1) Studiu: Infectiile din organism pot afecta coeficientul de inteligenta
O simpla infectie la nivelul corpului poate avea un impact atat de puternic asupra creierului, incat poate duce la scaderea coeficientului de inteligenta, potrivit unui studiu danez, aparut in revista PLOS ONE.
Conform cercetatorilor danezi, cu cat sunt mai numeroase infectiile la nivelul stomacului, a tractului urniar sau la nivel tegumentar, cu atat impactul asupra creierului este mai mare si efectul negativ poate dura ani de zile, scrie Daily Mail.
S-a observat ca pacientii internati in spital din cauza unei infectii aveau un coeficient de inteligenta mai mic cu 1,6 decat media. In cazul celor care au ajuns la spital de cinci sau mai multe ori, scorul era cu 9.44 mai mic decat media. Coeficientul mediu de inteligenta nu depaseste 115.
Autorul studiului, doctorul Michael Eriksen Benros, de la Universtitatea din Copenhaga sustine ca infectiile pot afecta creierul direct, dar si prin intermediul inflamatiilor periferice, care afecteaza deopotriva creierul si capacitatea mintala.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Plan de actiune in sanatate iordaniano-roman, semnat la Bucuresti
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a semnat un plan de actiune cu omologul sau din Iordania, Ali Hyasat, privind colaborarea in domenii ca asistenta de urgenta, turism medical si balnear, chirurgie pediatrica si neurochirurgie vasculara, scrie Mediafax.
“Am semnat astazi (n.r. vineri, 22 mai) un plan de actiune pentru intensificarea relatiilor comune dupa ce acest plan a fost convenit anul trecut la Aman in cadrul vizitei efectuate de o echipa a ministerului Sanatatii din Romania. Planul de actiuni vizeaza dezvoltarea relatiilor bilaterale in chirurgie si neochirurgie vasculara in chirurgie pediatrica, asistenta medicala de urgenta, turism medical si balnear. I-am spus domnului ministru ca preturile sunt mai atractive in Romania decat in alte tari si conditii naturale mai prietenoase”, a spus Banicioiu, aratand ca la Baile Felix se pot face tratamente post-traumatice, post accident cardio-vascular si tot ce inseamna recuperare.
Banicioiu a mai aratat ca Romania detine si cu alte branduri, precum Techirghiol si Institutul “Ana Aslan”, iar pe partea de medicamente, compania nationala Antibiotice S.A. Iasi a patruns deja pe piata iordaniana anul trecut.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Studiu: Persoanele cu membre amputate ar putea sa controleze protezele prin intermediul mintii
Persoanele cu membre amputate ar putea sa isi controleze protezele prin intermediul mintii, datorita implantarii unui senzor mioelectric (IMES).
Acest mecanism a fost dezvoltata de catre compania Ossur din Islanda si presupune aplicarea IMES, prin intermediul chirurgiei, in tesutul muscular rezidual, scrie Reuters.com.
Senzorii realizati de Ossur au fost implantati la doi pacienti cu membrele inferioare amputate, pentru a stimula miscarea protezelor. Cei doi pacienti sunt primii din lume care au reusit sa se afle sub controlul propriilor proteze prin intermediul mintii.
Unul dintre pacienti – pe nume Gummi Olafsson – si-a pierdut piciorul drept in urma unui accident de trafic. Acesta a spus ca implanturile cu IMES l-au ajutat intr-un timp foarte scurt sa isi controleze protezele de la picioare.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Liceeni de la Colegiul “Tudor Vianu” au inventat o aplicatie smartphone pentru combaterea depresiei
O echipa de liceeni de la Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu” din Capitala a castigat locul intai la competitia Social Innovation Relay (SIR), cu o aplicatie smartphone prin care sprijina persoanele care sufera de depresie sau anxietate.
Echipa, formata din elevii Alexandru Amarandei-Stanescu, Valentin Bucur, Alexandru Sasu si Matei Dimitrie Tita, sub coordonarea profesoarei Cristiana Popescu, si-a propus sa determine utilizatorii sa isi schimbe perceptia si comportamentul cu ajutorul unor citate, provocari si imagini motivationale furnizate de “BestBuddy” si adaptate la profilul fiecarui utilizator. Aplicatia va fi realizata cu sprijinul unor psihologi si va putea fi instalata gratuit de orice posesor de smartphone.
“Am observat ca tot mai multi oameni din jurul nostru sunt tristi sau deprimati si am vrut sa gasim o modalitate de a-i ajuta sa-si schimbe starea de spirit. Am gandit aplicatia ca pe un prieten. Fiecare utilizator va raspunde la un chestionar si va avea un profil virtual conectat la o baza de date ce va fi actualizata regulat. In functie de starea emotionala, aplicatia va interactiona cu utilizatorul prin imagini, citate motivationale si prin intermediul unor teme de lucru realizate cu ajutorul unor psihologi”, a spus Alexandru Sasu, membru in echipa Buddy Apps.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro