1) Medici si cercetatori romani premiati cu aur pentru o proteza inovativa de sold
O echipa mixta de medici si cercetatori romani a castigat aurul la Concursul international Bruxelles – EUREKA, eveniment dedicat inventicii, organizat in cadrul Salonului INNOVA, 19-21 noiembrie 2015, Bruxelles, Belgia.
“Maior medic asist. univ. dr. Moga Marius, medic primar ortopedie-traumatologie, maior medic dr. Cezar Ionut Calin, medic specialist oncologie medicala si asistent medical licentiat Ileana Mariana Mates/Sectia Clinica ORL, din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davila’ (SUUMC), au facut parte din echipa care a reprezentat Romania la Salonul International de Inventica ‘Innova’, Bruxelles, echipa care a obtinut, pentru inventia ‘Short femoral stem cervical endoprothesis’ (Proteza de sold scurta femurala cervicala), cinci distinctii ale evenimentului, respectiv: medalia de aur a Salonului, Premiul special al Sectiunii ‘Medicina si sanatate’ si trei diplome, acordate de delegatiile Frantei, Rusiei si Poloniei” – informeaza Agerpres.
Produsul premiat este o proteza de sold, cu un sistem inovator de fixare, mixt, prin insurubare si cimentare in colul femural, dispozitiv medical ale carei principale avantaje sunt atat posibilitatea de implantare prin tehnici chirurgicale minim invazive, cat si asigurarea unei conservari maxime a masei osoase.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Centru de cercetare in bolile neurologice la copii, inaugurat la Sibiu
Cel mai important centru de cercetare si telemedicina in bolile neurologice la copii din Romania a fost inaugurat, la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, unde s-au investit 10 milioane de euro in aparatura cea mai performanta – informeaza Agerpres.
“Acest proiect a putut fi realizat doar cu sprijinul remarcabil si consistent al Primariei Sibiu si personal al domnului presedinte Iohannis, in perioada cand era primar”, a declarat, la inaugurare, prof. dr. Mihai Neamtu, coordonatorul proiectului.
El a explicat ca a durat trei ani pana cand a fost construit si dotat Centrul de Cercetare si Telemedicina in Bolile Neurologice la copii.
Centrul are cinci compartimente — unul de neuroradiologie, altul de genetica, boli metabolice si cercetare a patologiei pediatrice coexistente sau induse de bolile neurologice, un compartiment clinic de neurologie pediatrica, unul de cercetare in neurofiziologie si polisomnografie si un altul de telemedicina si educatie medicala.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Criza de vaccin antirabic si antitetanos, la Institutul “Matei Bals”
Stocurile de vaccin antirabic si antitetanos ale Institutului “Matei Bals” s-au epuizat, a declarat purtatorul de cuvant al institutiei medicale, Catalin Apostolescu – informeaza Agerpres.
“Este o sincopa pe termen mai lung, pentru ca Ministerul Sanatatii renegociaza pretul cu producatorii de vaccin. Nu numai pentru antirabic este valabila aceasta problema, pentru toate produsele biologice. Pana nu se incheie procedura de renegociere a pretului, noi nu putem sa il cumparam. Noi avem bani, ei il au in depozit (n.r. — vaccinul), dar nu putem sa il cumparam. Aceasta problema tine de aproximativ doua luni”, a explicat medicul.
Potrivit acestuia, Institutul a folosit vaccin din stocurile pe care le avea, insa acestea s-au epuizat.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Prof. dr. Ioan Lascar: Aproape 3.000 de medici bucuresteni plecati in strainatate in ultimii 8 ani
Aproximativ 3.000 de medici din Capitala au solicitat, din 2007 pana in prezent, Colegiului Medicilor Bucuresti documente de plecare in strainatate, a declarat presedintele institutiei, prof. dr. Ioan Lascar, intr-un interviu acordat AGERPRES.
“Daca este sa ma refer la ritmul de plecare al medicilor din celelalte specialitati — si asta va spun prin prisma experientei pe care am acumulat-o la Colegiul Medicilor din Bucuresti—, in ultimii ani, de la momentul aderarii Romaniei la spatiul european, din 2007 pana in prezent, din aproximativ 14.000 de medici cati aveam noi inmatriculati in baza de date a Colegiului Medicilor din Bucuresti, asta inseamna aproximativ 30% din medicii din Romania, aproape 3.000 au solicitat documentele de plecare in strainatate”, a afirmat profesorul doctor.
Potrivit acestuia, in momentul de fata, cateva specialitati au devenit deja deficitare tocmai din cauza acestui fenomen.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

5) Academia de Stiinte Medicale isi alege o noua conducere in 27 noiembrie. Cine sunt candidatii
Academia de Stiinte Medicale din Romania isi alege o noua conducere. Vineri, 27 noiembrie 2015, in cadrul Adunarii Generale, din cele 11 candidaturi depuse se vor desemna presedintele, cei trei vicepresedintii si secretarul general.
Trei candidati concureaza pentru functia de presedinte al Academiei de Stiinte Medicale.
Ace?tia sunt:
– prof. univ. dr. Irinel Popescu, actualul presedinte al Academiei de Stiinte Medicale din Romania, membru corespondent al Academiei Romane ?i directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni;
– acad. prof. dr. Ioan Lascar – fondatorul, organizatorul si conducatorul Clinicii de varf in domeniul specialitatii Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva, care functioneaza in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti incepand cu anul 1984;
– acad. prof. dr. Florian Popa, in prezent pre?edinte al Sec?iei de Chirurgie a Academiei de ?tiin?e Medicale, senator si vicepresedinte al Comisiei de Sanatate Publica a Senatului Romaniei;
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

6) Cand si cum recomanda specialistii intreruperea alaptatului
Alaptatul se traduce printr-o serie de beneficii, atat pentru mama, cat mai ales pentru nou-nascut. Tocmai de aceea, specialistii recomanda alimentatia la san pana cel putin in jurul varstei de doi ani. In ceea ce priveste momentul intreruperii alaptatului, acesta trebuie tratat cu foarte mare atentie, sustin medicii.
„In cazul fericit in care mama are lapte suficient si bebelusul deja a devenit copil mic si am ajuns la varsta de doi ani, putem sa intrerupem alaptatul in doua moduri: fie in mod natural si scade secretia lactata pana la disparitie, iar copilul renunta fiziologic, usor, trecerea fiind foarte blanda; fie se intrerupe alaptatul daca mama o doreste. Atentie, este esential ca mama sa accepte aceasta idee. De obicei, cand alaptatul a durat mai mult, intreruperea alaptatului devine mult mai traumatizanta pentru mama decat pentru copil”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro medicul primar in medicina de familie, dr. Valeria Herdea.
Potrivit acesteia, in perioada in care se intrerupe alaptatul, mama are nevoie de foarte mult suport, de foarte multa dragoste si atentie din partea celorlalti. Totodata, si copilul are nevoie de foarte multa afectiune.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Sanatateatv.ro

7) Doar 5 la suta din nevoile de servicii paliative ale bolnavilor de cancer sunt acoperite in Romania
Doar 5 la suta din nevoile de servicii paliative ale bolnavilor de cancer sunt acoperite in Romania, in conditiile in care in tara exista 150.000 de pacienti cu astfel de nevoi, a declarat, luni, coordonatorul de proiect Hospice Casa Sperantei, Daniela Mosoiu.
Hospice Casa Sperantei a derulat un program pilot in Bucuresti, Cluj, Iasi si Brasov in care medicii de familie au acordat servicii paliative de baza pacientilor cu cancer.
“Ingrijirea are rolul de a inlatura suferinta si de a da calitate vietii. S-a pus problema unui nivel de baza de servicii paliative oferite de medicii de familie. Medicul de familie poate sa controleze durerea pentru pacientii care nu sunt intr-o stare avansata a bolii. 60 % din pacientii cu cancer pot fi ingrijiti prin intermediul medicului de familie conform datelor internationale”, a afirmat Daniela Mosoiu, coordonatorul de proiect Hospice Casa Sperantei.
Ea a mai precizat ca doar 5 la suta din nevoile de servicii paliative ale bolnavilor de cancer sunt acoperite in Romania, in conditiile in care in tara exista 150.000 de pacienti cu astfel de nevoi.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

8) Studiu: Implanturile craniene ar putea trata tulburarea de stres post-traumatica
Un studiu recent al armatei SUA sugereaza ca implanturile craniene ar putea intensifica memoria si eradica stresul in randul soldatilor ce sufera de tulburarea de stres post-traumatic, informeaza Daily Mail.
Aproximativ 2,7 milioane de soldati au luptat in razboaiele din Irak si Afganistan si aproximativ 20 % dintre ei sufera de tulburare de stres post-traumatica.
Agentia de cercetare avansata din cadrul armatei SUA (Darpa) sugereaza ca poate reduce numarul veteranilor de razboi afectati de stresul post-traumatic folosind implanturi craniene. Cercetatorii spun ca implanturile pot, de asemenea, reface functiile memoriei si vindeca leziunile cauzate de traumele craniene, relateaza Daily Mail.
Chip-urile proiectate ar putea functiona prin unde radio si consecinta implantarii ar putea fi un declic pentru activitatea craniana, in cazul in care neurotransmitatorii sunt afectati.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro