1) COPAC solicita Ministerului Sanatatii masuri pentru stoparea exportului paralel al medicamentelor
Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) solicita Ministerului Sanatatii masuri urgente pentru stoparea exportului paralel al medicamentelor astfel incat pacientii din Romania sa aiba acces la medicamentele necesare.
Potrivit COPAC, numarul pacientilor din Romania care nu au acces la tratamentele necesare din cauza exportului paralel a crescut alarmant, iar majoritatea programelor nationale de sanatate au probleme cu asigurarea tratamentului pentru pacienti din cauza faptului ca distribuitorii nu onoreaza comenzile.
Situatia este generate, printre altele, de faptul ca Romania practica cel mai mic pret din Europa, ceea ce face atractiva vanzarea medicamentelor produse pentru Romania in alte tari, pe bani mai multi si cu plata in avans, se arata intr-un comunicat de presa remis la redactia www.sanatateatv.ro.
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici

2) ARPIM: O noua scadere a preturilor va duce la cresterea comertului intracomunitar cu medicamente
Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) considera ca in contextul unor noi scaderi de preturi vom asista la o crestere a comertului intracomunitar cu medicamente. Desi o astfel de activitate pare sa fie legala, totusi vine in detrimentul pacientului roman care nu isi va mai gasi medicamentele necesare, potrivit unui comunicat de presa.
Producatorii de medicamente originale subliniaza faptul ca in Romania pretul real este practic cu 29% sub pretul afisat in catalogul national al preturilor (CANAMED). Acest procent este determinat si de neactualizarea ratei de schimb utilizata in calcularea pretului de referinta pentru medicamentele compensate care este inghetata la nivelul anului 2012 (4,26 Ron/Eur).
Sursa: Sanatateatv.ro
Pentru continuarea articolului click aici

3) Un compus din uleiul de masline ucide celulele canceroase, fara sa le afecteze pe cele sanatoase
Cercetatorii au descoperit ca un compus din uleiul de masline extravirgin ucide celulele canceroase fara a le afecta in vreun fel pe cele sanatoase, studiul aratand ca substanta oleocanthal produce o ruptura in organitul celular numit lizozom.
Lizozomul este un fel de “groapa de gunoi” a celulelor, iar substanta oleocanthal din uleiul de masline face ca o serie de proteine din interiorul acestui organit celular (parte componenta a celulei, aflata in interiorul acesteia, in citoplasma, n.r.) sa se verse in citoplasma si sa duca la moartea celulei, potrivit dailymail.co.uk.
Cercetatorii au descoperit ca atunci cand au aplicat oleocanthal pe celule, in laborator, acestea au murit foarte repede, intr-un interval cuprins intre 30 de minute si o ora.
Sursa: Mediafax.ro
Pentru continuarea articolului click aici