1) Sanitas: Medicamente mai ieftine, venituri mai mari pentru medici
Federatia Sanitas saluta decizia Guvernului de a reduce pretul medicamentelor cu aproximativ 20% si isi exprima speranta ca un procentaj din economiile realizate in sistem odata cu introducerea cardului de sanatate si reducerea pretului la medicamente sa se indrepte catre veniturile medicilor, scrie Agerpres.
‘Consideram ca aceasta masura, sustinuta constant de organizatia noastra, este binevenita pentru toti pacientii romani beneficiari ai tratamentelor medicamentoase. Ne exprimam increderea ca domnul Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, isi va onora promisiunea facuta in fata Consiliului National Sanitas — si anume aceea ca, din economiile realizate in sistem o data cu introducerea cardului de sanatate si reducerea pretului la medicamente, un procent important se va regasi in majorarea veniturilor salariatilor din sanatate’, a afirmat presedintele Sanitas, Leonard Barascu, potrivit unui comunicat de presa.
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat ca Romania va trece de la 1 iulie la cel mai mic pret european al medicamentelor, noile preturi fiind deja cunoscute in domeniul sanitar.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem va fi acreditat international
Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice va fi acreditat international si interconectat cu institutii similare internationale, Guvernul alocand in acest sens 5.480 de euro, respectiv suma necesara achitarii contributiilor la institutiile internationale.
Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice poate intra in proces de calificare si acreditare de catre Asociatia Mondiala a Donatorilor de Maduva, dupa indeplinirea unor criterii care au in vedere mai multe aspecte, inclusiv numarul de donatori, care trebuie sa fie minimum 500, anunta Guvernul.
In prezent, in Registrul Donatorilor sunt inscrisi aproximativ 21.700 de donatori voluntari. Prin interconectarea Registrului la Asociatia Donatorii de Maduva Osoasa de Pretutindeni (DMOP) si Grupul European pentru Sange si Transplant de Maduva (GESTM) se extinde baza de cautare pentru potentiali donatori compatibili cu pacienti romani care au nevoie de transplant, in conditiile in care, in martie, s-au inregistrat 25 milioane de persoane la nivel mondial inscrise ca potentiali donatori voluntari de celule stem hematopoietice (CSH).
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) 10 milioane de euro de la stat, pentru salvarea Institutului Cantacuzino
Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care Institutul Cantacuzino va fi reorganizat ca institutie publica de interes strategic, astfel, permitandu-se acordarea, din Fondul de rezerva bugetara, sumei de 10 milioane de euro pentru plata datoriilor acumulate catre furnizori.
In cadrul aceleiasi sedinte de Guvern, s-a mai hotarat ca Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Cantacuzino sa se transforme in Institutul National de Cercetare Cantacuzino, institutie publica in subordinea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare, de interes strategic in domeniul cercetarii si sanatatii publice, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice. In anul 2015, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului vor fi alocate sume Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice pentru sustinerea activitatii Institutului Cantacuzino.
De asemenea, noua institutie, respectiv Institutul National de Cercetare „Cantacuzino”, va prelua patrimoniul si personalul actualei structuri.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

4) Cimpeanu: 500 de cercetatori romani pot lucra la CERN
Numarul cercetatorilor romani care vor putea lucra la Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara (CERN), in Elvetia, creste la 500, dupa admiterea Romaniei ca stat membru cu drepturi depline in organizatie, a anuntat, marti, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
“Aceasta schimbare de calitate are implicatii foarte importante, deoarece numarul cercetatorilor romani care vor putea participa la proiectele CERN creste de la maximum 100 la maximum 500 si, de asemenea, cuantumul finantarilor care pot fi atrase pentru cercetarea romaneasca in domeniul nuclear este mult mai importanta prin acest organism CERN”, a explicat ministrul Educatiei.
Rectorul Universitatii Politehnica Bucuresti, Mihnea Costoiu, a spus ca Romania participa la CERN cu 8,1 milioane de franci elvetieni.
El a precizat ca Romania participa la preluarea de contracte la CERN prin 39 de firme localizate in tara, dintre care 12 firme romanesti, si este beneficiar de comenzi in valoare de 2,35 milioane de franci elvetieni din partea organizatiei.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: Mediafax.ro

5) Franta: Stern ceramic implantat cu succes unei femei cu cancer osos
O echipa medicala franceza a implantat cu succes un stern ceramic unei femei care suferea de cancer al acestui os plat situat la mijlocul pieptului, a declarat producatorul protezei, compania I.Ceram, vorbind despre o premiera mondiala, informeaza Agerpres.
“Prima implantare a unui stern ceramic la nivel mondial” a fost efectuata la 19 martie la spitalul universitar din Limoges, unei femei de 50 de ani, care a dezvoltat un cancer de stern ‘radio-indus’, dupa ce a fost tratata prin radioterapie pentru un cancer de san.
“Astazi, la trei luni de la experienta clinica, operatiunea se dovedeste a fi un succes: pacienta are un nou stern sanatos si capacitati respiratorii imbunatatite”, a declarat compania specializata in implanturi I.Ceram, fondata in 2006 la Limoges.
“Rezultatele operatiei sunt foarte bune, iar pacienta se reface treptat”, a declarat Francois Bertin, chirurgul care a efectuat operatia, citat de compania care este cotata la Bursa din Paris.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

6) 50% din bolile psihiatrice apar pana la varsta de 14 ani, insa nu sunt depistate precoce
In perioada 24 – 27 iunie, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, va avea loc Congresul International al Asociatiei Mondiale de Psihiatrie (WPA 2015 Bucharest International Congress) cu tema Ingrijirea primara a sanatatii mintale: inovatie si transdisciplinaritate.
Romania va fi implicata intr-un dialog continental si global, Integrarea medicinei de familie, a psihiatriei si a sanatatii publice spre imbunatatirea sanatatii globale de-a lungul vietii, in acest sens si tematica abordata la congres:Protejarea sanatatii populatiei si a indivizilor prin promovarea modalitatilor de preventie, Evaluarea si imbunatatirea sistemelor de sanatate, a echipelor medicale si a politicii de sanatate, Provocarile de astazi in asistenta primara, sanatatea mintala si in integrarea sanatatii publice, Studiu al comorbiditatii: Formare, Servicii si Politica Sanatatii, Formarea profesionistilor din domeniul sanatatii in secolul 21 si crearea echipelor medicale integrate, Rolul tehnologiei comunicarii si a informatiei in performanta sistemelor de sanatate, Etica medicala si mentoratul in profesiile din domeniul sanatatii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro