1) Banicioiu, despre posibilitatea fiscalizarii atentiilor: Vrem sa punem punct unui sistem care nu a functionat
Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat luni ca ceea ce se doreste prin eventuala fiscalizare a ‘atentiilor’ oferite medicilor este sa se puna punct unui sistem care nu a functionat nici in favoarea doctorilor, nici in cea a pacientului, scrie Agerpres.
“In momentul in care vorbim de aceasta posibilitate nu vorbim decat de reguli, norme si fiscalizare. Se incadreaza in niste bareme stabilite anterior, reglate legislativ si norme ale unei hotarari de guvern si atunci totul este fiscalizat, asta cred ca trebuie sa inteleaga toata lumea. Aici nu discutam de un ceas, de servicii sau de micile atentii. Noi vrem sa reglam si chiar sa punem punct pentru totdeauna unui sistem care nu a functionat nici in favoarea medicului, nici in favoarea pacientului”, a precizat Banicioiu, prezent la sedinta BPN al PSD.
El a adaugat ca legea pacientului, aflata in dezbatere parlamentara, nu a fost initiata pentru a leza drepturile acestora, ci dimpotriva, insa trebuie sa se discute si despre drepturile si obligatiile personalului medical.
“Nu trebuie sa ne ferim sa discutam si cu pacientii, dar si cu medicii si cu administratorii sistemului. Ei (n.r. — pacientii) pot depune orice amendament, pot veni la discutii si tocmai de aceea toata luna septembrie vom face discutii pe acest aspect si le garantam ca sensul acestei initiative nu este in a leza in vreun fel drepturile pacientului. Ba dimpotriva, se tine cont de acest lucruri. Trebuie, insa, sa vorbim si de drepturile si obligatiile personalului medical, drepturile si obligatiile pacientului si cred ca atunci vom reusi sa facem un sistem cu ceea ce vedem in afara”, a sustinut Banicioiu.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

2) Studiu: Stilul de viata ar putea preveni maladia Alzheimer
Boala Alzheimer poate fi prevenita printr-un stil de viata sanatos, potrivit unui studiu care a identificat noua factori de risc pentru dezvoltarea acestei maladii degenerative a memoriei, informeaza Agerpres.
Obezitatea, nivelul scazut de educatie, diabetul de tip 2, ingustarea arterei carotide in zona gatului, depresia, tensiunea arteriala ridicata, un nivel ridicat al unui anumit aminoacid si fragilitatea organismului sunt puse de acest studiu in legatura cu doua treimi dintre cazurile de Alzheimer la nivel mondial. Conexiunile cu fumatul si diabetul au fost observate in special la populatiile asiatice.
Autorii subliniaza faptul ca datele cercetarii au indicat existenta unei corelatii intre acesti factori si nu a unei relatii de cauzalitate.
Totusi, datele din acest studiu au aratat ca indivizii ar putea beneficia de pe urma corelarii factorilor de risc cu potential modificabil, a declarat conducarorul studiului dr. Jin-Yu Tai, specialist in neurologie la University of California din San Francisco si senior editor la “Journal of Alzheimer’s Disease”.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro

3) Adrian Ionel, fost director Unifarm, noul manager al Institutului Cantacuzino
Fostul director general al Unifarm, Adrian Ionel, a fost numit director al Institutului Cantacuzino, conform HotNews.
“Am fost numit manager al Institutului Cantacuzino in 12 august. Intr-un fel, coordonez in continuare si activitatea Unifarm, pe care cu multa truda am reusit sa o aduc la buna functionare. Am speranta ca in doi ani Institutul Cantacuzino sa fie functional, dar pentru aceasta este nevoie de sustinere politica si financiara consecventa multianuala. Fara o astfel de sustinere, nu voi continua activitatea”, a spus Adrian Ionel pentru Mediafax.
Ionel a condus distribuitorul de medicamente al statului, Unifarm. Este absolventul unui masterat in managementul informatiilor de securitate nationala la Academia Nationala de Informatii din cadrul SRI si are o licenta in drept de la Universitatea „Spiru Haret” din Bucuresti.
Adrian Ionel a detinut, pe langa alte pozitii in domeniul privat, posturi la spitalul privat Sanador sau la Relad Pharma, unul dintre cei mai mari distribuitori de medicamente din Romania la acel moment. La cativa ani dupa ce Adrian Ionel a parasit Relad, compania s-a aflat in centrul unuia dintre cele mai spectaculoase scandaluri de insolventa de pe piata farmaceutica din Romania. Adrian Ionel a mai lucrat si in cadrul Societatii Nationale de Radiocomunicatii.
Pentru continuarea articolului click aici
Sursa: PaginaMedicala.ro