ca noua pastila va detine un grad de sensibilitate suficient de ridicat pentru a functiona chiar si asupra cancerelor aflate in stadii incipiente.
Studiul cercetatorilor americani, coordonat de John Ronald si Sanjiv Gambhir, a fost publicat luni in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici

4) Romania are de opt ori mai putini radioterapeuti decat ar fi necesar
Romania se confrunta cu un deficit de radioterapeuti: avem un singur astfel de specialist la aproape jumatate de milion de cetateni; in total, sunt 50 de profesionisti, in loc de 300-400, in intreaga tara, a explicat conf. dr. Serban Negru, de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara, in cadrul unei conferinte pe teme oncologice.
„Medicii ne pleaca. Avem 50 de radioterapeuti dupa ultimele statistici, la nivel national, si ne-ar trebui probabil 300-400”, a explicat conf. Negru.
Intrebat despre situatia radioterapeutilor din tara, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a explicat ca deocamdata nu se pot lua masuri pentru ca radioterapeutii sa ramana in tara pentru a-si practica profesia.
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pentru continuarea articolului click aici